Despre Ingeri

inger

Cuvantul „inger” deriva din grecescul „angelos” care inseamna „mesager”. Se spune ca Dumnezeu a creat toate spiritele celeste in acelasi timp si le-a dat nume, asa cum a procedat cu cosmosul intreg si cu omul.

Desi Vechiul Testament nu spune nimic despre momentul in care Dumnezeu a creat ingerii, Cartea Giubileelor din Cartea lui Enoch spune clar ca inca din prima zi a Genezei, Dumnezeu a creat ingerii si spiritele naturii.

In aceasta carte este scris ca de fapt angelus faciei, ingerul care se afla intotdeauna alaturi de Dumnezeu este cel care i-a explicat lui Moise procesul Genezei. Este scris cum in prima zi a creat atat cerul din inalturi cat si pamantul si apele si toate corurile ingeresti care trebuie sa-l ajute la desavarsirea creatiei.

Cartea lui Enoch face parte din Evangheliile considerate “apocrife”, gasita de abia la finalul secolului 18 in niste manuscrise etiopiene. Aceasta carte este de o foarte mare importanta pentru biserica crestina din timpul primelor secole, carte in care Noul Testament este numit „scriptura sfanta”.

Toate fiintele angelice sunt „Lumina Vie Inteligenta” ce radiaza din Campul Unificat al Divinitatii. Acest „camp” nu este un loc „acolo undeva”, ci este peste tot si in tot. Stralucirea lor este cea mai vizibila in lumina Sorilor din universul nostru. Puterea demonstrata in sistemul solar este un efect exterior al „Luminii Vii” angelice, care radiaza prin toate universurile fizice.

Arhanghelii reprezinta miscarile supreme in simfonia angelica a radiatiilor inteligente. Ei definesc si executa geometria sacra din interiorul ADN-ului nostru. Arhanghelii sunt „Lucratorii cu Lumina” ai universurilor.

Arhanghelul, ca un celest Lucrator cu Lumina trimite raze de lumina de la Sursa Universala („Inima Samanta”), catre un „receptor” Arhanghelul reprezinta, de asemenea, un simbol mitic a unei activitati in cadrul campului unificat al Divinitatii, care are, de asemenea, un efect asupra codificarii Luminii Vii in cadrul ADN-ului nostru.

ROLUL INGERILOR

 • de a intermedia relatia omului cu Dumnezeu, transmitand mesajele de la Divinitate catre om si invers, de la om catre Dumnezeu;
 • de a ne ghida si sustine pe lungul drum al vietii;
 • ne alina durerile, invatatori, profesori si insotitori plini de dragoste, mai ales atunci cand ne indoim de existenta lor, nu ii ascultam sau tindem sa facem chiar opusul a ceea ce ei ne sfatuiesc;
 • pentru a ne conduce pe drumul intelepciunii si al iubirii, ingerii stabilesc cu sufletul nostru o comunicare linistita, ne inspira gandurile,
 • ne „sugereaza” o directie mai optima, intervin asupra amintirilor, restructurand experienta acumulata;
 • ne indeamna la reflectare si la atenuarea slabiciunilor noastre, ne incurajeaza sa dam curs ideilor noi, benefice si sa alimentam fara incetare viata noastra interioara;
 • ingerii soptesc sfaturile lor sufletului si nu urechilor noastre, ei nu pot interveni peste vointa noastra: suntem liberi sa acceptam sau sa refuzam imboldurile lor; putem sa urmam drumul pe care ingerii ni-l indica sau sa ignoram;

ingerii vegheaza asupra sufletului nostru, dar pot de asemenea sa ne ajute sa facem fata problemelor cotidiene si chiar sa protejam interesele noastre materiale daca ele sunt importante pentru evolutia noastra spirituala;

A asculta ingerii inseamna de fapt sa le rezervam un spatiu al linistii. Sa constientizam atasamentele si sa apartinem energiei voii lui Dumnezeu., sa avem credinta in Dumnezeu si sa-i urmam indrumarile.

O alta metoda este rostirea din suflet a Psalmului 90 intitulat si O cantare de lauda a lui David [pentru bunul Dumnezeu] E bine de stiut ca scrierile teologice afirmă despre acest psalm ca el ii confera celui ce il recita adesea interior, meditand cat mai profund asupra lui intr-o stare de liniste si puritate sufleteasca certitudinea de nezdruncinat a protecţiei divine. Pot fi astfel evitate evenimentele cu caracter nefast, manifestandu-se de multe ori un ajutor providential chiar si atunci cand acest ajutor parea a fi ceva imposibil. Iata textul psalmului:

“Cel ce locuieşte mereu numai cu ajutorul Celui Preaînalt, care este Dumnezeu Tatăl, sub acoperământul Dumnezeului Cerului va sălăşlui. El va zice Domului Dumnezeu: „Tu eşti sprijinitorul meu, Tu eşti mântuirea mea, spre Tine, Dumnezeul meu voi nădăjdui mereu!” .

Puterea lui Dumnezeu te va izbăvi din cursa vânătorilor celor răi şi de cuvântul tulburător. Cu spatele Său te va umbri pe tine şi sub aripile Lui tu vei nădăjdui; ca o armă de neînvins te va înconjura atunci adevărul Lui. Cu puterea lui Dumnezeu mereu în tine, nu te vei teme de frică de noapte, nici de săgeata ce zboară ziua. Tu nu te vei speria de toate cele care umblă în întuneric şi nici de molima ce bântuie întru amiază. Cădea-vor seceraţi din imediata ta apropiere 1000 şi zece mii vor cădea de-a dreapta ta, dar de tine nimic rău nu se va apropia. Mereu calm şi fericit cu ochii tăi vei privi, şi răsplătirea păcătoşilor după faptele lor o vei vedea. Pentru că tu doar pe Domnul Dumnezeu care este mereu nădejdea ta şi Cel Preaînalt, l-ai pus scăpare ţie. Nu vor veni niciodată spre tine relele şi violenţa nicicând nu se va apropia de lăcaşul tău, căci îngerilor săi de lumină, Domnul Dumnezeu le va porunci ca pe tine să te păzească mereu în toate acţiunile şi căile tale. Pe mâini şi pe aripi te vor înălţa pe tine îngerii Domnului., că nu cumva să împiedici de vreo piatră piciorul tău. Peste aspidă şi vasilisc [acestea sunt reptile fabuloase care ucid prin puterea teribilă a privirii pe cel ce se apropie de ele, sau cu otrava sufletului pe cei care nu le priveau; ele simbolizează pericolele de moarte ale vieţii ce nu pot fi zărite la timp de fiinţa umană şi de care doar protecţia îngerilor de lumină ai lui Dumnezeu o poate paăzi] tu vei păşi şi vei călca triumfător peste leu şi peste balaur. Căci de vei nădăjdui către Mine, Eu îl voi izbăvi pe el, zice Domnul Dumnezeu şi Îl voi ocroti pe el, căci a cunoscut şi a crezut cu tărie în numele Meu. Striga-va când va avea nevoie către Mine şi atunci Eu îl voi auzi pe el; alături de el voi fi mereu la necaz şi îl voi salva pe el şi-l voi face să urce către Mine. Cu multe zile fericite îl voi umple pe el şi-i voi arăta lui mântuirea şi slava Mea.”

Este cunoscut in crestinism un alt procedeu special, si anume novenele.

Acestea reprezinta practici evocatorii sacre care constau in evocarea launtrica, intr-o stare cat mai relaxata si de mare puritate sufleteasca, timp de 9 zile consecutiv, la aceeasi ora si pe cat posibil in acelasi loc, a unor rugaciuni speciale (catre Iisus sau catre Fecioara Maria sau catre îngeri), rugaciuni insotite atunci de consacrare si aprinderea unei lumanari Divinului (sau ingerilor, sau Fecioarei Maria, sau lui Iisus) pentru a ajuta si inspira pe oficiantul acestui procedeu.

Traditia crestina recomanda ca inceputul acestei tehnici sa coincida fie cu data de 15 august (Sarbătoarea Sfintei Marii), fie cu 25 martie (Buna Vestire). Rugaciunile folosite pot fi Psalmul 90, Tatăl nostru, sau alte rugaciuni catre ingeri si nu numai, rugaciuni pe care le simtiti apropiate sufletului vostru.

IERARHIILE INGERESTI

Iata principalele ierarhii angelice si la conexiunea care exista intre acestea si cei zece sefiroti prezenti in invataturile cabalistice.

kabbalah-tree-of-life-card1. Serafimii

Ingerii din Kether sunt Serafimii, ceea ce poate fi tradus prin Animalele sfinte.

Serafimii sunt primele creaturi care primesc emanatiile divine, ei dispar in oceanul materiei primordiale ce se gaseste inca in plina agitatie si beau din izvorul de lumina, din izvorul de iubire care este singura lor hrana. Ei se hranesc contemplandu-l pe Dumnezeu, de aceea ei sunt reprezentati cu ochi pe tot corpul. Serafimii sunt cele mai perfecte manifestari ale iubirii, fiindca iubirea adevarata este o contemplare.

Seful ordinului angelic al Serafimilor este Metatron, Printul Infatisarii. El este singurul care il poate vedea pe Dumnezeu fata in fata, el este acela care i-a vorbit lui Moise pe Muntele Sinai. Nicio fiinta umana, oricata inaltime morala ar avea, nu poate intra in contact direct cu Dumnezeu, fiindca Dumnezeu este focul devastator care o transforma imediat in cenusa. Un intermediar este intotdeauna necesar ca sa vorbeasca omului din partea lui Dumnezeu. Chiar daca sta scris in Biblie ca Dumnezeu I s-a adresat lui Avraam, lui Iacob, lui Moise sau oricarui dintre profeti, in realitate nu a facut-o El in persoana, ci printr-un intermediary, acesta fiind semnificatia adevarata a cuvatului “inger”: mesager, emisar.

 1. Heruvimii

Ingerii din Hohmah sunt Heruvimii, adica Rotile. In cartea sa, profetul Iezechiel descrie viziunea pe care a avut-o despre roti, caci “obezile lor formau un cerc larg si de o inaltime infricosatoare”, ruland in apropierea Animalelor sfinte: “Si cand se ridicau fiarele de pe pamant se ridicau si rotile. Ele mergeau incotro le da duhul sa mearga si rotile se ridicau impreuna, caci duh de viata era si in roti. Cand mergeau acelea, mergeau si acestea, si cand se opreau, se opreau si acestea; iar cand acelea se ridicau de la pamant, atunci impreuna cu ele se ridicau si rotile, pentru ca duh de viata era si in roti.” Animalele sfinte se supun ordinelor Spiritului si imprima un impuls rotilor.

Simbolismul rotii (cercul perfect in miscare) ne arata functia pe care o au Heruvimii: miscandu-se, ei amesteca materia originara simbolizata prin Animalele sfinte, elaboreaza aceasta materie pentru ca ea sa-I serveasca Domnului la planurile Sale. De aceea se spune ca lumea Heruvimilor apartine muzicii sferelor (regasim aici ideea cercului, a rotii). Dar prin muzica nu trebuie sa intelegem numai aceste aranjamente de sunete create de catre oameni si pe care urechile noastre le pot percepe. Expresia “muzica sferelor” inseamna, inainte de toate, armonia care exista intre toate elementele universului, o adaptare, o imbinare bazata pe raporturile dintre numere.

In fruntea ordinului Heruvimilor se regaseste Arhanghelul Raziel. Conform traditiei, el este acela care i-a dat lui Adam o carte, Sefer Ietirah, care ii descoperea secretele creatiei. Dar atunci cand Adam a comis prima greseala, cartea i-a fost retrasa.

 1. Tronurile

Ingerii lui Binah sunt Tronurile, reprezentate de simbolul leilor.

Dand numele de Tronuri ingerilor lui Binah, religia crestina insista asupra notiunii de stabilitate, in vreme ce numele lor ebraic Aralimii: leii, introduce o notiune de judecata. In chip simbolic, leul este legat de dreptate si “Leul din semintia lui Iuda” este o figura de Judecator Suprem.

In vreme ce Serafimii canta slava lui Dumnezeu, cei Douazeci si patru de Batrani Il adora, inchinandu-se: “Si aruncau cununile lor inaintea tronului, zicand: Vrednic esti, Doamne, si Dumnezeul nostrum, sa primesti slava si cinstea si pururea, caci Tu ai zidit toate lucrurile si prin vointa Ta ele erau si s-au facut.” Asa cum datoria Serafimilor este de a celebra sfintenia lui Dumnezeu, tot asa datoria celor Douazeci si patru de Batrani este aceea de a recunoaste perfectiunea vointei Sale. Ei ii fac dreptate lui Dumnezeu proclamandu-L singurul demn de aceasta.

In fruntea Tronurilor sta arhanghelul Tafkiel.

Pentru ca apartin celei mai inalte triade, Keter, Hohmah si Binah, primele trei ordine ingeresti sunt cel mai des mentionate in cartile sfinte.

Ordinile ingeresti din cea de-a doua triada: Hased, Gheburah si Tiferet, sunt:

 • Stapaniile: stralucitorii
 • Puterile: inflacaratii
 • Virtutile: regii

Cele trei ordine au ca punct comun faptul ca exprima puterea, iar actiunea lor este identica cu aceea a sefirotilor in care se afla.

Stapaniile, ingerii lui Hased (iertarea) raspandesc peste tot binecuvantarile lor directionati de Tadkiel al carui nume inseamna: “Dumnezeu este dreptatea mea”.

Puterile, ingerii lui Gheburah (forta), inflacarati de zel pentru Creator, si condusi de Kamael, “dorinta de Dumnezeu”, restabilesc ordinea peste tot pe unde ea este amenintata. Lucrarea lor este comparabila cu aceea facuta de organism pentru a se debarasa de toate resturile.

Virtutile, ingerii lui Tiferet (frumusetea), au la conducerea lor pe arhanghelul Mihail. Regii sunt cei mentionati in Apocalipsa: “Si s-a facut razboi in cer: Mihail si ingerii lui au pornit razboi cu balaurul”.

Ierarhiile ingeresti ale celei de a treia triade Netah, Hot, Iesod, sunt:

 • Principatele: dumnezeii
 • Arhanghelii: fii ai lui Dumnezeu
 • Ingerii: puternicii

Principatele, sub conducerea Arhanghelului HanielMila lui Dumnezeu”, reprezinta entitatile care au creat lumea, asa cum sta scris in Facerea.

Arhanghelii, ingerii purtatori de foc, au la conducerea lor pe arhanghelul Rafail al carui nume inseamna “Dumnezeu vindecator”.

Ingerii sunt purtatori ai vietii pure. Ei sunt mai aproape de oameni si sunt mai des in contact cu acestia fata de alte ordine angelice. In fruntea lor se afla arhanghelul Gavriil: “Dumnezeu este forta mea”.

In sfarsit, cu toate ca nu fac parte din ierarhiile ingeresti, in cel de-al zecelea sefirot, Malkut, cabalistii au asezat ordinul Isimilor. Ei sunt sfintii, profetii, Initiatii, marii Maestri ai tuturor religiilor, toti aceia care prin viata si prin cuvintele lor au antrenat oamenii pe calea luminii.

Concluzie

Serafimii, Heruvimii si Tronurile sunt in contact direct cu Dumnezeu. Prin intermediul lor, Stapaniile, Puterile si Virtutile primesc emanatiile divine pe care le transmit oamenilor si chiar mai jos, animalelor, plantelor si mineralelor.

Serafimii sunt spiritele Iubirii divine.

Heruvimii sunt spiritele Intelepciunii divine.

Tronurile sunt spiritele Puterii divine.

Stapaniile, Puterile, Virtutile sunt o prima reflectare a acestei iubiri. Mai jos, Principatele, Arhangelii si Ingerii reprezinta o a doua reflectare. Noi trebuie sa ne straduim acum sa devenim cea de-a treia reflectare a acestei perfectiuni divine, invatand sa lucram cu toata inima iubirea inimii noastre, cu intreaga lumina a intelectului nostru si cu toata puterea vointei noastre.

Resursa bibliografica: “Omraam Mikhael Aivanhov – “De la om la Dumnezeu – sefiroti si ierarhii ingeresti”

Articole despre ingeri prezente pe site: