Materia este vehiculul pentru exprimarea sufletului în acest plan, exact asa cum, într-un un plan mai înalt, sufletul serveste ca vehicul de expresie pentru spirit. Djwhal Khul, mesaj transmis prin Alice A. Bailey
Exista multe modalitati pentru a defini si a întelege sufletul. Pentru început, am putea spune ca sufletul este intermediarul între personalitatea încarnata pe Pamânt si monada sau spiritul din ceruri. Pentru toate încarnarile cuiva pâna la cea de-a patra initiere, sufletul este ghidul si profesorul personalitatii. La cea de-a patra initiere, corpul sufletesc, sau corpul cauzal, este ars în mod mistic, iar sufletul se întoarce în monada, încheindu-si scopul si functia pe care le-a avut de-a lungul multelor încarnari petrecute de-a lungul epocilor. Monada, sau spiritul, devine acum ghid si profesor pentru suflet. Materia este vehiculul pentru exprimarea sufletului în acest plan, întocmai asa cum, într-un plan mai înalt, sufletul serveste ca vehicul de expresie pentru spirit. Sufletul nu este nici spirit, nici materie, ci este relatia dintre cele doua. Este legatura care mijloceste între Dumnezeu si forma. Sufletul este un alt nume pentru aspectul Christic.
Sufletul este, de asemenea, calitatea pe care o manifesta orice forma. Este acea calitate subtila care distinge un element de altul. La regnul vegetal, el este cel care determina daca se va manifesta o floare sau un morcov. Sufletul îndeplineste aceeasi functie si la regnul animal. Tot ceea ce a fost creat are un suflet. Sufletul constient de sine al omului se afla în legatura cu sufletele tuturor fiintelor. El face parte integranta din sufletul universal. Noul val din psihologie va reusi în viitor sa demonstreze, în fine, existenta sufletului. Este tragic faptul ca în domeniul psihologiei, 98% dintre formele de psihologie care se învata actualmente nu recunosc în preceptele lor existenta sufletului sau a spiritului.
Carl Jung, Abraham Maslow si psihologul italian Robert Assagioli sunt, dupa câte am retinut, singurii care integreaza acest aspect spiritual. Exista o noua forma de psihologie, denumita psihologie transpersonala, care va revolutiona în cele din urma psihologia traditionala. (Cititi orice carte despre psihologia sufletului.) Procesul contactului cu sufletul începe atunci când aspirantul primeste pentru prima data impresii de la suflet; apoi, sufletului i se permite sa preia în tot mai mare masura controlul asupra triplei personalitati. În cele din urma, se realizeaza deplina identificare cu sufletul, la cea de-a treia initiere, care este denumita fuziunea cu sufletul.
Un alt aspect interesant cu privire la suflet – sau sinele superior – este acela ca sufletul nu prea da atentie personalitatii încarnate pâna când personalitatea încarnata nu începe sa acorde atentie problemelor spirituale. Sufletul este ocupat cu meditatia si alte probleme care tin de îndatoririle sale. Odata ce personalitatea încarnata începe sa arate interes, sufletul începe sa-si asume un rol foarte activ. Acelasi concept se poate aplica monadei, cu privire la suflet. Monada nu prea acorda atentie sufletului pâna dupa a treia initiere, când începe sa aiba loc contactul monadic.
Tabelul care urmeaza ofera o privire de ansamblu asupra monadei, sufletului si personalitatii.
Monada Sufletul Personalitatea
Tata Fiu Mama
Spirit Constiinta Corp
Viata Ego Forma
Sine Divin Sine Superior Sine Inferior
Spirit Individualitate Sine Personal
Punctul Triada Cuaternar
Monada Îngerul Solar Lorzii Lunari
Sufletul ar mai putea fi definit ca fiind forta de atractie a universului fizic creat, care tine la un loc toate formele, astfel ca Dumnezeu sa Se poata manifesta prin ele. Corpurile fizic, emotional si mental sunt vesmintele sufletului. Ulterior, în procesul evolutiei, ele vor fi vesminte pentru spiritul monadei. Sufletul mai poate fi descris ca fiind factorul constient din toate formele. Fenomenul mortii subite a nou-nascutilor survine atunci când sufletul si/sau noua extensie de suflet (personalitatea încarnata) decide sa nu stea în trup si pleaca.
Atunci când extensia de suflet pleaca, trupul fizic moare. Sufletul este cel care simte, înregistreaza constienta, atrage sau respinge si mentine toate formele în activitate. Sufletul poate fi descris ca fiind copilul Tatalui Dumnezeu si al Mamei Pamânt, care a venit pe Pamânt pentru a revela natura lui Dumnezeu, care este dragostea. Sufletul mai poate fi descris ca fiind principiul inteligentei, care locuieste în toate formele. La specia umana, acesta se manifesta ca minte si constienta mentala, care demonstreaza puterea de a analiza, de a discrimina si de a fi constient de sine. Este, de asemenea, foarte important sa întelegem ca sufletul si sinele superior se afla într-o stare de evolutie. As dori sa clarific aici ca atunci când vorbesc despre suflet, îl consider diferit de personalitatea încarnata pe Pamânt, care se numeste extensie de suflet.
Sufletul sau sinele superior este, la nivelul lui, într-un proces de învatare si crestere. Nu toate sufletele sau sinele superioare se afla la acelasi nivel de evolutie. Una din principalele cai de evolutie pentru un suflet este prin ceea ce fac cele douasprezece extensii de suflet în încarnarile lor materiale. Multa vreme am trait cu impresia gresita ca sufletul sau sinele superior este perfect. Nu este. Este cu mult mai evoluat decât personalitatile încarnate, dar evolueaza si el, întocmai asa cum facem si noi. Acelasi lucru se poate spune si despre monada, la nivelul ei. Nu toate monadele sunt la acelasi nivel de evolutie. Unele sunt mai evoluate decât altele. Aceasta, iarasi, are legatura în mare masura cu ceea ce au facut cele douasprezece suflete ale lor si cele o suta patruzeci si patru de extensii de suflet, în toate încarnarile lor.
Este important sa remarcam aici ca noi depindem de sufletul si de monada noastra pentru îndrumare, iar monada si sufletul depind, la rândul lor, de noi.
Munca aspirantului este sa învete sa se vada pe el însusi ca fiind un suflet, iar mai târziu, în procesul de initiere, sa se vada ca fiind monada, spirit sau Dumnezeu aflat în încarnare. Pentru a întelege pe deplin aceasta, este esential sa învatam sa vedem si în altii acelasi lucru. Ceea ce vedem în altii este doar o oglinda a ceea ce vedem cu adevarat în noi însine.
SUFLETUL OMENIRII
Semnele ca sufletul omenirii este pe cale sa se trezeasca pot fi vazute în urmatoarele circumstante din societatea noastra:
1. Cresterea numarului de societati, organizatii si miscari de masa pentru îmbunatatirea omenirii;
2. Cresterea interesului majoritatii oamenilor pentru binele comun;
3. Marele interes pentru efortul umanitar si filantropic;
4. Efortul de masa pentru educarea copiilor tuturor natiunilor la un nivel care nu a
mai fost atins;
5. Recunoasterea tot mai mare a faptului ca omul de rând devine un factor important
în problemele lumii.
ÎNSUSIREA CORPURILOR DE CATRE SUFLET
Adesea nu se întelege ca sufletul ia în posesie corpurile fizic, emotional si mental printr-un proces lent si gradat. Sufletul intra în corp chiar înainte de nastere sau imediat dupa nastere. Djwhal Khul a spus ca, de obicei, între patru si sapte ani sufletul face contactul cu creierul fizic al copilului. Sufletul îsi însuseste – sau ia în stapânire – corpul astral între sapte si paisprezece ani. Sufletul ia în primire corpul mental între vârsta de douazeci si unu si douazeci si cinci de ani. Contactul cu sufletul are loc de obicei între treizeci si cinci si patruzeci de ani. Posibilitatea de a contacta monada apare dupa ce sufletul a trecut cea de-a treia initiere. Acest proces poate fi totusi mult accelerat. Asa a descris Djwhal Khul aceste lucruri în lucrarile lui Alice Bailey.
SUFLETELE BATRÂNE
Toate monadele sau scânteile spirituale individualizate au fost create la început în acelasi moment. În acest sens, toate monadele au aceeasi vârsta. Termenul de „suflet batrân” se refera la numarul de vieti pe care le-a avut un suflet în încarnari pamântesti sau materiale. Djwhal a spus ca sufletul mediu, cu toate cele douasprezece personalitati sau extensii de suflet ale sale, a avut în jur de doua mii de vieti. Sufletele mai batrâne au avut doua mii cinci sute de vieti sau chiar trei mii.
CARACTERISTICILE SUFLETULUI
Dragostea neconditionata, inclusivitatea, bucuria, fericirea, capacitatea de a fi singur, indiferenta Divina, impersonalitatea, detasarea, libertatea, seninatatea, calmul interior, responsabilitatea, întelepciunea si intuitia, toate acestea sunt caracteristici ale sufletului. Acestea sunt calitatile descrise de Djwhal Khul în lucrarile lui Alice Bailey. Djwhal mai face si o alta diferentiere foarte interesanta, între fericire, bucurie si extaz. El spune ca fericirea este o reactie a personalitatii. Bucuria este o calitate a sufletului. Extazul este o calitate a unirii cu monada.
LUMINA SUFLETULUI
Atentia unui Maestru este atrasa asupra personalitatii încarnate de stralucirea Luminii interioare a individului respectiv. Atunci când Lumina a atins o anumita intensitate, aura o anumita nuanta, iar vibratia generala o anumita frecventa si masura, Maestrul vine. Alegerea discipolului de catre Maestru este determinata de karma din trecut, de asocierile din trecut si de raza pe care se gaseste personalitatea încarnata.
SUFLETUL SI IERARHIA
Ierarhia Spirituala este, în principiu, lumea sufletelor. În ceea ce priveste sufletul, exista trei tipuri de lucratori ierarhici.
1. Sufletele: acei initiati care si-au luat cea de-a patra initiere si la care corpul sufletesc sau corpul cauzal a fost distrus. Ei sunt custozii Planului.
2. Personalitati infuzate de suflet: acei discipoli si initiati aflati la nivelul primelor trei initieri, prin care sufletele lucreaza pentru ducerea la îndeplinire a Planului.
3. Aspirantii care înteleg: cei care nu sunt înca personalitati infuzate de suflet, dar care recunosc Planul Divin si urmaresc binele semenilor lor.
STADIILE INCIPIENTE DE EVOLUTIE ALE PERSONALITATILOR ÎNCARNATE
Primul stadiu de evolutie consta în deschiderea liniei de comunicare dintre personalitate si suflet, astfel încât sufletul sa poata sa se afirme din ce în ce mai mult prin intermediul personalitatii. Pe masura ce extensia de suflet se dezvolta, în cele din urma sufletul este capabil sa domine si sa controleze pe deplin personalitatea, într-o asemenea masura, încât aceasta nu va mai avea gândire sau vointa separata.
Persoana absolut neantrenata de pe Pamânt practic nu are comunicare cu sufletul. Oricine se uita la stiri sau vede unii oameni din lumea asta, probabil ca se întreaba cum sunt capabili sa faca lucrurile îngrozitoare pe care le fac. Acesta este, în parte, motivul. Ei nu au legatura cu sufletul, prin urmare sunt condusi de personalitate sau de ego-ul negativ. Sunt rupti de intuitie, de constiinta si de vointa de a face bine si de a iubi, pe care o reprezinta sufletul. Întocmai asa cum evolutia personalitatii este realizata pentru a învata sa exprime doar sufletul, tot astfel evolutia sufletului are loc pentru a exprima doar monada. O extensie de suflet nedezvoltata – sau o personalitate încarnata – uita de aceasta legatura cu sufletul sau si se simte total independenta si separata.
Sufletul se implica într-un vârtej de activitate pe propriul sau plan. Daca vrem sa-i atragem atentia, trebuie sa-i demonstram sufletului ca putem face ca personalitatea noastra sa-i fie utila. Sufletul stie ca anumite parti din evolutia sa pot fi realizate numai prin personalitatile sale de pe Pamânt. Daca ne uitam la multe dintre personalitatile de aici, de pe Pamânt, vedem extensii de suflet ale caror corpuri astrale sunt pline de emotii negative si ale caror corpuri mentale sunt interesate de bani, putere, hedonism si televiziune. Nu e greu sa întelegem ca sufletul s-ar putea sa nu fie prea interesat de asa ceva si ca se concentreaza asupra alteia dintre cele unsprezece extensii ale sale.
Sufletul este atât de expansiv în planul sau, încât nu poate sa se manifeste pe deplin doar printr-una singura dintre extensiile sale. În acelasi fel, nici monada, pe planul sau, nu poate sa se manifeste deplin printr-un singur suflet.
TRIADA SPIRITUALA
Triada spirituala este spiritul cu cele trei aspecte ale sale, prin care se exprima monada. Cele trei aspecte ale spiritului cuprind vointa spirituala, intuitia si mentalul superior. Monada se exprima prin aceste principii, exact asa cum sufletul se exprima prin triada spirituala mai joasa a personalitatii, cu cele trei aspecte ale sale, corpul fizic, corpul emotional si corpul mental.
SUFLETUL SI MONADA
Discipolul trebuie sa învete sa-si controleze si sa-si antreneze mintea pentru a receptiona comunicari de la trei surse:
1. Lumea materiala obisnuita;
2. Sufletul, care devine astfel în mod constient discipol, lucrator într-unul din ashramurile Maestrului;
3. Triada spirituala (vointa spirituala, intuitia si mentalul superior), care actioneaza ca intermediar între monada si creierul personalitatii încarnate pe Pamânt. Aceasta se întâmpla pentru ca la a treia initiere, personalitatea si sufletul au fuzionat, astfel ca acum îndrumarea poate veni de la triada spirituala si de la monada. Dualitatea a luat locul triplicitatii, triplicitatea fiind constituita din fosta extensie de suflet, suflet si monada. Sufletul si extensia de suflet au fuzionat, astfel ca acum este posibil un nivel de îndrumare mai înalt.
SUFLETUL SI ANTAKARANA
La cea de-a patra initiere s-a construit antakarana, sau podul pentru linia de comunicatie (vezi articolul Construirea Antakaranei) de la personalitatea încarnata, trecând prin corpul cauzal sau al sufletului, pâna sus, la triada spirituala si monada. Dupa ce s-a construit antakarana, corpul cauzal este ars si sufletul fuzioneaza cu monada, întorcându-se în aceasta.
RELATIILE SUFLETULUI ÎN PROPRIUL SAU PLAN DE EXISTENTA
Sufletul, în propriul sau plan de existenta, îsi da seama în mod constient de relatia sa cu Maestrul si cauta sa transmita aceasta informatie personalitatii încarnate. Sufletul nu este limitat de timp si spatiu. La nivelul sufletului, timpul si spatiul nu exista în acelasi sens liniar ca aici, pe Pamânt. Pe propriul sau plan, sufletul mai are relatii si cu alte suflete, de obicei suflete de aceeasi raza.
Sufletul lucreaza într-o formatie si o constiinta de grup. Constiinta de grup este ceva ce sufletul ar dori sa vada existând în cele din urma si pe acest plan pamântesc. Asta se va întâmpla atunci când majoritatea extensiilor de suflet de pe acest plan îsi vor lua cea de-a treia initiere. Din punctul de vedere al Maestrului, cel mai important lucru este capacitatea
sufletului de a-si controla instrumentul, personalitatea încarnata, si de a lucra prin intermediul acesteia.
SUFLETUL SI ASHRAMUL MAESTRULUI
Multi dintre Maestrii Înaltati au ashramuri în planul interior. Un ashram este un grup international compus din suflete care sunt fie în încarnare, fie în afara încarnarii. Ashramul este o combinatie de initiati de diverse grade si de discipoli acceptati. Maestrul mai are un grup, care este diferit de ashram. Multi oameni se pot gasi în grupul Maestrului, dar cei din ashram sunt alesi din afara acestui grup. În ashram se gaseste doar ceea ce apartine exclusiv sufletului. Nimic din ceea ce tine de personalitate nu are voie sa intre. (Prin aceasta înteleg nimic din sinele inferior.)
Deci, un ashram este în principiu format din aceia care, prin devotiunea lor pentru cale, au reusit sa se desprinda din grup si sa patrunda în centrul interior care este ashramul. Ei sunt grupuri de suflete adunate la un loc în scopul serviciului. Cheia pentru discipol este sa-si faca viata de asa natura încât sa promoveze scopurile grupului, sa sporeasca puterea grupului si sa aduca mai aproape obiectivul pentru care s-a format grupul. Discipolul se straduieste, de asemenea, sa se faca util pentru îndeplinirea planurilor Maestrului.
SUFLETUL SI VOINTA DIVINA
Atunci când puterea de atractie a materiei moare si dorinta este învinsa, devine dominanta puterea de atractie a sufletului. În loc sa fie important sinele individual, acum devin prevalente telurile si eforturile de grup. Atractia sufletului coincide acum, de asemenea, cu atractia catre Ierarhia Spirituala si munca Maestrilor Înaltati. Când s-a produs aceasta schimbare sau polarizare, eveniment pe care sunt sigur ca toti cei care citesc acest material îl cunosc, poate fi simtita atractia dinamica a „aspectului de vointa al Divinitatii”, care începe sa joace un rol important.
SUFLETUL SI FORTELE ÎNTUNERICULUI
Fratii întunecati sunt suflete care se afla în ratacire si care au ales calea mâinii stângi în locul caii mâinii drepte, calea mâinii stângi fiind aceea a slujirii de sine în locul slujirii lui Dumnezeu si a unitatii întregii existente. Fratele întunecat (se întelege de la sine ca aici nu vorbesc despre rasa) îi vede pe ceilalti oameni nu ca pe niste semeni sau zei, ci ca pe niste obiecte de exploatat si de folosit pentru propriul sau câstig egoist. Lui nu-i pasa de suferinta sau ranile pe care le poate cauza. Treaba tuturor celorlalti este sa se apere de aceste suflete ratacite, atât pe planul acesta material cât si pe planul interior.
Legile karmei îi vor ajunge din urma la un moment dat, iar durerea si suferinta prin care vor trece îi vor face sa caute din nou adevarul, mai târziu. Un alt fapt foarte interesant despre fratii întunecati este ca daca o personalitate încarnata continua prea mult timp sa mearga pe caile sale înselatoare, poate atrage asupra sa distrugerea definitiva pentru ceea ce Djwhal Khul a numit întreaga manvantara, sau întregul ciclu. Cumva, în acest proces, „atomul fizic permanent” este total distrus, iar sufletul ratacit pierde legatura cu sinele superior, timp de eoni.
ALINIEREA SUFLETULUI CU PERSONALITATEA
Idealul pentru personalitatea încarnata este sa alinieze cele trei vehicule, sau corpuri, cu sinele superior, sau sufletul. Când se realizeaza aceasta aliniere, corpul mental va fi calm si linistit, corpul emotional va fi stabil, egal si plin de bucurie, iar corpul fizic va fi sanatos, cu o energie buna si egala întreaga zi. Pentru discipol exista, de asemenea, un nivel de aliniere si mai înalt. Acesta se refera la:
1. alinierea sufletului si a personalitatii cu ashramul potrivit, având ca rezultat o relatie constienta cu Maestrul ashramului;
2. alinierea initiatului de grad mai înalt cu triada spirituala, ceea ce are ca rezultat o recunoastere constienta a energiei monadice;
3. alinierea tuturor chakrelor din corpul eteric al discipolului.
CALEA EVOLUTIEI SUFLETULUI
Nu exista limite pentru cresterea pe care o personalitate încarnata o poate realiza într-o anumita viata. Totul depinde de capacitatea sa de a se concentra si de a se disciplina, fiind total dedicat idealului spiritual. Foarte adesea, extensiile de suflet care fac mari progrese obtin asta prin ceea ce au câstigat deja în vietile anterioare. Chiar daca la unii evolutia pare extrem de rapida, pâna si ei se pregatesc doar pentru o noua perioada de crestere lenta, atenta si laborioasa. Acest efort lent si adeseori dificil este metoda comuna a tuturor celor care se dezvolta pe calea spirituala, indiferent de gradul lor de evolutie spirituala. Nu exista scurtaturi. Clipa de clipa, ora de ora, zi de zi, obiectivele sunt realizate. Adesea, tocmai lucrurile mici – un zâmbet, o îmbratisare, o mâna de ajutor – sunt cele mai importante.
SUFLETUL SI CALITATEA DE DISCIPOL
Exista trei obiective carora un discipol trebuie sa li se dedice mai presus de orice:
1. Sa serveasca omenirea;
2. Sa coopereze la Planul Celor Mari;
3. Sa dezvolte puterile sufletului si sa devina supus sufletului, nu celor dictate de cele trei corpuri inferioare si de ego-ul negativ.
IMPRESII SPIRITUALE DIN PLANUL INTERIOR
Exista patru surse de impresii spirituale de care aspirantul spiritual trebuie sa fie constient:
1. Impresii de la propriul suflet al discipolului;
2. Impresii de la ashramul la care discipolul este afiliat;
3. Impresii direct de la Maestru;
4. Impresii de la triada spirituala si monada, prin antakarana.
SUFLETUL SI SUTRATMA
Sutratma este cordonul de argint care coboara de la monada, prin suflet, pâna la extensia de suflet încarnata pe Pamânt. Sufletul îsi domina forma prin sutratma, care mai este cunoscuta si sub denumirea de „firul vietii”. Antakarana este un cordon de energie pe care cei de pe Pamânt trebuie sa-l construiasca pâna la suflet, triada spirituala si monada.
Sutratma exista înca de la nastere. Ea este linia de energie care merge înapoi pâna la Tatal din ceruri. Este conducta spirituala, sa zicem, care ne trimite energia si ne tine în viata. Acest fir al vietii ne vitalizeaza corpurile fizic, emotional si mental si stabileste o comunicare cu creierul nostru.
Manualul Ascensiunii Traducere de Michaela Nitulescu (Multumiri Anisoarei Cismasu)