Quan Yin este Zeita Compasiunii si a Milostivirii si o intruchipare a energiei Mamei Divine. De-a lungul secolelor, Quan Yin a reprezentat marele ideal al budismului, Mahayana, in rolul sau de „bodhisattva”, fiinta iluminata destinata sa devina Buddha.
A renuntat la fericirea Nirvanei cu juramantul sau de a salva pe toti copiii lui Dumnezeu. Aceeasi energie a Mamei Divine este prezenta la Fecioara Maria si la Zeita Isis. In hinduism la Shakti, sotia lui Vishnu, la Parvarti, sotia lui Shiva, la Radha, sotia lui Krishna si la Sita, sotia lui Rama. Numele Quan Yin este o traducere din sanscrita a numelui Avalokitesvara sau Avalokita. In forma sa corecta este Kuanshih Yin, ceea ce inseamnă „raspunde la strigatele lumii.”
In Coreea, Japonia si China se numește Quan Yin, bodhisattva celesta si maestru ascensionat, ce sta alaturi de Stapanii Karmei. Mitologia budista povesteste despre faptul ca Avalokitesvara s-a nascut dintr-o raza de lumina care a izvorat din ochiul drept al lui Amitabha Buddha. Avalokitesvara a devenit cunoscută de majoritatea tibetanilor ca reprezentare pamanteasca a lui Buddha si Stapan Gardian al Dharmelor pana la aparitia lui Buddha Maitreya. Ea este aproape echivalenta cu Green Tara in budismul tibetan.
In budismul tibetan, Quan Yin este vazuta in forma sa masculina, Avalokitesvara. Unii cred ca actualul Dalai Lama este o intrupare a lui Avalokitesvara. Se crede ca forma feminina a lui Avalokitesvara, Quan Yin, isi are originea in secolul al XIII-lea atat in China, cat si in Japonia. Saddharma Pundarika Sutra afirma ca Avalokitesvara ar fi avut 357 de incarnari.
Quan Yin este dintre cele mai iubite zeitati in traditia budista. Cunoscuta si sub numele de Quan’Am (Vietnam), Kannon (Japonia) și Kanin (Bali) este intruchipare a bunatatii plina de iubire. Ca Bodhisattva a Compasiunii, ea aude strigatele tuturor fiintelor fiind intr-o puternica rezonanta cu Fecioara Maria.
In multe imagini este descrisa purtand perlele iluminarii. Deseori, Quan Yin este infatisata turnand un flux de apa vindecatoare, „Apa vietii”, dintr-un mic vas. Astfel ea binecuvanteaza totul cu pace si iubire. Mai este infatisata tinand in mana un snop de orez copt sau un castron cu seminte de orez, ca o metafora pentru fertilitate si sustinere. Dragonul, apare ca un simbol antic pentru intelepciune si putere divina de transformare, motiv comun care se gaseste in toate ilustratiile Zeitei. Uneori este reprezentata cu fiecare mana conținand un simbol cosmic, fie exprimand o anumita pozitie ritualica sau mudra.
Zeita este o sursa de sustinere a tuturor lucrurilor. Mainile sale cuplate formeaza de multe ori Yoni Mudra, simbolizand uterul drept usa pentru intrarea in această lume prin principiul feminin universal. Quan Yin, a promis sa ramana in taramurile pamantesti si sa nu intre in lumile ceresti pana cand toate celelalte fiinte vii nu si-au terminat propria iluminare si astfel vor deveni eliberate de ciclul lor plin de durere al nasterii si renasterii. Potrivit legendei, Quan Yin era pe punctul de a intra in ceruri, dar s-a oprit in prag, cand strigatele lumii i-au ajuns la urechi.
Exista numeroase legende care povestesc despre miracolele pe care Quan Yin le indeplineste pentru ai ajuta pe cei care o cheama. Ca si Artemis, ea este o zeita virgina care protejeaza femeile, le ofera o viata spirituala ca alternativa la casatorie si daruieste copii acelora care ii doresc. Zeita Quan Yin este unica prin faptul ca ea rămane reticenta in a pedepsi chiar si pe cei cărora le-ar putea da o lectie severa. Cei care ar putea fi condamnati, pot obtine renasterea si reinnoirea, prin simpla chemare la harurile ei cu sinceritate totala si absoluta. Legenda spune ca si pentru o singura ingenunchere sub sabia calaului deja ridicata sa loveasca, un singur strigat al inimii catre Quan Yin, face ca lama sa cada zdrobita la pamant.
Quan Yin ne sfatuieste prin acțiunile ei, sa cultivam in noi insine aceste calitati deosebite pe care toate fiintele le poseda in mod natural in energia lor ancestrala. Simplitatea acestei fiinte blande si a idealurilor ei tinde sa ii conduca pe cei devotati sa devina mai plini de compasiune si sa se iubeasca pe ei insisi. Un profund sentiment de slujire pentru toate celelalte fiinte urmeaza in mod natural orice devotament fata de Zeita.
Cercetătorii cred despre calugarul budist si traducatorul Kumarajiva, ca a fost primul care a făcut referire la forma feminină a lui Quan Yin in traducerea sa chineza a Lotusului Sutra, in anul 406. Din cele treizeci si trei de aparitii ale bódhisattvei mentionate in traducerea sa, sapte sunt femei. (Calugarii au asociat atunci numarul treizeci si trei cu Quan Yin.)
Desi Quan Yin era inca portretizata ca si barbat pana in secolul al X-lea (nu ma mira deloc), odată cu introducerea budismului tantric in China in secolul al VIII-lea, in timpul dinastiei T’ang, imaginea bódhisattvului ceresc era o frumoasă zeita infatisata in alb, iar cultul devotional din jurul ei a devenit din ce in ce mai popular. Astfel, in secolul al IX-lea in fiecare manastire budista din China, exista o statuie a lui Quan Yin
Scripturile explica faptul ca o bodhisattva are puterea de a se intrupa in orice forma. In Lotus Sutra, Bodhisattva Kuan Shih Yin „recurge la o varietate de forme, calatoreste in lume, ducand fiintele la mantuire”. Legenda din secolului al XII-lea al sfantului budist Miao Shan, descrie o printesa chineza, care a trait in jurul anului 700 î.Hr. despre care se crede ca este Quan Yin. In timpul secolului al XII-lea, calugarii budisti s-au stabilit pe muntele sacru din Arhipelagul Chusan de pe coasta din Chekiang, unde se spune ca Miao Shan a trait timp de noua ani, vindecand si salvand marinarii de la naufragiu – iar devotamentul sau fata de Quan Yin s-a raspandit in tot nordul Chinei.
Această insula pitoreasca P’u-t’o, a devenit centrul principal de inchinare, multimi de pelerini ar calatori din cele mai indepartate locuri din China si chiar din Manchuria, Mongolia si Tibet pentru a participa la slujbele impunatoare de acolo. La un moment dat existau mai mult de o suta de temple pe insula si peste o mie de calugari. Traditia din jurul insulei P’u-t’o povesteste despre numeroasele aparitii si minuni facute de Quan Yin, care, se crede, se dezvaluie credinciosilor intr-o anumita pesteră de pe insula.
Quan Yin face parte dintr-o triada dominanta, deseori descrisa in temple si este o tema populara in arta budista. In centru se afla Buddha Amitabha, la dreapta sa este bodhisattva puterii Mahasthamaprapta, iar la stanga lui este Quan Yin, personificand mila sa nesfarsita. In teologia budistă, Quan Yin, indruma sufletele spre Paradisul de Vest al Amitabhei, eliberarea din roata renasterii sau spre Taramul Pur, tara fericirii in care sufletele pot sa renasca pentru a primi instructiuni continue despre scopul iluminarii si perfectiunii.
In calitate de Zeita a carei frumusete, har si compasiune au ajuns sa reprezinte idealul femeii in Orient, ea este adesea portretizata ca o femeie subtire in robe albe care poarta in mana stangă un lotus alb, simbol al puritatii.
Alte simboluri ale lui Quan Yin : o ramura de salcie, cu care stropeste nectarul divin al vietii; un vas pretios care simbolizeaza nectarul compasiunii si intelepciunii, un porumbel sau chiar iepure reprezentand fecunditatea; o carte reprezentand dharma si un rozariu.
Quan Yin protejeza femeile, navigatorii, comerciantii, meseriasii, cei nedreptatiti de lege, cei care isi doresc descendenti. Iubita ca Mama Divina este foarte aproape zi de zi de devotatii ei, rolul ei fiind comparat cu rolul Mamei Maria.
In a treia sambata a fiecarei luni, daca suntem sinceri in rugaciunile noastre si ne deschidem inima spre vindecare, ne putem ruga pentru intreaga planeta. Prin daruirea propriului rozariu, chemam flacara de transmutare violet „Prin mantra flacarii violet si mantrele antice, eliberez pe Pamant sferele cristaline ale rozariului meu, sferele de cristal yin si yang, alfa si omega a flacarii violete si a Erei a Saptea”
Quan Yin reprezinta a saptea raza, a Erei de Aur a Varsatorului, numita si flacara de transmutare si eliberare, al saptelea aspect al Duhului Sfant. Ea va lucra cu oricine cauta transformarea si vindecarea si ne arata cum sa ne echilibram karma si sa transmutam cauza si efectul. Quan Yin se concentreaza pe flacara Mamei Divine cu infinita indurare pentru toti.
Era Varsatorului este o stare de constiinta si numai prin ridicarea energiei puternice a Mamei Divine, se poate produce aceasta transformare a constiintei. Pe masura ce intelegem aspectul feminin al lui Dumnezeu, ne vom bucura cu totii sa traim in era Mamei Divine si a Duhului Sfant.
„Lasa-ma sa ma inchin acestor pazitori sacri, plini de cmpasiune, care protejeaza fara incetare Calea care duce la Flacara Sacra” , Hermes.