Chartres, pelerinaj initiatic

Daca ar fi sa urmam firul minunii ne-am indrepta cu gandul spre povestea Ariadnei care se indragosteste de Tezeu, eroul. Ori firul care il ghideaza pe drumul de intoarcere este insasi iubirea. Iubirea este firul.

Labirintul este o imagine simbolica a mintii, unde se afla limitari, frici si ziduri construite cu grija in ani sau poate chiar vieti. Calea eliberarii inseamna iesirea din labirint iar aceasta se face prin propria putere, vointa, credinta, iubire. Tezeu este eroul din fiecare care isi infrunt frica si dizolva labirintul pentru a renaste. Confruntarea cu Minotaurul este confruntarea simbolica cu trecutul, prejudecatile, incrancenarea interioara din fiecare.

Calatoriile initiatice imbogatesc spiritul si deschid noi perspective, pe care nu le poti atinge doar citind o carte sau privind un documentar.

Calatoria initiatica din acest an, continua cu un nou itinerar : Catedrala de la Chartres, in care se afla un Labirint despre care Mircea Eliade spunea ca reprezinta o bogatie informationala sau materiala care se vrea ascunsa si aparata. Inaintarea in labirint ar putea semnifica inaintarea spre sine insuși, spre centrul nostru spiritual. Dupa moaste, labirintul a fost cel mai important obiect de cult din secolele XII-XIII. Acestui labirint i se mai spune „Drumul Ierusalimului„,”Ierusalim” şi „Cetatea lui Dumnezeu„.

Labirintul reprezinta cunoasterea necesara pentru a ajunge la „centru”. Calea labirintului din Chartres trece prin unsprezece cercuri. Unsprezece fiind un numar de putere in numerologie, iar daca facem o analogie Hristos a trait 33 de ani, adica unsprezece ori Trinitatea. Zece este numarul perfect iar unul este Totul – astfel ca unsprezece este perfectiunea lui Dumnezeu.

Cathedrala de la Chartres se afla la doar 90 km de Paris si este una din cele mai misterioase din lume. De-a lungul timpului, sase biserici au fost ridicate in acest loc, primele cinci fiind mistuite de flacari, insa, de fiecare data, o alta biserica era construită la loc, ca semn al credintei si devotiunii fara margini a pelerinilor, locuitorilor si arhitectilor. Constructia celui de-al saselea lacas, actuala catedrala din Chartres, este invaluita in mister si este cu adevarat o capodopera. Se pare ca a existat o legatură intre Templieri si constructia catedralei. Este proiectata cu respectarea proporțiilor impuse de legea Numarului de Aur (1,618). Distantele dintre coloane, dimensiunile navei, ale transepturilor si corului sunt multipli ai Numărului de Aur.

Aici se afla un Dolmen stravechi contruit de druizi, format din pietre necioplite asemeni celor de la Stonehenge, pe care se sprijina ca pe niste stalpi o mare lespede, precum si un put sapat in mijlocul unei movile. Aceste locuri adaposteau centre de forta, fluxuri de energie ce variau in functie de anotimp.

Statuia-Notre-Dame-de-Sous-Terre-este-o-copie-a-celei-din-Evul-Mediu.Se-poate-vedea-ca-Fecioara-are-ochii-inchisi.

Rodin numeste categrala „l’Acropole de la France si este este cel mai vechi sanctuar din Franta  inchinat Sfintei Fecioare. In zona unde este construita catedrala a fost un centru al invataturii druidice. Iar ritualurile pe care acestia le tineau se desfasurau in jurul putului amintit mai sus. Acesta masoara 33 metri in adancime, are gura de intrare rotunda si fundul un patrat, ale carui colturi indica cele patru puncte cardinale. Acest put a fost descoperit sub osuarul catedralei. In put a fost aruncată o fecioara martira, care a devenit Sfanta Modesta. In aceeasi cripta este tinută statuia „Notre Dame-sous-Terre („Sfanta-Precista-de-sub-Pamant”), in care apostolii vedeau o prefigurare a Fecioarei Maria. Statuia o reprezinta pe Fecioara cu pruncul. Aceasta statuie ea este reprezentată cu ochii inchiși. Relicvarul din cripta contine o parte din voalul (tunica) Fecioarei, „La Sainte Chemise” („Sfanta Camasa”), daruit locului de cult de catre Charles le Chauve in 876. Analizele recente atesta autencitatea tesutului, care dateaza din primul secol al erei noastre.

La-Sainte-Chemise-Sfanta-Camasa..png

Catedrala este un spatiu al actiunii spirituale. Este un loc profund incarcat de mituri si legende. Aici se gasesc reprezentari si simboluri, ale lui Isis, Maria Magdalena, Melchisedeck si nu numai.  Se spune despre acest loc ca are puterea de a-i schimba pe oameni, transmutandu-i spre o stare spirituala mai inalta. Pe masura credintei din fiecare.

Pelerinul inainta descult prin nava spre labirintul aflat intr-un cerc cu diametrul de 13 m compus din lespezi incastrate in pardoseala, intr-un ritual care se repeta intocmai la fiecare din cele patru sarbatori anuale ale Sfintei Fecioare, pelerinul devenea din ce in ce mai deschis fata de puterile ascunse acumulate in vasta sala a catedralei. Pelerinii veneau spre a se inchina Fecioarei dar si pentru a atinge prin ea o constiinta mai inalta, pentru a-si reinnoi energiile spirituale si pentru a-si purifica sufletul.

Bibliografie :Jennifer Westwood, Locuri misteroase, Editura Șchei, Brasov, 1997; Fulcanelli, Misterul catedralelor, Editura Nemira, 1997; Mircea Eliade, Încercarea labirintului, Editura Dacia, 1990; Jay Weidner & Vincent Bridges, Crucea din Hendaye – Sfarsitul lumii si taina alchimiei, Editura Elit, Ploiesti, 2006; http://ciret-transdisciplinarity.org/biblio/biblio_pdf/Gabriela_Nica_Final.pdf;  http://clubenigma.ro/catedrala-din-chartres-si-misterele-sale.

Acest pelerinaj este destinat celor ce simt citind aceste randuri inima deschisa.

Calatoria incepe in data de 29 septembrie 2017 si se incheie pe 2 octombrie 2017.

Vom petrece 2 zile in Pelerinaj la Chartres si o zi in Paris, unde vom vizita Muzeul Luvru, Biserica Saint Suplice, Sacre Coer, s.a. Itinerariul precum si celelealte detalii de organizare vor fi transmise prin email, dupa inscriere.

Costul pelerinajului este de 370 euro. Include : loc in dubla 3 nopti/ hotel de 3 stele, din care 2 nopti in Chartres  si 1 noapte in Paris cu mic dejun inclus, transferuri Aeroport Beauvois – Chartres (minubus) ; Chartres – Paris (Tren) Paris – Aeroport Beauvois (minibus) si cheltuielile de organizare (80 euro).

Hotelul din Chartres este situat in centru la numai 10 minute distanta de catedrala, iar in Paris, hotelul se afla in centru langa Moulin Rouge, 20 min de Turnul Eiffel, Luvru, Saint Suplice si 10 min de Sacre Coer.

Nu este inclus :Biletul de avion low-cost *de la 115 euro (in functie de optiune: bagaj la cala si data achizitiei), pranzul si cina si intrarile la obiectivele turistice.

Termene: Avansul : 200 euro pana la data de 30 august 2017, diferenta de 170 euro se plateste pana pe 22 septembrie 2017. Biletul de avion preferabil sa se achizitioneze cat mai curand posibil.

Va astept cu drag si inima deschisa!

Formular de inscriere :

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.