Paneuritmia

19642649_694741594059824_8662822090694234619_nPaneuritmia este un dans sacru initiatic format din 28 de exercitii/miscari, creeat  de Maestrul Spiritual Peter Deunov (1864- 1944). Acest dans a fost practicat in special in muntii Rila din Bulgaria, considerati a fi extrem de importanti dupa Himalaya si Alpi, datorita energiei  si  initierilor ezoterice. Acest dans meditativ se desfasoara pe toate cele patru planuri spiritual, mental, emotional si fizic si ne pune in armonie cu universul, permitandu – ne sa extindem constiinta noastra. Este o mandala in miscare de o mare frumusete, putere si sensibilitate. Este dansat in perechi,  care se deplaseaza intr – un cerc in natura. Este fezabil pentru orice varsta si nu sunt necesare cunostinte speciale de dans.

Totul in univers are un ritm, iar fiinta umana apartine marelui ritm cosmic.Intr-un mod mai mult sau mai putin perceptibil, toate funcțiile sale biologice si mentale se supun legilor ritmului.Cu modul  de viata, cu gandurile, sentimentele si actiunile sale, omul intra mai mult sau mai putin in armonie cu ritmul universal.

Pan = Totul, Universal si Cosmic, Eu = Adevaratul sau Supremul, ceea ce este esential si substantial in lume, Ritmia = se refera la corectitudinea miscarilor si a oricarei expresii exterioare a vietii. Paneuritmia este definita ca Ritm Cosmic Suprem.

Maestrului Peter Deunov a avut zeci de mii de discipoli, insa dintre toti, Maestrul Omraam Mikhael Aivanhov este cel a carei influenta este covarsitoare. Dupa douazecisicinci de ani de pregatire isi incepe in 1937 misiunea spirituala, in Franta. Transmite invataturile maestrului sau Peter Deunov printre care si Paneuritmia iar in 1959, dupa ce s-a dedicat timp de peste douazeci de ani misiunii incredintate de Peter Deunov, pleaca pentru o perioada in India. Aici il intalneste pe Babaji, despre care Yogananda a spus ca are de mult timp rolul de ghid pentru profeti si Maestri. Prin stralucirea si impactul pe care l-a avut, prin invatamantul sau, Maestrul Omraam Mikhaël Aïvanhov a deschis unui număr incalculabil de persoane calea implinirii interioare, si continua sa o faca chiar daca nu mai este in acest plan. (info http://www.fbu.org iar  conferintele maestrului le gasiti pe canalul Youtube fbuOMA)

In acesta primavara am  invatat Paneuritmia, de la discipolii maestrului Omraam Mikhael Aivanhov.  Ceea ce am simtit este greu de descris in cuvinte. Chiar in ziua de Paste am dansat, intr-o mandala superba formata din peste 300 de suflete.

regina

Am simtit acest dans precum un portal cu lumea divina. Mi-a fost teama ca voi gresi, dar „cand dansezi cu ingerii nu poti gresi pasii” mi-a spus Regina, profesoara mea, simtindu-mi emotiile. Partenerul meu de dans m-a sustinut, m-a onorat, m-a ghidat. Cand dansam eram in afara timpului si spatiului, era doar energie pura divina.

Aceste exercitii au fost aduse de la templele initiatilor; ne-au fost aduse din taramurile inalte ale Naturii. Cand fiecare gand, fiecare idee  poate sa gaseasca expresia exterioara in miscare, atunci aceasta miscare are o influenta puternica asupra lumii. Cand omul canta, energia ar trebui sa treaca intai prin sferele iubirii, astfel va dobandind viata si puterea miraculoasa de a transforma si de a vindeca, inainte de a deveni sunet. Cu alte cuvinte: pana cand nu ne echilibram energiile nu putem zbura si nu putem merge inainte.

Paneuritmia revitalizeaza si reintinereste. Aceste exercitii vindeca bolile, dezechilibrele fizice si mentale. Prin ele corpul uman, ca intreg, vibreaza muzical – si nu exista boala sau sanatate subreda  in lumea muzicala. Prin urmare, prin aceste exercitii omul paraseste lumea perturbarii, a confuziei, a dezamagirii, a nemultumirii, a ingrijorarii si a anxietatii si intra in lumea armoniei. Cine poate face aceste exercitii in mod constient timp de un an va fi sanatos; se va elibera de multe boli sau le va preveni prin ridicarea fortelor vitale ale organismului.

Aceasta muzica pune in miscare materia fizica a corpului, iar apoi energiile electromagnetice pot curge liber prin plexul solar si prin intreg corpul. Aceasta vindeca si revigoreaza. In viitor va exista o muzica speciala pentru fiecare afectiune – una specifica pentru fiecare dintre ele.

Exista o Lege a receptivitatii in ceea ce priveste undele unei lungimi si frecvente specifice ale vibratiei. Daca ne armonizam „antena” pe o anumita lungime de unda, ea le va primi; altfel, va fi indiferenta la ele. Exercitiile aduc organismul si constienta intr-o conditie de receptivitate pentru energiile solare sublime, care sunt necesare pentru inaltarea intregii omeniri. Putem intra in contact cu Constienta care exista in lume si putem primi daruri pretioase. Conditiile create faciliteaza un schimb cu Constienta lumii. Omul intra intr-o armonizare mai inalta si are loc un schimb cu Fiintele Evoluate. Ele se unesc cu noi si sunt apoi o parte din noi, iar noi – o parte din ele.

Sunt exercitii care elibereaza omul de toate lanturile, de toate ideile inradacinate ale trecutului, iar acesta intra in lumea Adevarului, unde isi obtine libertatea. Ele trezesc talentele ascunse in sufletul uman, care asteapta sa fie dezvoltate.

Iubirea este ca o piatra pretioasa ce a fost ingropata adanc in pantecul pamantului, timp de multi ani. Existand sub mari tensiuni si presiuni, le-a rezistat si acum se ridica sa ne conduca spre libertate si expansivitate. Este noul ce va salva lumea de toate contradictiile, suferintele si dezamagirile. Iubirea va invata omul ceva nou. Timp de mii de ani omul s-a servit pe sine; de acum omul va invata cum sa serveasca Unicul, Marele Inceput Constient al lumii.

Este aceasta mareata idee a aparitiei unei noi lumi minunate pe pamant cea care formeaza fundatia acestor exercitii. Muzica, miscarile si versurile sunt cufundate in ea. Cu alte cuvinte, minunatul proces care are acum loc in sufletul colectiv al omenirii – un proces al trezirii, iluminarii si eliberarii – isi gaseste expresia exterioara si manifestarea in aceste exercitii.

Aceasta idee este asemenea unui fir unificator ce trece prin ele de la inceput la sfarsit. Sa „urmam firul minunii!”.

Bibliografie : Traducere din Muriel Urech „Paneuritmia”

3 gânduri despre „Paneuritmia

  1. Buna dimineata! Sa avem o saptamana minunata!

    Multumesc mult pentru invataturi. Am descoperit aceste exercitii, o luna, doua in urma dar in afara de faptul ca sant benefice energetic, nu stiam prea multe.Sorb cu nesat intelesurile!

    Apreciază

  2. Buna – am ascultat cu mare curiozitate melodia, mai ales ca am fost la cateva ateliere de euritmie cu Societatea Antroposofica din Bucuresti (mi se par foarte similare miscarile). Te rog, cum ai ajuns sa practici, inveti dansul? Exista vreun site, vreo organizatie la nivel de Romania pe care il recomanzi? Multumesc frumos.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.