Paneuritmia

19642649_694741594059824_8662822090694234619_nPaneuritmia este un dans sacru initiatic format din 28 de exercitii/miscari, creeat  de Maestrul Spiritual Peter Deunov (1864- 1944). Acest dans a fost practicat in special in muntii Rila din Bulgaria, considerati a fi extrem de importanti dupa Himalaya si Alpi, datorita energiei  si  initierilor ezoterice. Acest dans meditativ se desfasoara pe toate cele patru planuri spiritual, mental, emotional si fizic si ne pune in armonie cu universul, permitandu – ne sa extindem constiinta noastra. Este o mandala in miscare de o mare frumusete, putere si sensibilitate. Este dansat in perechi,  care se deplaseaza intr – un cerc in natura. Este fezabil pentru orice varsta si nu sunt necesare cunostinte speciale de dans.

Totul in univers are un ritm, iar fiinta umana apartine marelui ritm cosmic.Intr-un mod mai mult sau mai putin perceptibil, toate funcțiile sale biologice si mentale se supun legilor ritmului.Cu modul  de viata, cu gandurile, sentimentele si actiunile sale, omul intra mai mult sau mai putin in armonie cu ritmul universal.

Pan = Totul, Universal si Cosmic, Eu = Adevaratul sau Supremul, ceea ce este esential si substantial in lume, Ritmia = se refera la corectitudinea miscarilor si a oricarei expresii exterioare a vietii. Paneuritmia este definita ca Ritm Cosmic Suprem.

Maestrului Peter Deunov a avut zeci de mii de discipoli, insa dintre toti, Maestrul Omraam Mikhael Aivanhov este cel a carei influenta este covarsitoare. Dupa douazecisicinci de ani de pregatire isi incepe in 1937 misiunea spirituala, in Franta. Transmite invataturile maestrului sau Peter Deunov printre care si Paneuritmia iar in 1959, dupa ce s-a dedicat timp de peste douazeci de ani misiunii incredintate de Peter Deunov, pleaca pentru o perioada in India. Aici il intalneste pe Babaji, despre care Yogananda a spus ca are de mult timp rolul de ghid pentru profeti si Maestri. Prin stralucirea si impactul pe care l-a avut, prin invatamantul sau, Maestrul Omraam Mikhaël Aïvanhov a deschis unui număr incalculabil de persoane calea implinirii interioare, si continua sa o faca chiar daca nu mai este in acest plan. (info http://www.fbu.org iar  conferintele maestrului le gasiti pe canalul Youtube fbuOMA)

In acesta primavara am  invatat Paneuritmia, de la discipolii maestrului Omraam Mikhael Aivanhov.  Ceea ce am simtit este greu de descris in cuvinte. Chiar in ziua de Paste am dansat, intr-o mandala superba formata din peste 300 de suflete.

regina

Am simtit acest dans precum un portal cu lumea divina. Mi-a fost teama ca voi gresi, dar „cand dansezi cu ingerii nu poti gresi pasii” mi-a spus Regina, profesoara mea, simtindu-mi emotiile. Partenerul meu de dans m-a sustinut, m-a onorat, m-a ghidat. Cand dansam eram in afara timpului si spatiului, era doar energie pura divina.

Aceste exercitii au fost aduse de la templele initiatilor; ne-au fost aduse din taramurile inalte ale Naturii. Cand fiecare gand, fiecare idee  poate sa gaseasca expresia exterioara in miscare, atunci aceasta miscare are o influenta puternica asupra lumii. Cand omul canta, energia ar trebui sa treaca intai prin sferele iubirii, astfel va dobandind viata si puterea miraculoasa de a transforma si de a vindeca, inainte de a deveni sunet. Cu alte cuvinte: pana cand nu ne echilibram energiile nu putem zbura si nu putem merge inainte.

Paneuritmia revitalizeaza si reintinereste. Aceste exercitii vindeca bolile, dezechilibrele fizice si mentale. Prin ele corpul uman, ca intreg, vibreaza muzical – si nu exista boala sau sanatate subreda  in lumea muzicala. Prin urmare, prin aceste exercitii omul paraseste lumea perturbarii, a confuziei, a dezamagirii, a nemultumirii, a ingrijorarii si a anxietatii si intra in lumea armoniei. Cine poate face aceste exercitii in mod constient timp de un an va fi sanatos; se va elibera de multe boli sau le va preveni prin ridicarea fortelor vitale ale organismului.

Aceasta muzica pune in miscare materia fizica a corpului, iar apoi energiile electromagnetice pot curge liber prin plexul solar si prin intreg corpul. Aceasta vindeca si revigoreaza. In viitor va exista o muzica speciala pentru fiecare afectiune – una specifica pentru fiecare dintre ele.

Exista o Lege a receptivitatii in ceea ce priveste undele unei lungimi si frecvente specifice ale vibratiei. Daca ne armonizam „antena” pe o anumita lungime de unda, ea le va primi; altfel, va fi indiferenta la ele. Exercitiile aduc organismul si constienta intr-o conditie de receptivitate pentru energiile solare sublime, care sunt necesare pentru inaltarea intregii omeniri. Putem intra in contact cu Constienta care exista in lume si putem primi daruri pretioase. Conditiile create faciliteaza un schimb cu Constienta lumii. Omul intra intr-o armonizare mai inalta si are loc un schimb cu Fiintele Evoluate. Ele se unesc cu noi si sunt apoi o parte din noi, iar noi – o parte din ele.

Sunt exercitii care elibereaza omul de toate lanturile, de toate ideile inradacinate ale trecutului, iar acesta intra in lumea Adevarului, unde isi obtine libertatea. Ele trezesc talentele ascunse in sufletul uman, care asteapta sa fie dezvoltate.

19598582_694743157393001_3154753845596407859_n

Iata cateva din cele 28 de exercitii din Paneuritmie:

 1. Trezirea : Inseamna sa deschizi si sa aduci inauntru. Reprezinta trezirea sufletului uman.
 2. Reconcilierea : Liniile fluide si usoare pe care le descriu mainile in fata, in lateral si iar inapoi sunt magnetice. Acestea sunt linii de blandete si reconciliere. Ne ajuta sa solutionam toate contradictiile vietii prin blandete si reconciliere,  mai degraba decat prin forta. Exectuand  miscarile  in acest spirit vom invata aceste calitati.
 3. Daruirea : In acest exercitiu, mainile se misca inainte si inapoi si se intorc pe piept. Aceasta arata cum se poate face in mod corect schimbul dintre lumea interioara si cea exterioara, dintre fiinta umana si Natura. Tot ceea ce se primeste de la Natura trebuie procesat si apoi dat mai departe. Aceste miscari lucreaza in mod miraculos la cresterea personala, intrucat promoveaza un impuls puternic de daruire catre lume. Prin ele, oamenii ajung sa inteleaga marea idee a daruirii si a primirii. Aceste miscari sunt foarte idealiste. Trezesc in oameni virtutiile care vor sta la baza culturii viitoare: cultura daruirii, a sacrificiului si a renuntarii de sine pentru beneficiul aproapelui.

Prin aceste miscari, omul vine in contact cu forte pe care nu le banuia niciodata. Prin ele, acesta va intra in lumea abundentei. Cu cat cineva daruieste mai mult, cu atat va primi mai mult. Daca cineva este ca un vas al carui continut nu este golit, nu mai poate accepta nimic din afara. Odata ce vasul este golit, poate fi reumplut. Tot ceea ce primeste cineva trebuie daruit, astfel incat sa poata lua parte la nou. Acesta este un proces de reinnoire, crestere, bucurie  si putere. Daca izvorul nu da si primeste in mod continuu, nu va putea sa primeasca curenti noi si proaspeti de apa. Ar fi ca o mlastina statatoare. Ce diferenta intre un izvor de apa proaspata si o mlastina! In mlastina gasim descompunere. In izvorul pur gasim miscare si viata.

 1. Ascensiunea : Ridicarea succesiva a bratului stang si drept in sus, vertical, vorbeste despre Calea Eterna a Vietii. Vorbeste despre urcare si coborare ca doua procese din Natura care alterneaza continuu. Suferinta este valea; bucuria – varful muntelui. Saracia este valea; bogatia – varful. Aceste procese exista peste tot in Natura. Cand mergem, ridicam un picior. Aceasta este ascensiunea. Apoi, atunci cand paseste in jos – aceasta este coborarea. Cu urcarea si coborarea, omul ar trebui sa stie ca aceasta este calea pe care este necesar sa mearga, ca aceasta este calea vietii. Pentru ca daca omul nu coboara, nu va putea sa urce din nou. Acest exercitiu il ajuta sa inteleaga Calea Eterna a Vietii si sa aiba atitudinea corecta catre ea.
 2. Inaltarea (ridicarea) : Ambele brate se misca in sus in acelasi timp, iar apoi sunt lasate in jos, in spate. Ridicarea bratelor semnifica primirea noului, inspiratia ce vine de la Lumea Divina. Aducerea bratelor in jos si in spate semnifica parasirea vechiului, in timp ce primim noul. Aceasta miscare a bratelor exprima marea Putere care misca oamenii inainte pe Calea Vietii, asa cum o barca se misca inainte prin ridicarea si coborarea vaslelor. Aceasta reprezinta trezirea dorintei pentru Suprem din sufletul omului. Este o chemare catre toate sufletele spre a incepe drumul pe aceasta Cale.
 3. Deschiderea : Cu mana dreapta si apoi cu cea stanga, se fac miscari ca de plecaciune in fata, pe orizontala. Acest exercitiu e menit sa solutioneze anumite contradictii in ganduri si emotii. Miscarea mainii drepte solutioneaza contradictiile mintii, in timp ce mana stanga pe cele ale emotiilor. Mainile omului transmit anumite forte ce inlatura obstacolele. Aceasta este miscarea care inlatura obstacolele din calea sufletului, astfel incat el sa inceapa sa se ridice. Miscarea mainilor dinspre piept in afara reprezinta deschiderea, in timp ce aducerea lor inapoi la pozitia initiala reprezinta inchiderea. Pentru a putea intra in Natura trebuie sa te deschizi. Odata ce ai intrat, inchizi: cu alte cuvinte, nu trebuie sa te gandesti la ceea ce ai lasat in urma, la vechi. Poarta trecutului trebuie inchisa, int timp ce poarta viitorului trebuie deschisa. Prezentul este cel care face deschiderea. Tocmai de aceea aceasta miscare mai poate fi numita si o metoda corecta de a deschide si inchide usa; cu alte cuvinte, luarea unor decizii logice, corecte si atente cu privire la ganduri si sentimente
 4. Eliberare : Se pun ambele maini in fata pieptului, cu pumnii inchisi, iar apoi se despart fortat. Aceasta miscare distruge tot ce tragea inapoi. Aceasta este eliberarea de ceea ce este vechi si dobandirea noului. Este intrarea in libertate. Putem, de asemenea, sa o numim distrugerea tuturor relatiilor nenaturale, desprinderea de vechi. Aceasta miscare trezeste in noi fortele prin care legaturile karmice nenaturale ale trecutului pot fi eradicate, in vederea intrarii in viata libertatii. Acesta este o chemare la eliberare, o chemare la parasirea inchisorilor. Ne spune: Paraseste viata apusului etern si intra in Viata rasaritului etern. Arunca lanturile mortii si intra in Libertatea Vietii. Iesi din pesterile intunecate in care iubirea nu exista si intra in bucuria Iubirii.n Prin acest exercitiu se transmite un impuls puternic in lume, pentru a lucra asupra constiintei intregii omeniri.

Exista o stiinta a miscarii, pe care oamenii trebuie sa o studieze. Miscarile nu ar trebui sa fie monotone, mecanice. Cateodata omul trebuie sa faca anumite actiuni cu mana dreapta, alteori cu cea stanga. Uneori ar trebui sa iasa din casa pasind intai cu piciorul drept, urmat de cel stang, alteori vice versa: pasind intai cu stangul si apoi cu dreptul. Oamenii din ziua de azi nu inteleg aceste principii; nu sunt obisnuiti cu stiinta miscarii si astfel se intalnesc cu mari contradictii. De exemplu, cineva porneste sa faca o munca buna si paseste intai cu piciorul drept, care este purtator al fortelor pozitive. In acest caz el nu va avea niciun succes in munca sa. De ce? Pentru ca intotdeauna va exista o respingere intre doua cantitati pozitive. Pentru a putea avea succes, el trebuie sa porneasca cu piciorul stang, care este purtator de energii negative; cantitatile opuse intotdeauna se vor atrage. Astfel, cand cineva incepe o anumita sarcina, trebuie sa stie cu ce picior sa paseasca mai intai: dreptul sau stangul.

 1. Bataia din palme : Bataia din palme exprima triumful Libertatii. Aceste miscari indica eliberarea de toate relatiile nenaturale si constranse. Ne arata frontierele Libertatii si de unde porneste aceasta, incepand cu faptul ca a fost atinsa (dobandita), tot asa cum valurile ce se sparg la mal arata ca si-au atins frontierele si sunt acum libere sa se risipeasca. Acest gest este bucuria sufletului care a dobandit Libertatea; bucuria fluturelui care a iesit din cocon; bucuria primei ierbi care isi arata firele delicate deasupra solului rece si intunecatl; bucuria florii ce infloreste pentru prima data in razele soarelui.
 2. Purificarea : In timp ce iti misti varfurile degetelor dinspre buze in exterior sufli usor. Suflarea aerului reprezinta Cuvantul, iar miscarea bratelor in exterior reprezinta semanarea semintelor Cuvantului. Acest exercitiu vorbeste despre primirea Cuvantului si semanarea lui. Cuvantul Constient ce este dat prin limba vorbita trebuie sadit. Mai poate fi numit astfel: introducerea Cuvantului pur in viata sau calea corecta de a introduce ganduri, sentimente si actiuni pure in viata.
 3. Zborul : Aceste miscari, ca de valuri, ale bratelor, in lateral, reprezinta Legea dobandirii Luminii si Cunostintei inauntrul sinelui. Acest exercitiu exprima impulsul inaltator ce face totul sa creasca. Aceste miscari se mai pot si numi: calea corecta de a raspandi Cuvantul si de a-l ajuta sa creasca in Viata.
 4. Evera : Corpul se misca in stanga si in dreapta si fiecare miscare este urmata de un pas inainte. Aici avem actiunile celor doua principii ale Iubirii si Intelepciunii – femininul si masculinul – care lucreaza pentru ridicarea lumii. Intoarcerea spre stanga reprezinta principiul feminin, primirea Iubirii; intoarcerea spre dreapta este principiul masculin, primirea Intelepciunii. Pasul in fata care le urmeaza este miscarea catre Adevar. Astfel, aplicarea Iubirii si a Intelepciunii in viata noastra ne conduce inspre Adevar, adica inspre Realitatea Sublima pe care este bazata intreaga Creatie. Pasul inainte ne stimuleaza cresterea, progresul mental si evolutia, in general.” „Eve” semnifica principiul nasterii. „Ra” semnifica soarele. „Evera” inseamna „nascut din Soare”.
 5. Saltul : Saltul reprezinta triumful Iubirii si a Intelepciunii, asa cum au fost aplicate in viata. Intai ne aplecam in fata Maretiei, a Eternului si a Principiului Divin care lucreaza in lume. Saltul ce urmeaza este ofranda noastra si expresia bucuriei fata de Creator

Sunt in total 28 de miscari/ dansuri ultimul din ele se intituleaza Providenta.

Impreuneaza mainile deasupra capului si coboara-le. Aceasta miscare exprima faptul ca ar trebui sa acceptam nestingheriti binecuvantarile lui Dumnezeu, in toata abundenta lor. In timp ce mainile se ridica deasupra capului, intram in contact cu energia lumii sublime, pe care o aducem in lumea fizica. Cand mainile ating lumea fizica, se despart. Aceasta inseamna ca avem polaritate in lumea fizica. Cand suntem in ea ne departam de acea Realitate care pune in evidenta Intregul Creatiei. Acest exercitiu se mai poate numi si `Metoda de a fi in contact cu Lumea Unitatii.

Aceste miscari si invocatia se repeta de trei ori.

Invocatia: „Fie ca Pacea Domnului si Bucuria pura a Domnului sa traiasca in inimile noastre pentru totdeauna.”

Iubirea este noul ce vine acum pe lume! Cu secole inainte de venirea lui  Hristos, Lumina blanda a Iubirii incepe sa lumineze sufletele umane. La inceput ca o mica scanteie, ea se aprinde treptat in sufletele umane si devine flacara stralucitoare ce va lumina lumea. Valul Iubirii deja lucreaza pe pamant si este singura forta din lume care topeste totul, depaseste toate obstacolele si invinge toate dificultatile.

Constiinta umana se trezeste la o noua revelatie, o noua patrundere in adancurile Creatiei ce ar putea percepe Esenta Vietii: Revelatia Marii Idei ca totul este Iubire! Iubirea a creat toate lucrurile in viata; suntem cufundati in ea. Vine de la stele, de la fiecare raza de soare si de la fiecare fruct.

Si noi ar trebui sa acceptam Iubirea de bunavoie, atat in interior, cat si in exterior. Este singura cheie, singura solutie pentru toate problemele: personale, familiale, sociale, nationale si universale. Noua intelegere ce se naste acum in suflete este: tot ce se face fara Iubire este o nelegiuire; nu se fructifica.

Iubirea este ca o piatra pretioasa ce a fost ingropata adanc in pantecul pamantului, timp de multi ani. Existand sub mari tensiuni si presiuni, le-a rezistat si acum se ridica sa ne conduca spre libertate si expansivitate. Este noul ce va salva lumea de toate contradictiile, suferintele si dezamagirile. Iubirea va invata omul ceva nou. Timp de mii de ani omul s-a servit pe sine; de acum omul va invata cum sa serveasca Unicul, Marele Inceput Constient al lumii.

Este aceasta mareata idee a aparitiei unei noi lumi minunate pe pamant cea care formeaza fundatia acestor exercitii. Muzica, miscarile si versurile sunt cufundate in ea. Cu alte cuvinte, minunatul proces care are acum loc in sufletul colectiv al omenirii – un proces al trezirii, iluminarii si eliberarii – isi gaseste expresia exterioara si manifestarea in aceste exercitii.

Aceasta idee este asemenea unui fir unificator ce trece prin ele de la inceput la sfarsit. Sa „urmam firul minunii!”.

Bibliografie : Traducere din Muriel Urech „Paneuritmia”

3 gânduri despre „Paneuritmia

 1. Buna dimineata! Sa avem o saptamana minunata!

  Multumesc mult pentru invataturi. Am descoperit aceste exercitii, o luna, doua in urma dar in afara de faptul ca sant benefice energetic, nu stiam prea multe.Sorb cu nesat intelesurile!

  Apreciază

 2. Buna – am ascultat cu mare curiozitate melodia, mai ales ca am fost la cateva ateliere de euritmie cu Societatea Antroposofica din Bucuresti (mi se par foarte similare miscarile). Te rog, cum ai ajuns sa practici, inveti dansul? Exista vreun site, vreo organizatie la nivel de Romania pe care il recomanzi? Multumesc frumos.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.