Despre Visarea Activa

14232396_10154474715623185_6864746850014028476_n

Experientele mele de visare activa au inceput din copilarie. Senzatia este stranie. Sunt secvente de timp in care timpul dispare si secvente de spatiu in care nu intelegi unde te afli de fapt. In urma cu 3 ani am participat pentru prima oara la o Seara de Visare Activa si am fost impresionata de efectul produs de simboluri si de trairi, in constiinta mea. Dincolo de aceasta experienta, atunci cand vreau „sa visez” ma trezesc cum spune Robert Moss in vis si atunci apar comunicari si intelegeri pe care cu greu le poti descrie in cuvinte.

Dincolo de aceasta lume pe care o percepem, dincolo de tot ceea ce credem ca ne-am putut inchipui vreodata exista lumea sufletului, unica si de necuprins.  Foarte multi oameni uita sa mai viseze si uita ca au venit sa se „trezeasca”. Ce-ar fi daca ti-ai imagina visul tau si l-ai creea ? Ce-ar fi sa crezi ca esti mai mult decat iti poti imagina?

„Iată un secret știut de toată lumea: procesul de visare nu se referă în mod fundamental la ce se întâmplă în timpul nopţii. El se referă la faptul de a ne trezi. În viaţa obișnuită ne aflăm adesea în condiţia de somnambuli, mișcându-ne și încercând să ţinem pasul cu un program prestabilit și împlinind așteptările și cerinţele altora. Îi lăsăm pe alţii să hotărască ce e important. Îi lăsăm să ne definească pe noi și de ce suntem noi capabili sau nu să facem ori să devenim. Conduși de obișnuinţă și obligați fiind să facem faţă corvoadei cotidiene, uităm că vieţile noastre pot avea un scop mai vast.

În vis ne trezim la realitatea unei povești esenţiale de viaţă. Momentul de trezire poate surveni în timpul nopţii, când visăm, ieșind din felul nostru obișnuit de a fi și fiindu-ne mai ușor să ne întâlnim cu ceva de dincolo de proiecţiile minţii banale de zi cu zi și de halucinaţiile consensuale care ţes mare parte din realitatea noastră prestabilită. Trezirea poate apărea în zona liminală dintre starea de somn și cea de veghe, pe care francezii obișnuiau
să o numească doreveille și care înseamnă, literal, „trezire în somn”. Trezirea poate apărea ca o străfulgerare a unei iluminări petrecute în timpul unei plimbări în natură, poate chiar în clipa în care soarele se ridică deasupra munţilor și parcă deschide o cărare peste lac. La trezire se ajunge cu mare greutate. Ea poate veni cu preţul unei boli, al unei înfrângeri sau al disperării, al unor întâmplări sau dezamăgiri repetate, care ne descurajează teribil, după care ne motivează, astfel încât trebuie să revedem și să reevaluăm tot ce odată am luat ca fiind dat de la sine. S-ar putea să trecem printr-o noapte întunecată a sufletului înainte ca soarele să strălucească la miezul nopții, după cum descriau străvechii iniţiaţi momentul intrării în trăirea deplină a Marilor Misterii.

Iniţierea poate veni în maniera familiară adevăraţilor șamani, atunci când o putere din străfundurile vieţii pune stăpânire pe noi, ne rupe în bucăţi și consimte, odată reîntregiţi, să devină aliatul nostru în viaţă. Îngerii pot părea la fel de fioroși ca tigrii sau pot apărea sub formă de tigri. Nu trebuie să ne vânăm puterea, puterea noastră ne vânează tot timpul pe noi. Pentru a deveni conștienţi de călăuza din propria viaţă, care nu ne judecă și ne e mereu alături, nu trebuie să străbatem deșertul sau să ţinem post pe vârf de munte, în afară de cazul în care uităm că sufletul sufletului este întotdeauna aproape de noi și că el se rătăcește de noi doar atunci când noi ne rătăcim de el.

Așadar, ce este visul activ? Expresia este o provocare menită să ne zguduie și să ne elibereze de presupoziţia constrângătoare și confortabilă conform căreia visul e o activitate pasivă, ceva ce ni se întâmplă atunci când mergem la culcare și care poate fi sau nu, nimic mai mult decât echivalentul unor unde chimice aleatoare din creierul nostru, sau procesarea și eliminarea „reziduurilor din timpul zilei”.

Cele mai frumoase daruri oferit sunt visele nocturne spontane, pe care noi nu le cerem și adesea nici nu le dorim. Ele ne pun în faţă o oglindă magică în care să ne putem vedea pe noi înșine așa cum suntem, ceea ce poate fi stânjenitor și totodată mobilizator. Ne îmboldesc să ne corectăm cursul vieţii atunci când ne-am abătut foarte mult de la el. Servesc drept voci ale conștienţei. Ne dezvăluie anticipat provocări și oportunităţi din viitor, dându-ne șansa de a face alegeri mai bune pe drumul vieţii. Visele nocturne ne arată ce se întâmplă în corpul nostru, diagnostichează boli în curs de dezvoltare încă înainte de apariţia simptomelor și ne spun de ce anume are nevoie corpul pentru a rămâne sănătos. În vis, rezolvăm probleme și ne putem trezi cu sentimente de claritate, energie și direcţie în privinţa unui proiect de viaţă, sentimente pe care nu le aveam cu o noapte înainte.

Visele personale pot fi un pașaport către Timpul Visului, care este mult mai mult decât o simplă Ladă de Gunoi pentru subconștientul personal, este realitatea mai vastă în care ne putem întâlni strămoșii și învăţătorii spirituali autentici. Este „imediatul, locul în care timpul e mereu prezent”. Acum, prezentul din care izvorăsc întâmplările și situaţiile din viaţa noastră fi zică, pătrunzând apoi în lumea mai mică a timpului măsurat după ceas și a secvenţialităţii liniare. Neștiind cum să formulăm mai bine, spunem „am avut un vis”. În realitate, uneori ar fi mai corect să zicem „un vis m-a avut pe mine”, căci unele vise vin pur și simplu peste noi, după cum șoimul se aruncă cu ghearele întinse asupra iepurelui. Ne vizitează un prieten sau cineva din familie care a murit și care poate veni cu un mesaj sau cu o nevoie urgentă. Suntem copleșiţi de un mare val ce poate anticipa apariţia unui tsunami departe în ocean sau poate reprezenta imensitatea forţei unei emoţii care crește în noi – și poate în familia sau relaţia noastră – și ne-ar putea copleși raţiunea sau echilibrul obișnuit. Eu lucrez cu toate aceste varietăţi de vise nocturne și cu multe altele, încurajându-le și pe ele să lucreze asupra mea. Dar visul activ este mult mai mult decât o metodă de a decodifica vise noturne. Dacă nu cunoașteţi această abordare, vă invit să lăsaţi la ușă, aici și acum, orice preconcepţii aţi avea despre analiza și interpretarea viselor.

Vom face o călătorie în locuri mult mai incitante. Deși noi și originale, tehnicile sunt totodată străvechi. Vom redescoperi anumite feluri de a vedea, de a cunoaște și a ne vindeca, cunoscute odinioară de strămoșii noștri, feluri care i-au ţinut în viaţă pe o planetă periculoasă și i-au ajutat să comunice unul cu celălalt, și cu alte forme de viaţă din ţinutul vorbitor în care se afl au. Visul activ este o cale prin care putem fi cu totul în această lume, în timp ce păstrăm un contact permanent cu o altă lume, cu lumea-din-spatele-lumii, acolo unde se află logica mai profundă și sensul vieţilor noastre. Este o cale de a vă aminti și întrupa tot ce știe sufletul despre lucrurile esenţiale: cine suntem, de unde venim și care e scopul nostru sacru în viaţa aceasta și dincolo de ea. Atunci când pierdem cunoașterea despre astfel de lucruri, ne rătăcim de povestea noastră esenţială de viaţă.

Visul activ oferă trei zone esenţiale de practică. În primul rând, este o modalitate de a vorbi despre visele noastre și de a le pune în fapt, de a aduce energie și călăuzire din lumea visului în realitatea de zi cu zi. Învăţăm să creăm un spaţiu în care să ne simţim în siguranţă și să ne putem împărtăși visele nocturne și visurile de viaţă, să primim un feedback folositor și să ne încurajăm spre a face acţiuni creative și vindecătoare. Descoperim că fiecare dintre noi poate să joace rolul de ghid pentru ceilalţi și că, împărtășindu-ne unul altuia visele corect, ne revendicăm vocea, ne sporim puterea de povestitori și comunicatori, construim prietenii mai puternice și punem bazele unui nou tip de comunitate. Visătorii indigeni susţin cu înţelepciune că dacă nu facem nimic cu visele noastre înseamnă că nici nu visăm bine.

În al doilea rând, visul activ este o metodă de visare lucidă șamanică. Ea începe de la practica simplă de zi cu zi și ajunge la experienţe de grup profunde, de călătorie în timp, de regăsire a sufletului și de explorare a unei realităţi multidimensionale. Visul activ se bazează pe înţelegerea faptului că nu trebuie să adormim ca să visăm. Cel mai simplu mod de a deveni un visător conștient sau lucid e să începi lucid și să rămâi astfel. Visul activ nu trebuie confundat cu alte abordări al căror scop e să „controleze” sau să manipuleze visul. Este complet nechibzuit să încercăm să lăsăm în grija egoului nostru obsedat de control ceva nelimitat, mai înţelept și mai profund decât el.

În al treilea rând, visul activ reprezintă o modalitate de a trăi viaţa conștient. E nevoie să ne revendicăm copilul interior și darul său de spontaneitate, joc și imaginaţie. Ne cere să ne afirmăm puterea de a numi lucrurile și de a ne defini proiectul vieţii. Ne invită să descoperim și să urmăm calea naturală a energiilor noastre. Ne cere să ne amintim povestea noastră de viaţă esenţială și, mai curajos, să o spunem și să o trăim astfel încât ceilalți să o audă și să o primească. Visul activ se referă la a merge în viaţa de zi cu zi ca și când ne-am mișca printr-o pădure de simboluri vii, care se uită la noi (împrumutând cuvintele lui Beaudelaire, care a văzut cu limpezimea cu care vede un poet). Este vorba despre a naviga, lăsându-ne conduși de sincronicitate, și spre a accepta ocaziile favorabile și întâmplările simbolice neașteptate ce apar pe drumurile noastre zilnice ca pe indicii ce arată spre o ordine de natură mai profundă. Dincolo de toate astea, visul activ se referă la a sesiza că energia pe care o purtăm și atitudinile pe care le alegem (conștient sau inconștient) au un efect magnetic asupra lumii din jurul nostru, atrăgând sau respingând întâlniri și împrejurări. Când ne ridicăm la înălţimea acestei perspective, suntem în stare să întâmpinăm bucuroși piedicile sau obstacolele, considerându-le ocazii de a îndrepta cursul sau încercări ce ne vor consolida vocaţia, dacă suntem dispuși să dezvoltăm curajul și claritatea de care avem nevoie pentru a merge mai departe. După cum scrie Stephen Nachmanovitch în cartea sa Free Play (Jocul liber): „Putem conta pe faptul că lumea e o surpriză perpetuă, într-o mișcare perpetuă. Ca și o perpetuă invitaţie la a crea.”

Să trăiești viaţa într-un mod conștient înseamnă să accepţi provocarea de a crea, care, la rândul ei, înseamnă să treci dincolo de scenarii și să aduci ceva nou în lume.”

Fragment sin cartea „Visul activ”de Robert Moss

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.