Iisus si Iuda

hqdefaultIn urma cu cateva secole, un celebru artist a fost angajat pentru a picta interiorul catedralei dintr-un oras sicilian. Subiectul lucrarii era viata lui Hristos. Vreme de multi ani, maestrul a lucrat fara incetare si, in cele din urma, lucrarea era gata, cu exceptia a doua importante portrete: cel al lui Iisus copil si cel al lui Iuda. Pictorul a cautat peste tot, in lungul si in latul Siciliei, modelele potrivite pentru aceste esentiale portrete.
Intr-o zi, in vreme ce se plimba prin oras, atentia i-a fost atrasa de cativa copii ce se jucau in strada. Printre ei, era un baiat de 12 ani, a carui fata l-a tulburat pana in strafundul sufletului. Inaintea lui se afla o imagine coplesitoare a puritatii, dar si a puterii de a elibera oamenii de suferinte si amagiri. A luat copilul cu el la catedrala si, timp de cateva saptamani, zi de zi, baiatul a stat nemiscat pana cand portretul lui Iisus copil a fost desavarsit.
Pictorul nu reusea insa sa gaseasca nici un barbat ale carui trasaturi sa redea cat mai expresiv infatisarea lui Iuda. A ajuns chiar pana acolo incat sa ofere o mare recompensa acelui om care ar fi putut sa ii ofere modelul unei figuri incarcate de toate pacatele omenirii. Nu s-a resemnat nici o clipa si a continuat sa umble de colo colo, prin satele si catunele italiene. Cautarile lui au durat saptamani, luni, ani..
Dupa mult timp, pe cand isi ineca amarul in bautura intr-o taverna, a fost surprins de o aparitie infioratoare. Un barbat cu o fata inspaimantatore, plina de zbarcituri si cicatrici, a pasit pragul carciumii si a inceput sa se milogeasca pentru un pahar cu vin. Fata lui parea sa fie o oglinda a tuturor viciilor umane. Traversat de o bucurie fara margini, artistul l-a apucat de brat pe cersetor si l-a indemnat: “Vino cu mine si iti voi cat vin doresti!”
Zi si noapte, pictorul nu si-a scapat din ochi modelul si a lucrat febril la finalizarea capodoperei sale. Pe masura ce inainta in munca, s-a petrecut insa o transformare profunda in atitudinea barbatului ce ii statea in fata. O stranie tensiune a pus stapanire peste el si i-a indepartat expresia indobitocita si resemnata pe masuta ce isi atintea cu neliniste si oroare ochii injectati peste portretul sau ce incepea sa capete contur.
Intr-o seara, nemairezistand atmsferei incordate din biserica, artistul si-a pierdut rabdarea si a intrebat: “Ce se intampla cu tine, omule? Ce anume te face sa suferi atat de crunt?”
Barbatul si-a ingropat fata in palme oftand din greu. Dupa un timp, si-a ridicat capul, dandu-si la iveala lacrimile:

“Maestre, nu iti mai amintesti de mine? Cu multi ani in urma, m-ai ales drept model pentru portretul lui Iisus copil!”

(artistul era Leonardo da Vinci si povestea e descrisa in” Viata si invataturile maestrilor din extremul orient” de Baird Spalding)

Liberul arbitru ne da dreptul de a alege, de a opta pentru viata noastra. Cand vom deveni constienti de liberul arbitru ii vom intelege ce cei din viata noastra care ne mint, ne fura, ne tradeaza. Atunci nu ii vom mai judeca, critica, indeparta, caci singuri nu vor mai putea fi in preajma noastra, vor avea alta misiune. Cand devenim constienti de liberul arbitru, devenim constienti de intreaga noastra fiinta.

Azi in drum spre casa vorbeam in gand cu Dumnezeu, eu Ii spuneam : Doamne, nu voi mai avea dorinte! Voia Ta e Voia Mea! dar cand sa traversez in fata mea pe un panou scria : Poti iubi! 🙂 zambesc si merg mai departe, si continui dialogul : Doamne dar unde este limita dintre puritate si pacat? raspunsul a venit l-a fel de repede : „Asa s-au simtit Adam si Eva” (un alt panou publicitar)….. Asadar multumesc celor ce fac reclame inspirate 🙂

4 gânduri despre „Iisus si Iuda

  1. Ilustraţia folosită în materialul tău e una foarte relevantă şi responsabilizatoare … „Când vom deveni conştienţi de liberul arbitru …”, spuneai în aprecierile tale de final (cu îngăduinţa ta, voi parafraza ideea exrimată de tine acolo), îi vom înţelege pe ceilalţi, ne vom înţelege pe noi înşine … Karyn, conştientizarea libertăţii de conştiinţă generează declick-ul indispensabil „ochiului” minţii omeneşti spre a observa relaţia nemijlocită, legătura ontologică, dintre alegere (ca act / formă de manifestare a voinţei proprii) şi consecinţele sale (ca urmări directe ale actului voliţional). Astfel, omul realizează faptul că voinţa poate fi liberă … Şi, este! Dar, alegerea nu va fi niciodată liberă! Ea va fi totdeauna însoţită de urmările sale, precum locomotiva de vagoanele de tren … Alegerea curată, va aduce cu sine urmări curate! De altă parte, alegerea murdară … Un ultim gând pe care vreau să ţi-l împărtăşesc: voinţa liberă este parte a chipului şi asemănării Făcătorului în făptura mâinilor Sale! Ori de câte ori aleg, Dumnezeul cel Atotputernic îşi restrânge prerogativele pentru a-mi îngădui mie, un pumn de tină, să îmi exprim opţiunea! Ori de câte ori înalţ o rugăciune, Dumnezeul preaînalt Se smereşte pe Sine până într-acolo, încât ruga mea măruntă şi imperfectă ajunge pe agenda Lui de lucru, pe lista Lui de priorităţi! Concluzionând, când ajungem conştienţi de liberul arbitru, ajungem conştienţi de existenţa Dumnezeului CREATOR! Iar, această formă de cunoaştere, draga mea, e accesibilă omului numai prin intermediul revelaţiei – cea mai înaltă formă de cunoaştere. Cu preţuire, rr.

    Apreciază

  2. E foarte greu sa fii constient de liberul arbitru si sa alegi sa faci numai bine si sa nu pacatuiesti sa gandesti numai de bine si frumos.
    De fapt cred ca in asta consta credinta in Dumnezeu, in a fi zi de zi mai bun , mai iertator, mai intelegator in a lupta cu tine si cu eul tau

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.