Constelatiile Familiale

1

Constelaţiile Familiale sunt un mod de a descoperi forţele şi legăturile fundamentale care au fost purtate şi transmise de-alungul generaţiilor.”(Bertold Ulsamer)

In Constelaţii cuvintele vindecă. Nu orice cuvinte. Este vorba despre anumite fraze vindecătoare care ne permit să vorbim limbajul Sufletului în moduri care sunt eliberatoare pentru noi şi cei din jurul nostru- prieteni, iubiţi, soţi, cei dragi, familia, colegii.

Biologia ne învaţă că moştenim de la predecesorii noştri caracteristicile fizice şi predispoziţia spre anumite boli şi afecţiuni. De exemplu, ochii verzi pot proveni de la străbunicul, iar boala cardiacă de la mama. Este o poveste legată de cromozomi, iar ştiinţa se simte confortabil să o spună. Totuşi, bagajul nostru nu se rezumă la componenta biologică. Există din ce în ce mai mulţi cercetători care sunt preocupaţi de moştenirea de natură psihologică. Este vorba despre o transmitere fondată pe inconştientul individual al fiecărui membru al familiei. Cunoaşterea acestei moşteniri de factură psihologică ne poate ajuta să înţelegem motivaţiile mai profunde  care ne fac să acţionăm şi să intervenim atunci când nu mai dorim să repetăm anumite situaţii.

Acest inconştient familial, leagă inconştientul individului de ceea ce Jung numea inconştient colectiv. Copilul care se naşte este în contact cu memoria clanului familial, cu cea a strămoşilor săi din generaţiile din ambele linii parentale. Cu toţii avem o moştenire psihică şi un bagaj psihologic. Trecutul interacţionează cu prezentul, iar prezentul influenţează viitorul. Suntem o verigă din lanţul generaţiilor, legat fizic prin gene şi pe plan psihic, prin inconştientul familial (Joe-Ann Benoit, 2009, p.3- 4).

Trăim însă sub auspicii bune: nu suntem condamnaţi să retrăim traumele strămoşilor noştri, beneficiem nu numai de un determinism ci şi de un liber arbitru în moştenirea noastră psihică.

Cheia pentru a ne recâştiga libertatea de acţiune şi de a ieşi din modelele nefaste este conştientizarea repetiţiilor care apar în viaţa noastră, decodarea şi dezactivarea acestora. Viaţa noastră dobândeşte sens atunci când abordăm acest nivel profund, psihogenealogic. Dobândim conştienţa pattern-urilor distructive care au marcat viaţa generaţiilor dinaintea noastră şi pe a noastră, dar şi a legăturilor care există între toţi membri familiei, un sentiment de apartenenţă.

Bert Hellinger, psihoterapeut german, oferă o teorie despre aceste aspecte psihogenealogice, precum şi o metodă de vindecare a „sufletului neamului” şi a celui individual. Denumirea metodei sale este „Constelaţii Familiale” care nu se referă la astrologie (decât poate metaforic), ci la reprezentările realizate de persoanele din grupul de participanţi, cumva asemănător cu ceea ce se întâmplă în psihodrama lui Moreno, dar la un nivel mult mai profund şi complex.

Cei mai mulţi dintre noi îşi trăiesc viaţa prin intermediul propriilor percepţii ale adevărului, şi mare parte din ele sunt iluzii sau minciuni uşoare.

Constelaţiile ne ajută să vedem cum dezvoltăm aceste versiuni ale adevărului şi cum acestea ne sabotează şi, uneori, distrug viaţa.

“Bucuria apare in suflet de indata ce ne punem in acord cu miscarile sufletului. Indiferent de calea pe care ne aflam, sintem ghidati de suflet. Daca sintem in acord cu el, ne simtim conectati la ceva extraordinar si asta inseamna bucurie. Bucuria are o nuanta de implinire si completitudine care provine din aceasta conectare. Aceasta bucurie este tacuta, are greutate, straluceste. in prezenta oamenilor care traiesc aceasta bucurie, devenim linistiti. Aceasta bucurie nu are scop, dorinta sau intentie. Este o multumire foarte profunda.” Bert Hellinger.

duende2

In cadrul unui workshop de Constelatii Familiale, oamenii pot fi ajutati:

-sa se uite la aspectele care nu functioneaza corect in viata lor si sa le repuna in armonie;
-sa gaseasca noi solutii pentru a-si reface relatiile pe un nou fundament stabil (sau sa le sfarseasca intr-un mod amiabil);
-sa lucreze cu problemele familiale dificile si dureroase (divort, moarte, boala, despartire etc.);
-sa invete sa aiba mai multa compasiune;
-sa devina constienti si sa invete sa isi foloseasca liberul arbitru;
-sa ajute la rezolvarea problemelor cu copii prin cadrul creat;
-sa descopere si sa foloseasca puterile vindecatoare ascunse in fiecare dintre noi.

Marturii:

“Vindecarea este in fiecare dintre noi trebuie doar sa ne deschidem si sa avem incredere. Lucrurile, sentimentele,emotiile adanc ingropate in noi se deschid, plumbul se topeste toate usile se deschid cu ajutorul celor din grupul de constelatii si al lui Karyn. Eu am simtit un noian de emotii si sentimente dar pentru mine miracolul s-a produs atunci cand plumbul dinauntrul meu s-a topit si toate sentimentele fetitei care am fost au iesit s-au eliberat si le-am inteles rostul. Nu mi-as fi imaginat niciodata ca port inauntrul meu o camera ferecata in care sta ascunsa fetita din mine, cea care am crescut sfidand totul in jurul ei inclusiv scanteia divina din ea.”(G.B)

“In aceste constelatii am lucrat rana de abandon datorata neimplicarii tatalui meu in viata mea cat si lipsa de respect, de a onora principiul tatalui si insasi divinitatea in existenta mea. Am lucrat alaturi de colegi si alte aspecte comune, lipsa legaturii si unirii cu propriul suflet, identitatea cu mastile noastre care a dus la o suferinta profunda, lipsa iertarii de sine sau de ceilalti. Am lucrat ranile de suflet din copilarie ramase nerezolvate. Am fost in rolul Ingerului Pazitor si am perceput importanta misiunii personale, inocenta si puritatea.” (I.C.)

“Nu este greu sa ne vindecam. Toate raspunsurile se afla in noi, in amintirile noastre. Constelatiile m-au ajutat sa vad mai clar lucruri si relatii pe care in realitate nu le puteam percepe si interpreta corect. Descoperind si observand acele situatii am inteles ce am de facut si unde trebuie sa lucrez pentru a ma vindeca.”

“Constelatiile sunt un miracol de vindecare ce iti descopera parti nebanuite. Ceea ce in realitate nu poti pune ori nu te poti deschide catre cineva/ ceva, constelatiile fac acest lucru posibil. Ele aduc vindecarea aproape si o instaleaza in interior. Sunt un pas important catre interior, un pas care poate fi facut prin poarta curajului si increderii. Mai uimitor este ca ele te ajuta sa te deschizi catre tine si prin tine sa-I deschizi si pe altii catre vindecarea lor” (C.F.)

“ Simt ca m-am linistit. Imi recunosc destinul si drumul in viata. Parca s-au asezat cateva piese de puzzle. Ma simt completa. Ceea ce am rezolvat si constientizat azi nu am reusit sa rezolv in aproape 1 an de mers la psiholog. Este foarte intens. Este minunat cand iti dai seama de cat de bine ascunde mintea, problemele aparent rezolvate si mai ales cat de usurat te poti simti cand descoperi ce te deranja defapt. Multumesc parintilor si celor din neamul meu care au contribuit la ceea ce sunt astazi. Multumesc lui Dumnezeu si oamenilor, “familiei de lumina” din care fac parte.”

“Am suferit, m-am simtit vinovata, m-am indoit. Dar mi-am regasit sufletul  perdut prin hrubele gandurilor. Acolo il ascunsesem. Vindecarea mea a fost pozitivitatea instantanee in timpul sesiunii de constelatii. Constelatiile sunt picaturi, minuni ale divinitatii si sunt silabe de vindecare in inima dvs.” (D.S)

“Am cerut universului puterea de a intelege ce se intimpla cu viata mea, am cerut sprijin si indrumare am ajuns si nu intamplator la “Constelatie” in care raspunsurile erau deja acolo, asezate cumva aproape, la indemana, mi-am explicat multe si mai mult decat atat prin intermediul ghidului am pornit indicatiile de solutionare a problemelor, blocajelor si situatiilor complicate. Probleme venite din timpuri de departe, neconstientizate ies la lumina si le putem vindeca in asa fel incat destinul nostru sa poata fi indreptat pe calea cea dreapta in minunatul drum catre Acasa. Recomand cu drag si caldura tuturor celor care inca isi cauta calea si care doresc pentru sufletele lor bucurie.” (I.B)

“In cele doua zile de”Constelatii familiale” pot sa afirm cu toata sinceritatea si taria ca am trait un adevarat miracol. Mi-am scos la suprafata rani nevindecate de zeci de ani, de care nici nu eram constienta ca le port in suflet. Este o terapie pentru suflet exceptional, usoara, rapida, cu efecte immediate si uluitoare. Recunostinta pentru cei ce practica aceasta terapie de vindecare a sufletului” (M.E) 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.