Sunetul, sursa de energie

Sub orice formă, sunetul este o sursă de energie. Iar ca sursă de energie, el poate fi folosit pentru a interacţiona cu alte energii. Sunetul -muzică, voce etc. – este un instrument eficient pentru alterarea cîmpuri-lor şi impulsurilor electromagnetice ale individului şi ale mediului înconjurător. Ceea ce înseamnă că dacă în parametrii electromagnetici normali ai corpului s-a produs un dezechilibru (fie că este vorba de o disfunţie a unui anumit organ sau sistem), putem folosi sunetul – în una din formele lui sau într-o combinaţie de forme – pentru a restabili homeostazia, pentru a uşura durerea şi a produce vindecarea.

Ca izvor de energie, sunetul poate fi folosit ca instrument pentru modificarea conştiinţei şi ca auxiliar pentru desluşirea cauzei metafizice a unei probleme fizice. înlesneşte concentrarea, relaxarea, învăţarea, creativitatea şi sporeşte conştientizarea stărilor psihospirituale. Poate interacţiona şi ajuta la alterarea modelelor de unde cerebrale pentru a uşura acest proces.

Putem folosi ritmuri, tonuri, instrumente muzicale şi vocalizări pentru a influenţa activitatea fiziologică a organismului. Iar pentru asta nu avem nevoie de vaste cunoştinţe de muzică. Oricine este atras de muzică – face parte din firea noastră. Am fost înconjuraţi şi hrăniţi cu muzică încă de pe cînd eram în faza de embrion – de la sunetele ajunse pînă la noi prin lichidul amniotic din timpul sarcinii şi pînă la bătaia ritmică a inimilor noastre. Muzica şi ritmul sînt însăşi viaţa.

Muzica înseamnă vindecare – şi ar trebui să facem din ea o parte activă şi conştientă a programului nostru de menţinere a sănătăţii. Chiar dacă nu putem cînta o melodie sau nu ştim să cîntăm la un instrument muzical, există modalităţi simple de a folosi sunetul sacru pentru vindecare. Dacă putem vorbi, putem să vindecăm cu ajutorul sunetului.

Vocea are o capacitate extraordinară de a fi un instrument pentru hrănire şi vindecare. Peste tot în lume există credinţa larg împărtăşită că vocea umană are capacitatea de a vindeca. Se pare că şamanii şi vracii din societăţile primitive foloseau un limbaj spiritual pentru a intra în legătură cu inteligenţe superioare în vederea obţinerii remediilor necesare. Indienii huichal cred că sufletul sau conştiinţa emite un zgomot şuierat sau un fel de fluierat de înaltă frecvenţă; şi că în perioadele de boală, sufletul rătăceşte în afara
corpului. Şamanii huichal imită sunetul respectiv pentru a ajuta sufletul să revină în trupul fizic, restabilind astfel starea de sănătate. Pitagora recunoştea puterea terapeutică deosebită a cuvîntului omenesc. El trata unele boli prin citirea de poezii şi îşi învăţa discipolii că o voce iscusită, bine modulată, cuvintele frumoase, metrul şi ritmul lor pot restabili echilibrul corpului şi al sufletului.

Mantra yoga este o tehnică de autoîmplinire umană prin folosirea unor sunete lăuntrice (nadas) ce sînt stimulate prin tonalitate şi psalmo-diere exterioare. în credinţele tibetane, cel mai important instrument muzical este vocea umană, iar şamanii tibetani ştiu să folosească proiectarea sunetului unor vocale exterioare pentru a crea vibraţii lăuntrice. Ei
învaţă să folosească capul şi pieptul pe post de camere de rezonanţă, astfel încît atunci cînd incantaţia se opreşte, sunetul continuă să răsune în minte şi în camerele organismului. Fiecare sunet vocalic, asemenea fiecărui ton muzical, poate deschide o anumită parte a corpului atunci cînd este vizualizat şi imaginat în timpul inspiraţiei şi cînd este rostit sau se intonează în interior.

Intonarea este procesul prin care sunetele şi tonurile vibratoare (muzicale sau vorbite) ajută procesul de vindecare: curăţă, armonizează şi vindecă. Poate fi folosit pentru restabilirea homeostaziei la nivelul întregului nostru sistem energetic. De asemenea, este deosebit de eficientă dacă se foloseşte împreună cu alte terapii vibratorii, constituind unul dintre cele mai puternice mijloace de autovindecare, avînd în vedere că apelăm la cel mai creator instrument muzical pe care îl avem la dispoziţie – vocea umană.

Vocea degajă putere. O degajă în direcţia gîndurilor noastre, trimi-ţînd în felul acesta energia într-o anumită zonă a corpului. Putem folosi sunetele pentru întregul sistem de chakre sau putem concentra intonarea doar asupra unui singur centru energetic al corpului. O veche axiomă ocultă spune: „Gîndul este urmat de orice formă de energie”. De fiecare dată cînd ne gîndim la ceva, formele noastre energetice ne vor urma gîndul. Iar vibraţiile sînt purtate oriunde ne vom concentra sunetele şi vocea.

Scopul intonării este acela de a restabili structura vibratorie a corpului (fizic şi subtil), astfel încît esenţa noastră spirituală să se poată manifesta deplin în mediul fizic înconjurător. Vocea aparţine organismului, dar este instrumentul sinelui spiritual. Şi fiindcă sîntem mai mult decît un corp, trebuie să învăţăm să ne folosim vocea ca instrument în vederea atingerii unei mai mari stări de conştiinţă şi de sănătate. (referinte :Ted Andrews Manualul Vindecatorului)

Va invit sa descarcati si sa ascultati doua creatii Kip Mazuy, un maestru al muzicii pentru meditatie:

Kip Mazuy – Silk

Kip Mazuy – Love & Devotion

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.