Realitatea interioara

In Upanisade exista urmatoarea afirmatie: „Nu prin argumente se poate cunoaste sinele. Sinele este diferit de corp si minte. Sinele, atman, refugiul suprem, patrunde si se raspandeste in univers, salasluind in inimile tuturor. Cei ce se cerceteaza pe ei insisi meditand necontenit ajung la atman cel neschimbator si de la sine stralucitor. Astfel sa faceti si voi…“ Atman este realitatea interioara adevarata, spiritul sau Fiul lui Dumnezeu, prezent in fiecare dintre noi. Alchimistii cred ca e nemuritor. Zilele lui sunt fara de numar, iar el este desavarsit. Gnoza urmareste sa descopere autentica realitate interioara, cea care ne calauzeste spre universul insusi.

„Va voi da ceea ce nici un ochi nu a vazut, nici o ureche nu a auzit, nici o mana nu a atins, ceea ce nu s-a ivit niciodata in mintea omeneasca.“ Toma ii atribuie aceste cuvinte lui Hristos. In viziunea gnosticilor, Iisus Hristos era atman Insusi, adica realitatea interioara adevarata din noi insine, care a ramas coerenta de-a lungul istoriei in sanul omenirii. Adevaratul Hristos este adevaratul Noi Insine si, daca putem dobandi intelepciunea si cunoasterea din aceasta idee, vom reusi sa vedem „ceea ce nici un ochi nu a vazut“ si „nici o ureche nu a auzit“.

Cu adevarat vom ajunge la „ceea ce nu s-a ivit niciodata in mintea omeneasca“, pentru ca ceea ce vom vedea e cu mult mai mult decat insasi nasterea lumii. Tainele anticilor sunt mai profunde decat banuiesc majoritatea oamenilor. Adevarul ce sta ascuns in cele mai enigmatice semne de intrebare din istoria omenirii — inclusiv Templul lui Solomon — se afla in mintea omului. Stramosii nostri au fost primii care si-au pus astfel de intrebari, dar raspunsurile s-au pierdut. Omul modern se straduieste sa explice existenta fiintei umane cu instrumentele ratiunii si ale logicii, atitudine prin care a distrus cunoasterea secreta si din cauza careia nu mai poate deslusi limba vorbita de inaintasii care si-au consemnat cu atat sarg descoperirile cu privire la existenta noastra, la viata de dupa moarte si la evolutia esentiala a propriei noastre constiinte. (P. Gardiner)

Dincolo de trup, dincolo de minte esti TU. Iluzia in care traiesti te impiedica

SA FII, SA TE CONTII, SA AJUNGI LA TINE.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.