Introducere in Hermetism

Hermetismul este o cheie a cunoasterii, pe care este bine sa o avem la indemana pentru a sti sa folosim legile universale, si de a ne cunoaste pe noi insine!

Pentru ca „Ceea ce este deasupra este la fel cu ceea ce este dedesupt!”

Privim înăuntru spre a descoperi sinele noastru, iar apoi privim şi înafară ca să învăţăm să manifestăm ceea ce găsim înăuntru.

Elemententele creatiei sunt descrise de scripturile orientale ca fiind Tattwas.  Succesiunea acestor tattwas esta urmatoarea:

Akasa – principiul eterului

Tejas –  principiul  focului

Waju –  principiul aerului

Apas –  principiul apei

Prithivi – principiul pamantului.

In concordanta cu doctrina indiana, se spune ca cele 4 elemente, intr-un fel mai grosiere, au fost generate de a cincea tatwa, principiul Akasa. In consecinta Akasa este cauza ultima si trebuie privita ca a cincea putere, asa numita chintesenta.

Principiul  Focului

Akasa sau principiul eteric este cauza originii elementelor. Dupa scripturile orientale primul element nascut din akasa a fost Tejas sau focul. Acest element ca si celelalte nu-si manifesta influenta doar in planul fizic ci in toata creatia. Calitatile de baza ale elementului foc sunt caldura (fierbinte) si expansiunea. La inceputul creatiei inseamna ca totul a fost foc si lumina, si in Biblie putem citi: “Fiat Lux – sa se faca lumina”. Deci originea luminii trebuie cautata in elementul foc. Fiecare element are doua polaritati activa si pasiva, pozitiva (+) si negativa (-). Plusul intotdeauna va insemna partea constructiva, creativa, productiva, iar minusul semnifica toate aspectele distructive, de fragmentare, analiza. Intotdeauna sunt 2 aspecte in fiecare elemente care trebuie identificate cu precizie. Religiile intotdeauna au numit partea activa cea buna si partea pasiva cea rea. Dar privind lucrurile in profunzime nu exista lucruri bune sau rele, ele sunt doar conceptii umane. In Univers nu nu este nici bine si nici rau, pentru ca totul a fost creat dupa principii eterne, prin care Principiul Divin se reflecta; doar cunoscand aceste legi ne vom putea apropia de Divinitate.

Elementul foc este caracterizat de expansiune, caruia ii voi spune fluidul electric pentru o intelegere mai buna. Definitia nu se opreste la nivelul fizic, cu toate ca are anumite analogii cu el. Oricine va realiza imediat faptul ca expansiunea este identica cu calitatea extensiei. Principiul focului este latent si  activ in toate lucrurile create, de fapt in tot Universul, incepand de la cel mai marunt graunte de nisip pana la cea mai sublima substanta vizibila sau invizibila.

Principiul Apei

Principiul apei  este opus focului. Apa deasemenea deriva din Akasa, dar in comparatie cu focul are calitati opuse. Calitatile de baza sunt raceala si contractia. Apa deasemenea are 2 poli, cel pozitiv este hranitor, protectiv, datator de viata, pe cand cel negativ este distructiv sub aspectele de micsorare,fermentatie, divizare. Datorita calitatilor sale el da nastere fluidului magnetic. Focul si Apa se regasesc in toate religiile. Dupa legile creatiei focul nu poate exista de unul singur daca in interiorul sau nu se afla opusul  sau, principiul apei. Aceste 2 elemente sunt de baza, cu ajutorul carora totul a fost creat. Astfel peste tot exista cele 2 elemente in aspectele lor de fluid electric si magnetic, reprezentand polaritatile opuse.

Principiul Aerului

Alt element derivat din akasa este Aerul. Initiatii nu privesc acest principiu ca unul real dar ii admit rolul de mediator intre principiile focului si ale apei. Astfel principiul aerului stabileste un echilibru neutru, actionand ca mediator intre aspectele active si pasive al focului si apei. Din interactiunea lor creatia s-a miscat.

In calitate de mediator principiul aerului a luat calitatea de cald de la foc si cea de umezeala de la apa, fara aceste calitati viata ar fi de neconceput. Aerul are deasemenea 2 polaritati, cu aceleasi caracteristici constructive si distructive.

In final trebuie sa spun ca nu trebuie sa privesti elementele doar ca lucruri fizice,  ceea ce ar reprezenta doar specte inferioare materiale, ci ca fiind calitati universale.

Principiul Pamantului

Principiul aerului nu reprezinta un element de sine statator iar aceasta este valabil si in cazul pamantului. Aceasta inseamna ca din inter-actiunea celor 3 elemente anterioare, elementul Pamant s-a nascut, fiind ultimul element in calitatea sa de solidificare a celorlalte 3. Datorita elementului pamant cele 3 elemente anterioare au forma concreta, dar in acelas timp actiunea lor a fost limitata si astfel au aparut spatiul, timpul si greutatea.

Actiunea reciproca intre cele 3 elemente si pamant a devenit astfel tetrapolara, deci putem numi elementul pamant un magnet cu 4 poli. Fluidul in polaritatea elementului pamant este electromagnetic. Toata viata creata poate fi explicata prin faptul ca toate elementele sunt active in al 4-lea (elementul pamant). Prin acest element a aparut Fiat- “sa fie lumina”.

Lumina

Lumina se intemeiaza pe principiul focului. Lumina fara foc este de neimaginat si din aceasta cauza este un aspect al focului. Orice element de foc poate fi convertit in lumina si invers. Astfel lumina e stralucitoare, penetranta si expansiva.

Opusul luminii este intunericul, care a aparut din elementul apa. Intunericul are calitati opuse celor ale luminii. Fara intuneric lumina nu ar fi recunoscuta, chiar n-ar exista deloc. Evident lumina si intunericul sunt produse de jocul elementelor foc-apa, lumina avand calitatile pozitive, iar intunericul cele negative. Acest joc relational se intampla in toate zonele.

Akasa sau principiul eteric

Akasa este cel mai inalt principiu, supremul, cel mai puternic, cauza ultima a oricarui lucru creat. Pe scurt, este sfera cauzala. Akasa este dincolo de timp si spatiu, este necreata, icomprensibila si idefinibila. Unele religii i-au pus numele de D-zeu. Este cea de 5-a putere, sursa puterii. Totul a fost creat prin ea si ea tine totul in echilibru. Este originea tuturor gandurilor si a intentiilor, este lumea cauzala. Este chintesenta alchimistului, totul in tot.

Karma

Este o lege eterna, sub anumite aspecte la fel ca principiul akasic, este legea cauzei si a efectului. Fiecare cauza da nastere unui efect corespunzator. Aceasta lege functioneaza peste tot ca cea mai sublima regula. Orice actiune are in spate o cauza sau este urmata de un rezultat. Deci nu vom accepta karma doar ca o regula pentru actiunile noastre bune, ca in filosofia orientala ci cu implicatii mult mai profunde. Instinctiv multi oameni au sentimentul ca ceva bun aduce doar rezultate bune si orice rau se termina tot cu rau, intocmai ca in proverbul: “ce semeni aceia vei culege”. Fiecare este obligat sa cunoasca aceasta lege si sa o respecte. Aceasta lege a cauzei si efectului guverneaza deasemenea si principiile elementelor. N-am intentia sa intru in detaliu privind karma, pentru ca spus in cateva cuvinte, principiul este clar oricarui om rezonabil. Acestei legi ale cauzei si efectului se supune si legea evolutiei sau dezvoltarii. Astfel evolutia este un aspect la legii karmei.

Prin vibratiile subtile ale elementelor, prin intermediul fluidului electric si celui magnetic si polaritatile lor, sufletul provine din principiul akasa sau cele mai fine vibratii eterice. In acelasi mod in care elementele functioneaza in corpul material tot asa vor functiona si in suflet, asa numitul corp astral. Magnetul cu patru poli, cu calitatile lui specifice, conecteaza sau amesteca sufletul cu corpul. Amestacul are loc, in analogie cu corpul, prin influenta electromagnetica a elementelor. Noi, adeptii numim acest comportament al elementelor matricea astrala a vietii sau asa numitul fluid electromagnetic al sufletului. Aceasta matrice astrala a vietii nu e identica cu ceea ce ocultistii numesc aura; Matricea astrala sau fluidul electromagnetic al sufletului, este legatura dintre suflet si corp. In suflet principiul focului produce tot ceea ce este constructiv, principiul apei animeaza, aerul echilibreaza si principiul pamant da vigoare, cladeste si mentine. Corpul astral lucreaza cu aceleasi functii ca si corpul material. Sufletul a fost creat din principiul akasic iar cum functioneaza elementele la nivelul fizic vor functiona si la nivelul sufletului sau corpului astral dar avand o vibratie mai inalta.

Omul a fost dotat cu 5 simturi ce corespund celor 5 elemente prin care corpul astral sau sufletul cu ajutorul simturilor fizice percepe planul fizic. Spiritul recepteaza si lucreaza cu aceste 5 simturi prin corpul astral si cel fizic. Fara activitatea spiritului in suflet, corpul astral nu ar trai si s-ar dezintegra in componentele sale.

Cum spiritul nu ar putea actiona fara interventia sufletului, in corpul astral se regaseste radacina calitatilor pe care le are spiritul. In functie de nivelul de dezvoltare si maturizare, spiritual are diferite vibratii ale fluidului electric sau magnetic, care se manifesta in suflet sub forma celor 4 temperamente. In functie de elementul predominant distingem urmatoarele temperamente: coleric,  sanguin, melancolic si flegmatic. Cel coleric apartine focului, cel sanguin apartine aerului, cel melancolic apartine apei, cel flegmatic apartine pamantului.

Puterea si vibratia elementului corespunde in grade diferite cu puterea, vigoarea si expansiunea vibratiei respectivului fluid.

Fiecare din aceste 4 elemente care dau nastere temperamentului uman, in forma activa ofera calitati pozitive, iar in forma pasiva calitati negative. Voi da doar cateva exemple:

Temperamentul coleric in aspectul pozitiv: activitate, entuziasm, curaj, productivitate, hotarare, zel etc. In forma negativa calitatile sunt : gelozie, lacomie, pasiune, iritabilitate, necumpatare, tendinta spre distrugere, etc.

Temperamentul sanguin in forma activa: capacitate de penetrare, harnicie, bucurie, dexteritate, bunatate, claritate, optimism, veselie, independenta, zel. In aspectul negativ: sentmentul continuu ca esti provocat, intoleranta, dispret, barfa, guraliv, auto-multumire, schimbator, viclenie.

Temperamentul melancolic in forma pozitiva: modestie, compasiune, devotiune, tandrete, seriozitate, docilitate, fervoare, iertare, intelegere, calm, etc. In forma negativa: indiferenta, depresie, apatie, timiditate, lene etc.

Temperamentul flegmatic in forma activa: respect, reputatie, rezistenta, consideratie, hotarare, fermitate, seriozitate, scrupulozitate, concentrare, sobrietate, punctualitate, responsabilitate, obiectivitate, circumspectie, siguranta de sine etc. In aspectul negativ: lipsa de scrupule, mizantropie, a intarzia, lene, stupiditate, laconic etc.

In functie de elementul predominant se formeaza temperamentul, care formeaza baza caracterului uman. Intensitatea acestor calitati depinde de polaritatea fluidului electric si magnetic. Rezultatul final este o emanatie ce se mai numeste profesional aura. Prin urmare acest fel de aura nu trebuie comparat cu matricea astrala, deoarece exista diferente mari intre ele. Matricea astrala este substanta de conexiune intre corpul fizic carnal si suflet, in timp ce aura este emantia activitatii elementelor din corp, in calitati variate in functie de formele active sau pasive. Aceste emanatii in suflet produc o anumita vibratie care corespunde unei culori. Pe baza acestor culori inteleptul care vede aura (a lui sau a altora) cu ochii astrali, isi poate da seama de caracterul de baza al omului si de polaritatea vibratiilor din sufletul acestuia si chiar sa o influenteze.

Astfel temperamentul omului ii influenteaza caracterul si ambele creaza emanatia sufletului sau aura.

Pe langa caracter, temperament si fluidul electro-magnetic corpul astral are inca 2 centri in creier, creierul mare (cerebrum/scoarta cerebrala)apartinand constientului si creierul mic (cerebelul) apartinand inconstientului.

Cum am mai spus elementele se manifesta in suflet la fel ca-n corp, toate functiile fizice isi au radacina in suflet unde exista anumiti centri speciali in analogie cu toate elementele, pe care filosofia indiana le numeste chakre. Trezirea chakrelor in India se numeste Kundaleni Yoga.  Vreau sa spun doar ca centrul cel mai infeior se numeste Muladhara sau centrul pamantului avandu-si locul in partea de jos a sufletului, urmatorul centru este cel al apei, este in regiunea organelor sexuale iar indienii i-au spus Swadisthana. Centrul focului ca centru al sufletului este in zona ombilicului si este numit  Manipura. Centrul aerului este in regiunea inimii si se numeste Anahata. Centrul principiului akasic se gaseste la baza gatului si se numeste Visudha. Centrul vointei si a intelectului se gaseste intre sprancene si se numeste Ajna. Centrul suprem si cel mai divin este numit “lotusul cu o mie de petale” – Sahasrara din care deriva toata influentele asupra celorlalti centri. Incepand de sus si pana jos, de-a lungul coloanei vertebrale se afla un canal subtil numit Susumna sau principiul Akasa deja cunoscut, care e raspunzator de conexiunea si controlul centrilor de mai sus.

In descrierea sufletului principala problema este identificarea functionarii elementelor cu aspectele lor pozitive si negative si care tin de legile imuabile ale magnetului tetrapolar, marele secret al Tetragrammatonului fiind guvernate de acestea. Cel ce va medita atent asupra acestui lucru, va cunoaste nu numai functiile corpul fizic ci si ale sufletului, avand o notiune corecta despre interactiunea elementelor dupa legile originare.

Introspectia sau cunoasterea de sine (autocunoasterea)

Prima noastra datorie este sa ne autocunoastem. Fiecare sistem de initiere, de orice fel ar fi, pune aceasta conditie din primul moment. Fara autocunoastere nu exista un progres adevarat!

Deschideti-va un jurnal si notati toate partile rele ale sufletului. Acest jurnal sa va foloseasca numai dvs. si nu-l aratati nimanui. Este un asa zis jurnal de control. La autocontrolul defectelor, obiceiurilor, patimilor, instinctelor si a trasaturilor urate de caracter trebuie sa fii un observator aspru si dur fata de tine. Nu ai voie sa fii indulgent si sa nu infrumusetezi nici un defect sau neajuns. Mediteaza si gandeste-te bine la tine, pune-te in anumite situatii din trecutul tau, cum te-ai purtat in anumite situatii, cum ai reactionat. Noteaza toate slabiciunile tale in cele mai fine nuante si variatiuni. Cu cat descoperi mai mult cu atat mai bine. Nu este voie sa ramana nimic ascuns indiferent cat de  nesemnificative sau mari sunt defectele, oricat de infricosatoare ar fi.

Aceasta autoanaliza e una din cele mai importante pregatiri! Aceasta pregatire sufleteasca este cea mai importanta pentru echilibrul magic fara de care nu este posibil un progres constant. Pentru autocritica se rezerva intotdeauna seara si dimineata cateva minute. Daca va raman in timpul zilei cateva momente libere le folositi si pe acestea, va ganditi intensiv daca mai gasiti defecte ascunse iar daca le descoperiti le scrieti imediat pe hartie pentru a nu uita nici unul din ele, indiferent cand si unde dati peste un astfel de defect. Nu va grabiti cu notatiile imediat. Daca nu reusesti in cursul unei saptamani sa descoperi toate defectele mai dedici inca o saptamana acestui lucru.  Daca reusesti intr-una sau mai multe saptamani poti trece la exercitiul urmator.

Alcatuirea celor doua oglinzi magice astrale

Incearca prin gandire profunda sa clarifici fiecare defect, corespunzator celor 4 elemente. In jurnal iti rezervi pentru fiecare element o rubrica in care treci defectele. In cazul in care nu esti hotarat la care rubrica sa incadrezi defectul il treci la rubrica “indiferent”. Astfel obtii 4 rubrici + una pentru “indiferent”. Dupa un progres treptat vei reusi sa hotarasti pentru fiecare defect elementul potrivit.

De exemplu: la elementul Foc vei trece: gelozie, ura, razbunare, enervare, irascibilitate, furie; autoritar-dur, patimi, invidie, aroganta, tendinte de autodistrugere.

La elementul Aer vei trece: superficialitate, lauda, exagerare, barfa, neglijenta, interese imprastiate, pripeala/repezeala, naivitatea.

La elementul Apa treci: indiferenta, atitudine flegmatica/insolenta, raceala, conformism, nestatornicie; influentabil, prea ingaduitor, pasiv, fara initiativa, emotivitate, rusine etc.

La elementul Pamant: lene, inconstienta, lipsa de metoda, neregularitate/inconstanta; greoi, lent, rigid, incapatanat, fanatic, neimaginativ, trist, pesimist, hedonic, anomalii (sexuale, lacomie, etc).

In saptamana viitoare meditati pentru fiecare rubrica in parte pe care o impartiti in cate 3 subgrupe: in prima subgrupa treceti cele mai mari si mai dure defecte care apar chiar la prima vedere; in a doua grupa treceti defectele ce apar mai rar si nu sunt atat de puternice; in a treia grupa treceti defectele care apar doar cateodata, foarte rar. In acest fel procedati si cu celelalte rubrici ale elementelor, inclusiv cu defectul indiferent. Lucrati constiincios pentru ca merita!

In acelasi mod se procedeaza si cu insusirile sufletesti bune si pe acestea le impartiti in rubricile elementelor fara a uita si cele 3 subgrupe.

Asa de exemplu: la elementul Foc: activitate, entuziasm, hotarare, curaj. La elementul Aer: harnicie, bucurie, sanatate, voie buna, optimism. La elementul Apa: modestie, credinta, mila, liniste, iertare. La elementul Pamant: respect, luciditate, punctualitate, simtul raspunderii.

Facand aceste lucruri obtineti asa numitele oglinzi astrale, si anume una neagra cu insusiri sufletesti rele si una alba cu caracteristici bune si nobile. Aceste 2 oglinzi in afara de proprietar nimeni nu are voie sa priveasca in ele. Subliniez inca o data ca proprietarul este obligat sa prelucreze oglinzile precis si constient. Daca pe parcurs se mai descopera o insusire buna sau rea, nu este prea tarziu, o poate incadra si atunci in una din rubrici.

Aceste 2 oglinzi  dau posibilitatea initiatului  sa stabileasca destul de exact care dintre elemente predomina in oglinda neagra sau in cea alba. Pentru a ajunge la echilibru acest lucru este foarte important si intreaga dezvoltare ulterioara depinde de aceasta.

„Capul sus! Ceea ce experimentezi este perfect normal. Suntem creaturi ale ritmului care trăiesc într-un univers ritmic.  Urcuşurile şi  coborâşurile sunt naturale şi inevitabile. Însă îmbărbătează-te deoarece vei vedea că atât timp cât mai ai urcuşuri şi coborâşuri, urcuşurile tale urcă tot mai sus, şi coborâşurile tale urcă mai sus decât urcuşurile tale anterioare. Este o progresie.

Îţi sugerez să „te laşi dus de val” şi să utilizezi cât de bine poţi coborâşurile tale. Mai presus de orice, nu te certa pe tine, şi nu simţi că ai ratat, şi că nu eşti bun de nimic ca om! Deseori, asta va exacerba situaţia şi-ţi vei dezvolta un resentiment subiacent atât faţă de tine cât şi faţă de Operă.
Încearcă să reţii cel puţin perspectiva de conştienţă de sine, în timpul perioadelor de coborâşuri. Prin asta înţeleg să nu abandonezi auto-examinarea şi încercarea de a fi cât de bun poţi, ca fiinţă umană.

Aceasta este doar prima ta scufundare. După alte câteva, te vei obişnui cu ele. Presupun că este puţin asemănător cu surful – vâsleşti ca nebunul printre valuri, încercând să te poziţionezi perfect spre a te putea avantaja de următorul val, cel care e sigur că va veni.
(Rawn Clark 2 martie 2002)”

(Initiere in Hermetism – Franz Bardon)

2 gânduri despre „Introducere in Hermetism

 1. buna,
  Sunt putini care il inteleg pe FRANZ BARDON dar si foarte putini care au intentia sa aprofundeze.
  Ar fi interesant sa aflam cine preda in ROMANIA hermetismul aplicat dar corelat cu SACRIFICIUL MAESTRULUI.
  Fara o disciplina mentala si oglinzile sufletului nu poti incepe aceasta calatorie.
  Am inteles emergenta iluminarii si ma bucur ca si tu ai ales acest drum.
  NICO PARA SEMPRE

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.