Importanta respiratiei

Istoria „antrenării” respiraţiei este una universală. Respiraţia este poarta către sistemele nervoase central şi vegetativ. Respiraţia poate fi conştientă şi inconştientă ca atunci când dormim sau leşinăm.

Deoarece respiraţia influenţează sistemul nervos al corpului uman, maeştrii taoişti au observat că emoţiile influenţează modul în care respirăm. Când suntem furioşi respirăm greu. Când suntem trişti simţim că ne sufocăm. Când suntem fericiţi respiraţia devine uşoară. Când suntem liniştiţi respiraţia noastră este prelungă. În practica taoistă şi budistă respiraţia este de patru feluri:

1. Vijelioasă, după cum îi spune şi numele, acest tip de respiraţie apare după un exerciţiu fizic sau după o muncă grea când începem să gâfâim, provocând cu uşurinţă oboseală.

2. Zgomotoasă, deoarece şi ceilalţi o pot auzi. Acest tip de respiraţie apare ca urmare a unor emoţii puternice sau a bolii şi poate provoca tensiuni în corp şi blocaje energetice.

3. Energetică, ea fiind atât de uşoară încât nu poate fi auzită decât de către „proprietar”, conducând la o stare de toropeală sau somn.

4. Tăcută, silenţioasă, încât nu poate fi auzită nici chiar de către „proprietar”. Aceasta este respiraţia adecvată stării Qigong, şi când ai reuşi să respiri în acest fel se poate considera că ai ajuns la nivelul de începător în Qigong.

Respiraţia „tăcută” poate fi experimentată cu uşurinţă în timpul meditaţiei. În stare de meditaţie profundă, sunetul respiraţiei dispare. În acel moment un observator extern nu va mai putea preciza dacă persoana ce meditează mai respiră sau nu. Atenţie însă, nu încercaţi să vă opriţi respiraţia în mod intenţionat. Acest lucru poate cauza traume serioase.

Antrenamentul respiraţiei trebuie să se desfăşoare sub îndrumarea unei persoane care a atins cel puţin al patrulea stadiu al respiraţiei. Nu e de mirare că mai tuturor elevilor li se dă următorul sfat cu privire la respiraţie în Qigong, dar şi în Tai Chi: „respiră natural”. Acesta nu e un sfat rău, dar nici unul bun. A respira natural înseamnă pentru majoritatea începătorilor să continue să respire aşa cum fac de obicei. Pentru a începe cu adevărat „antrenamentul” respiraţiei trebuie observate obiceiurile nesănătoase ce ţin de respiraţia proprie, dar şi partea superioară a trunchiului, umerii şi regiunea gâtului. Lucrul cu respiraţia nu implică influenţe din afară. Diferitele etape pe care le parcurge respiraţia apar în mod natural, pe măsură ce se câştigă experienţă în practica Qigong şi a exersării respiraţiei.

Scopul respiraţiei este să aducă vitalitate şi oxigen în sânge. Dar există şi multe alte aspecte cruciale în ceea ce priveşte respiraţia: de exemplu, ajutorul dat inimii în acţiunea acesteia de a pompa sângele, dirijarea emisiei de hormoni endocrini, precum şi mişcarea lichidului cerebral prin şira spinării.

Respiraţia liberă, fără nici o inhibiţie se întâlneşte rar. Dacă aveţi norocul să respiraţi în acest fel veţi resimţi valuri de bucurie răspândindu-se încet, în tot corpul. Pentru a elibera respiraţia trebuie să retrăim momentul traumatic al naşterii noastre. Pentru majoritatea oamenilor  prima respiraţie a fost însoţită de durere şi teamă. De obicei, doctorul care asistă naşterea loveşte cu palma fundul sau spatele bebeluşului. Astfel, la ieşirea din căldura şi întunericul pântecului mamei, prima respiraţie este însoţită de un anume şoc şi de teamă. Nu e de mirare deci că mulţi dintre noi respirăm foarte greu. Prima respiraţie îşi pune amprenta pe modul de respiraţie pe care îl folosim uneori toată viaţa. Dacă vă număraţi printre cei născuţi într-o piscină, sub apă, sunteţi printre puţinii norocoşi care s-au născut şi au respirat fără durere. De aceea copiii care s-au născut astfel şi cărora li s-a permis să respire pentru prima dată lângă mama lor, fără a li se tăia cordonul ombilical, vor avea o viaţă mult mai sănătoasă şi mai fericită. (sursa Robertino Bezman)

„Respiratia este o forma de nutritie si asa cum mancam trebuie sa mestecam incet, la fel cand respiram trebuie sa „mestecam” aerul. Cind inspiram, trebuie sa retinem aerul mult timp pana cind plaminii (care sunt un fel de stomac) au asimilat complet substantele nutritive. Daca eliminam aerul prea rapid, eliminam in acelasi timp toate aceste substante inainte de a putea retine toate aceste elemente utile.

Exercitiu

1. Astupati nara stinga si inspirati profund aerul prin nara dreapta numarind patru timpi.
2. Tineti-va respiratia 16 timpi.
3. Astupati nara dreapta si expirati prin nara stinga numarind 8 timpi.

Reincepeti exercitiul inversind:
1. Astupati nara dreapta si inspirati aerul prin nara stinga 4 timpi.
2. Tineti-va respiratia 16 timpi.
3. Astupati nara stinga si expirati pe dreapta 8 timpi.

Exercitiul se repeta de 6 ori pentru fiecare nara.
Cei care pot vor dubla timpii: 8-32-16.

Prin respiratie profunda va puteti vindeca sistemul nervos si multe alte boli. Medicii va vor prescrie injectii de calciu, de iod, de sodiu etc. pentru a va da elementele care va lipsesc, in timp ce Initiatii va vor sfatui sa luati aceste elemente in stare eterica prin respiratie. Metoda este foarte simpla, respirati concentrindu-va pe ideea ca sunteti pe cale sa preluati remediul care va lipseste. Da, fiindca organismul stie foarte bine de ce are nevoie, el contine o intreaga echipa de chimisti perfect competenti, capabili sa extraga din aer substantele necesare. Iata de ce discipolul nu trebuie sa caute neaparat medicamentele la farmacie. El respira cu dragoste si cu convingerea absoluta ca este pe cale sa extraga din spatiu elementele care-i sunt necesare.

Dar prin respiratie veti putea de asemenea sa extrageti forta si particulele din lumea superioara, adica lumina, pace si toate elementele vivifiante. Deci, cind respirati trebuie sa incercati sa atrageti elementele spirituale de care aveti nevoie, in functie de starea in care va aflati.

Exercitiu

Alegeti patru virtuti pe care ati dori in mod special sa le aveti.
a) Inspirind 4 timpi, pronuntati mental numele celor 4 virtuti, cite una in fiecare timp.
b) Retineti-va respiratia 16 timpi, repeteti de 4 ori aceste nume.
c) Expirind, spuneti: „Elimin din mine…” pronuntind numele defectelor contrare celor 4 virtuti pe care le-ati ales.”

(sursa Omraam Aivanhov)

Exemplu…
Inspir Relaxare si Elimin Stres
Inspir Rabdare si Elimin Neliniste

Va urez o saptamana minunata fara stres sau neliste, plina de soare, bucurie si pace interioara!

2 gânduri despre „Importanta respiratiei

  1. Buna ziua!interesant articol!sunt interesat unde as putea sa iau lectii de respirat daca pot spune asa?:)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.