Tamaduire si protectie

Astazi sarbatorim Boboteaza!

Aghiasma Mare, apa sfintita in ziua de Boboteaza are puteri tamaduitoare pentru toata fiinta noastra atunci cand o bem  cu sufletul in rugaciune.

Sarbatoarea este menita sa reaminteasca cele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Iisus sa paseasca in viata publica, la implinirea varstei de aproximativ 30 de ani. Intrucat in aceasta zi Iisus s-a prezentat pentru prima data in lume, sarbatoarea se mai numeste si Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului. Inca din sec. 3, poate si mai inainte, este semnalat inceputul acesteia. Cert este ca in „Constitutiile Apostolice” Boboteaza figura deja printre sarbatorile crestine, alaturi de Craciun si de Pasti.

In Iordan botezandu-Te Tu, Doamne…

Sarbatorita inca de la inceput in ziua de 6 ianuarie, multa vreme impreuna cu Craciunul (lucru ramas pana astazi in practica Bisericii otodoxe ruse, a Bisericii Armene si a celorlalte biserici necalcedoniene), Boboteaza mai este cunoscuta si sub numele de Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului, Descoperirea Cuvantului Intrupat.

Evenimentul Botezului este descris de catre toti evanghelistii. Matei ne relateaza ca Iisus a venit din Galileea la raul Iordan unde boteza Ioan Botezatorul, cerand sa fie si el botezat. Ioan i-a zis: „Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine si tu vii la mine” (Matei 3, 14), iar la raspunsul lui Iisus ca asa se cuvine, a fost botezat in cele din urma de catre Ioan.

Boboteaza (Botezul Domnului) este o manifestare a celor trei Persoane ale Treimii: Fiul se boteaza in Iordan de catre Ioan, Spiritul Sfant se coboara asupra lui Iisus in chip de porumbel, iar Tatal din cer Il declara ca fiind Fiul sau.

Boboteaza (6 Ianuarie) si cu Sf. Ioan (7 Ianuarie) aproape ca formeaza una si aceeasi sarbatoare. In ajun, preotul sfinteste casele cu apa care a fost sfintita in dimineata aceea dupa Liturghie. Oamenii tin post negru pana ce vine preotul si beau din aceasta apa sfintita. Preotul este precedat de copii imbracati in camasi albe, sunand din clopotei si deschizand calea preotului, strigand Kira Leisa, adica pronuntarea romaneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluieste). Pe langa Troparul Bobotezei, copii canta colinde speciale care descriu minunea care a avut loc la Iordan (Botezul lui Iisus). In ziua aceasta, in afara de preot, nimeni nu se duce colindand din casa in casa.

In ziua de Boboteaza, dupa liturghie, preotul impreuna cu enoriasii fac o procesiune spre un lac, rau sau vreun izvor, pentru Slujba Sfintirii Apelor. Se crede ca in ziua aceasta toate apele pamantului sunt sfintite; de aceea femeile nu spala rufe pentru urmatoarele opt zile pana la sfarsitul praznicului.” sursa : http://www.crestinortodox.ro

Psalmului  90 are ca efect starea de liniste si puritate sufleteasca si certitudinea de nezdruncinat a protectiei divine.

Iata textul psalmului:

„Cel ce locuieste mereu numai cu ajutorul Celui Preainalt, care este Dumnezeu Tatal, sub acoperamantul Dumnezeului Cerului va Salaslui.

El va zice Domnului Dumnezeu: <<Tu esti sprijinitorul meu, Tu esti mantuirea mea, spre Tine, Dumnezeul meu voi nadajdui mereu!>>.

Puterea lui Dumnezeu te va izbavi din cursa vanatorilor celor rai si de cuvantul tulburator.

Cu spatele Sau te va umbri pe tine si sub aripile Lui tu vei nadajdui; ca o arma de neinvins te va inconjura atunci adevarul Lui.

Cu puterea lui Dumnezeu mereu in tine, nu te vei teme de frica de noapte, nici de sageata ce zboara ziua.

Tu nu te vei speria de toate cele care umbla in intuneric si nici de molima ce bantuie intru amiaza.

Cadea-vor secerati din imediata ta apropiere 1000 si zece mii vor cadea de-a dreapta ta, dar de tine nimic rau nu se va apropia.

Mereu calm si fericit cu ochii tai vei privi, si rasplatirea pacatosilor dupa faptele lor o vei vedea.

Pentru ca tu doar pe Domnul Dumnezeu care este mereu nadejdea ta si Cel preainalt, l-ai pus scapare tie.

Nu vor veni niciodata spre tine relele si violenta nicicand nu se va apropia de lacasul tau,

caci ingerilor sai de lumina, Domnul Dumnezeu le va porunci ca pe tine sa te pazeasca mereu in toate actiunile si caile tale.

Pe maini si pe aripi te vor inalta pe tine ingerii Domnului., ca nu cumva sa impiedici de vreo piatra piciorul tau.

Peste aspida si vasilic tu vei pasi si vei calca triumfator peste leu si peste balaur.

Caci de vei nadajdui catre Mine, Eu il voi izbavi pe el, zice Domnul Dumnezeu si Il voi ocroti pe el, caci a cunoscut si a crezut cu tarie in numele Meu.

Striga-va cand va avea nevoie catre Mine si atunci Eu il voi auzi pe el; alaturi de el voi fi mereu la necaz si il voi salva pe el si-l voi face sa urce catre Mine.

Cu multe zile fericite il voi umple pe el si II voi arata lui mantuirea si slava Mea.”

Amin

Pace si lumina!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.