Arta de a visa

Poti avea un simplu vis sau poti calatori fara nici o limita. Te poti culca pur si simplu sau poti invata si poti dezvolta abilitati intr-un univers inimaginabil.  In copilarie visam foarte mult, incat aveam impresia ca traiesc doua vieti.  Era mult mai frumoasa lumea pe care o visam… Visul este un taram al cunoasterii infinite. Uneori te ia pe nepregatite, pentru ca lumea subtila te anunta despre evenimentele din viata pe care o traiesti, dar poti fi si un calator experimentat, pentru ca exista tehnici prin care poti invata sa visezi. Iata cateva referinte:

Dreaminga

Pentru a ajunge să visăm lucid este necesar să cunoaştem şi să parcurgem cu consecvenţă următoarele şase etape de bază:
1) Pregătirea mentală
2) Reamintirea viselor
3) Jurnalul viselor
4) Familiarizarea cu propriile vise
5) Extinderea conştienţei în toate stările şi testele de “realitate”
6) Corelarea conştienţei cu visele

Pasul 1: Pregătirea mentală

Acest pas constă în construirea unui cadru mental care va facilita atingerea succesului. Pentru aceasta, trebuie să ne analizăm sistemul de credinţe, care are un rol crucial în determinarea experienţei noastre. Pe măsură ce ne vom dezvolta capacitatea de a visa lucid, vom interacţiona direct cu gândurile şi cu credinţele noastre, şi vom înţelege ce important este să ne controlăm gândurile.

Există patru întrebări la care trebuie să răspundem înainte de orice alt demers. Pot oare eu face aceasta? Sunt convins că visele mele sunt importante? Îmi doresc cu adevărat să am vise lucide? Ce voi face când voi deveni lucid în vis? Să analizăm fiecare întrebare în parte, pentru a vedea ce gen de pregătire mentală va fi necesară pentru a răspunde pozitiv la fiecar din ele.

„Pot oare eu face aceasta?” Întotdeauna trebuie să avem o atitudine pozitivă. Dacă ne confruntăm cu unele îndoieli, atunci prima noastră sarcină va fi să înlocuim fiecare îndoială cu o credinţă dătătoare de încredere în sine. Spre exemplu: Dacă credem că visarea lucidă este un fenomen rar întâlnit, va fi necesar să realizăm că este de fapt o capacitate naturală a fiecăruia dintre noi. Dacă credem că ne va fi dificil, să ne asigurăm, că aceasta se va petrece în mod firesc. Să ne amintim că, în copilărie, legarea şireturilor ni se părea dificilă, dar cu timpul a devenit o obişnuinţă; la fel va fi şi cu visul lucid. După ce vom avea primul vis lucid, va fi mai uşor să-l visăm pe al doilea, al treilea şi în scurt timp aceasta va deveni o constantă a vieţii noastre onirice.

„Sunt convins că visele mele sunt importante?” Odată dobândită atitudinea încrezătoare, pozitivă faţă de acest fenomen, pasul următor va fi să privim activitatea de a visa ca pe o prioritate a vieţii noastre. Simplul fapt de a crede că visele noastre sunt importante va accelera foarte mult procesul. Mulţi oameni nu acordă importanţă viselor lor, de aceea nu şi le amintesc şi, deloc surprinzător, aceştia nu sunt conştienţi de faptul că este posibil să aibă vise lucide.

„Îmi doresc cu adevărat să am vise lucide?” La această întrebare trebuie să răspundem cu dorinţă şi entuziasm. Cu cât vom amplifica dorinţa de a avea vise lucide, cu atât mai încărcată emoţional va fi intenţia noaastră şi vor vreşte şansele ca ea să se realizeze. Cu cât vom fi mai entuziast în a învăţa visarea lucidă, cu atât mai repede vom atrage această realizare către noi. Un alt factor accelerator este utilizarea sugestiilor pozitive care afirmă importanţa viselor şi entuziasmul în această direcţie.

„Ce voi face când mă voi “trezi”  în vis?” Dacă avem un plan bine stabilit, şansele de a deveni lucid în vis cresc simţitor. Planul trebuie să fie bine gândit şi asimilat de mintea subconştientă. De-a lungul zilei şi înainte de culcare este bine să ne amintim de scopul nostru şi să ne amplificăm dorinţa de a-l atinge. La început poate fi un plan simplu, ca de exemplu să ne privim mâinile, să observăm peisajul în care ne aflăm sau să zburăm. Pe măsură ce ne vom deprinde să visăm conştient, vom putea să îndeplinim misiuni mai complicate.

Această pregătire ne va fi de folos nu numai în accelerarea procesului de visare lucidă, ci în orice alt domeniu al vieţii în care urmărim să ne transformăm.

Pasul 2: Reamintirea viselor

Dacă facem parte din acele persoane care nu-şi amintesc ce au visat, ne va fi mai greu să pătrundem lucid în starea de somn. De aceea pasul următor vizează reamintirea viselor.

Una din cauzele blocării subconştiente a acestui proces este frica de ceea ce am putea vedea. Pentru a învinge toate barierele ce ne împiedică să ne amintim visele la trezire, trebuie să facem din aceasta o prioritate conştientă. Iată o listă de metode care ne pot ajuta în acest sens:

1. Trezeşte-te fără a te mişca. La trezire nu deschide ochii. Nu te mişca. Rămâi complet liniştit.

2. Trezeşte-te încet. Acordă-ţi timp pentru a-ţi reaminti visele. Nu începe să te gândeşti imediat la ceea ce ai de făcut în ziua respectivă. Nu permite minţii să fie sufocată de gânduri încă de la trezire, căci visele se vor atenua sau chiar vor dispărea, precum baloanele de săpun. Focalizează-ţi mintea asupra ceea ce ai visat.

3. Lasă-ţi mintea să se mişte. Lasă-ţi gândurile să hoinărească printre imaginile mentale din vis. Îţi vei aminti mai întâi o parte din vis. Relaxează-te şi permite şi celorlalte părţi să revină la suprafaţa minţii.

4. Urmează firul gândurilor înapoi. Încearcă să-ţi stimulezi memoria pornind de la ceea ce îţi aminteşti. Este posibil să-ţi aminteşti doar ultimul vis dinainte de trezire. Poţi să te întrebi cum ai ajuns acolo? Sau de unde a venit un anume obiect din vis? Tu l-ai găsit? Cine ţi l-a dat? Un fragment de vis va conduce de obicei la altul până când întregul vis se va contura.

5. Încearcă diferite poziţii pentru dormit. Atunci când urmăreşti să-ţi aminteşti visele, încearcă toate poziţiile în care dormi de obicei. Cea mai bună reamintire apare când ne aflăm în poziţia în care am avut acel vis. Dacă te trezeşti pe partea draptă, nu te mişca până nu îţi aminteşti tot ceea ce se poate, şi poţi repeta aceasta şi pe partea stângă, pe faţă sau pe spate.

6. Nu abandona. Uneori este posibil să nu ne amintim nimic dimineaţa, dar să avem flash-uri cu amintiri din vise în timpul zilei. Să fim atenţi la ele, căci pot debloca accesul la alte amintiri din vis.

Dacă, după toate acestea, încă nu ne putem reaminti visele, aceasta este o metodă infailibilă. Se ştie că cele mai multe vise apar în ultimele ore de somn, aşa că putem să ne concentăm asupra acestei perioade. De asemenea, avem mai multe şanse să ne amintim un vis dacă ne trezim direct din el. Pentru aceasta vom folosi Metoda Ceasului Deşteptător.

Metoda Ceasului Deşteptător: Ideea este să fixăm alarma la o oră la care este cel mai probabil că visăm şi să ne trezim cu amintirea proaspătă a visului. Orele de dimineaţă (4-6) sunt cele mai bune, căci atunci avem cea mai intensă activitate onirică. Fixează alarma ceasului cu două ore înainte de ora obişnuită de trezire. Când sună, fixează-l din nou peste jumătate de oră. Aceasta este una din cele mai eficiente tehnici, pentu că ţine cont de ciclul natural al viselor şi totodată delimitează un timp al zilei în care exersăm aptitudinea de a visa lucid.

Pasul 3: Jurnalul viselor

Un element important în sprijinul acţiunii de amintire a viselor este jurnalul în care să ne notăm visele. Acesta ne ajută la a conştientiza şi a fixa în memorie toate imaginile ce se perindă în subconştientul nostru în timp ce visăm şi este ca o poartă ce ne deschide calea către visele lucide.

De aceea este foarte important să ne notăm toate visele cu maximum de detalii. Chiar dacă ceva pare banal, e bine să scriem şi acest amănunt, căci din perspectiva timpului se va putea dovedi semnificativ. Este recomandat să se noteze nu numai faptele, ci şi sentimentele, stările, gândurile din timpul visului. Aceste repere mentale şi emoţionale ne vor ajuta mai târziu când vom deveni familiari cu visele voastre. De asemenea ne va ajuta să conştientizăm în ce măsură viaţa cotidiană ne influenţează visele. De exemplu, este posibil să observăm că în perioadele de stres avem vise mai agitate, chiar stresante. Putem visa că am întârziat la examen sau că am ratat un termen pentru un proiect important. Ideea e că visele ne trimit mesaje. Ele reflectă exact ceea ce simţim şi gândim la nivel subconştient. Analizând temele viselor care se repetă cel mai frecvent vom afla o mulţime de lucruri despre noi. Acesta este un alt motiv pentru care jurnalul de vise este atât de important: ne permite să avem o vedere de ansamblu asupra tipurilor de vise, care sunt reflexii ale unei personalităţi mereu în schimbare.

Este mai bine să folosim timpul prezent în loc de trecut atunci când scriem în jurnal. De exemplu, vom scrie, „Mă plimb pe stradă şi văd un om” în loc de „Mă plimbam pe stradă şi am văzut un om”. Scriind la timpul prezent vom fi capabili să ne amintim mai multe vise chiar în timp ce le notăm.

Mulţi recomandă folosirea unui reportofon pentru înregistrarea viselor. La trezire va fi mai uşor să povestim visele şi să le notăm mai târziu în jurnal. Sau, dacă dispunem de programul necesar de translaţie a sunetelor în cuvinte scrise prin intermediul calculatorului, cu atât mai bine!

Pasul 4: Familiarizarea cu propriile vise

Pe măsură ce jurnalul este completat şi amintirile viselor sunt tot mai intense, în mod firesc vom deveni mai conştienţi şi mai familiarizaţi cu visele noastre. Vom sesiza că unele persoane, locuri sau activităţi apar mai des în visele noastre. De exemplu, pot să predomine vise în care suntem la birou sau la şcoală sau pe plajă. Unele teme ale viselor pot apărea de asemenea cu mai mare frecvenţă. Poţi visa că eşti un erou sau că eşti vânat, urmărit. Aceste modele recurente din visele tale sunt de fapt semne şi ele vor constitui primele jaloane pe calea către visul lucid.

Ajungând să cunoşti semnele distinctive din visele tale, vei fi capabil să-ţi extinzi reamintirea. Poţi chiar face o listă cu aceste semne. Pornind de la ele, ne putem uneori aminti vise întregi.

Lucrând cu semnele din visele noastre, vom dezvolta o relaţie intimă cu acestea. Visele ne vor deveni astfel mai accesibile şi mai uşor de înţeles. Este folositor să ne întrebăm de ce visăm ceea ce visăm? Ce înseamnă aceste semne din vis pentru noi? Cu cât mai profund vom înţelege aceasta, cu atât mai mult vom beneficia de ele atât în vis cât şi în starea de veghe.

Semnele din vis evoluează ca şi noi, sunt în continuă schimbare. Ele sunt o reflexie directă a transformării noastre. Cu ajutorul jurnalului acest proces evolutiv va fi mult mai vizibil şi mai uşor de remarcat.

Identificarea semnelor din vis are un rol crucial în procesul visării lucide. Aceste semne ne indică faptul că visăm, şi ne putem antrena să le observăm în timp ce visăm, această acţiune fiind trambulina spre starea de luciditate în vis.

Pasul 5: Extinderea conştienţei la starea de veghe

De fapt, întregul proces al visării lucide se bazează pe extinderea conştienţei în toate stările de conştiinţă. Cu cât suntem mai conştienţi în stare de veghe, cu atât mai conştienţi vom fi şi în vis.

Nivelele de conştiinţă ale oamenilor sunt foarte diferită, mergând de la a trăi întreaga viaţă ca pe un vis până la a fi conştient de cel mai mărunt gest. Conştientizarea tot mai profundă asupra a ceea ce nise petrece survine în urma unui proces de auto-observare permanentă. Este indicat să ne întrebăm chiar şi în starea de veghe “Este acesta un vis?”; la fel, în starea de vis vom deveni conştienţi că visăm întrebându-ne dacă visăm.

Cât de conştienţi suntem de clipa prezentă? Nu vi s-a întâmplat adeseori să ascultaţi radoiul dar să nu puteţi apoi spune ce s-a transmis, să uitaţi unde aţi pus cheile (dintr-un gest reflex) sau să conduceţi până într-un loc şi apoi să nu vă mai amintiţi drumul până acolo? Momente de extragere din prezent ca acestea sunt rezultatul unei slabe focalizări a minţii, ce poate fi distrasă foarte uşor de fluxul gândurilor care ne poartă, la discreţie, fie în trecut fie în viitor. A deveni conştienţi de gândurile noastre şi de schemele mentale, a le observa din exterior, este la fel de important ca şi procesul de identificare a semnelor din vis.

Urmăreşte să fii conştient de mişcările minţii ca şi cum ai fi un trecător (observator) care priveşte detaşat cum vin şi se duc gândurile. Cu cât poţi menţine mai mult această stare, cu atât mai bine. Totuşi nu este aşa de simplu cum ar părea la prima vedere. Nu suntem obişnuiţi să fim conştienţi, dar acest obicei se poate schimba. De exemplu, practica meditaţiei este o metodă excelentă de a deveni mai conştienţi.

Studiile realizate de Jayne I. Gackenbach, un remarcabil cercetăror în domeniul viselor lucide, arată o directă corelaţie între meditaţie şi visarea lucidă. Pentru cei care meditează probabilitatea de a avea vise lucide este mai mare decât pentru cei care nu practică meditaţia. Atât cei care meditează cât şi visătorii lucizi sunt conştienţi de gândurile lor şi de procesele interne, afirmă el în lucrarea sa “Dreamtime”. Multe din principiile meditaţiei au o influenţă directă asupra procesului visării lucide. Prin meditaţie se pot induce stări foarte profunde de relaxare, extrem de favorabile inducerii viselor lucide. Scopul majorităţii tehnicilor meditative este liniştirea minţii şi stoparea dialogului interior al acesteia. Meditaţia dezvoltă de asemenea atitudinea de observator, martor conştient şi detaşat, capacitate deosebit de necesară inducerii viselor lucide.

Pentru a învăţa cum să visăm lucid, trebuie să fim capabili să facem diferenţa  între realitate şi vis. Pentru aceasta vom face verificări în timpul stării de veghe, pentru a ne obişnui apoi să le facem spontan şi atunci când visăm. Putem să fixăm ceasul să sune la fiecare jumătate de oră pentru a ne reaminti să facem “verificarea asupra realităţii”.

Partea cea mai simplă este să ne întrebăm dacă visăm. Mai greu va fi să ne dăm seama dacă visăm sau nu. O idee ar fi să observăm aspectele stranii care apar. Dar, din anumite motive, suntem mai puţini analitici în vis faţă de detaliile discordante (cum ar fi un elefant într-un şezlong), de aceea va fi necesar să realizăm mai multe asfel de verificări.

Acestea sunt câteva din cele mai utilizate teste ale realităţii:

1. Testul bunul simţ: Examinează împrejurimile pentur a detecta aspectele ilogice. Întrebă-te dacă s-ar putea petrece în viaţa ta obişnuită. Caută inconsistenţele. Te afli într-un loc unde n-ai mai fost? Eşti cu oameni din altă parte a planetei? Este un elefant la tine în bucătărie? Acesta este genul de întrebări care pot genera scânteia lucidităţii.

2. Testul citirii: Uită-te în jur şi caută ceva de citit. Citeşte, apoi priveşte în altă parte şi reciteşte. Fă asta de mai multe ori. Dacă visezi, textul sau numerele se vor schimba după câteva priviri.

3. Testul zborului sau al levitaţiei: Încearcă să zbori. Dacă nu poţi, încearcă să levitezi sau să te ridici uşor de la sol. Dacă zbori sau levitezi, te afli deja în vis. Sau nu?

4. Testul aprinderii luminii: Găseşte un întrerupător şi aprinde-l şi închide-l de mai multe ori. Dacă nu funcţionează corect atunci sunt şanse să fii în vis.

5. Testul memoriei: Remeorează de unde ai venit şi ceea ce făceai. Mergi înapoi pe firul gândurilorcât de mult posibil; probabil vei sesiza inconsistenţe în amintirile tale. Dacă sesizezi elemente ilogice pe care le-ai trecut cu vederea, sau amnezii parţiale care te împiedică să-ţi aminteşti cu acurateţe, poţi fii sigur că visezi.

6. Testul oglinzii: Găseşte o oglindă şi, în timp ce te priveşti în ea, întreabă-te dacă visezi. Poţi fi uimit de înfăţişarea ta: mai tânăr, mai bătrân, coafura şi culoarea părului diferite, sau poţi fi cu totul altcineva.

7. Testul autoobservării: Uită-te la tine. Examinează-ţi mâinile, picioarele, hainele. Îţi vei da seama imediat că visezi, dacă porţi haine care nu sunt ale tale.

8. Testul trecerii prin materie: Încearcă să-ţi treci degetul prin ceva solid, perete, uşă sau geam. la început nu o să meargă, dar apoi, dacă vei fi convins că poţi, vei reuşi. Atunci poţi fi sigur că visezi. Astfel te poţi convinge în ce măsură credinţa îţi influenţează experienţa.

9. Testul gravitaţiei: Găseşte ceva ce poate fi aruncat în aer şi prinde-l cu atenţie. Aruncă-l pe toate părţile; dacă nu ascultă legile gravitaţiei, ai toate motivele să fii convins că visezi.

10. Întrebarea asupra personajelor din vis: Acesta nu este cel mai bun test de făcut când suntem în stare de veghe, dar  poate funcţiona când visăm. În “realitate”, dacă îi întrebi pe cei din jur dacă visezi, te vor acuza că eşti bolnav sau nebun. Personajele din vis însă vor nega că este un vis, fără a te întreba despre sănătatea ta mintală, iar în unele cazuri nu vor înţelege ce le spui şi te vor ignora total. Rareori cineva din vis va admite că acela este un vis.

Aceste teste trebui făcute cât mai des în starea de veghe. Cu cât se vor incorpora în rutina zilnică mai repede, cu atât mai curând ele vor apărea şi în vis. Dezvoltându-ţi starea de conştienţă vei constata că aceasta , împreună cu intenţia, alcătuiesc paşaportul pentru călătoria conştientă în reagtul viselor.

Pasul 6: Corelarea conştienţei cu visele

Pasul final constă în a combina ceea ce ai învăţat despre vise cu ceea ce ai învăţat despre conştiinţă. Trebuie să unifici testele de realitate cu semnele din vis, astfel încât ori de câte ori întâlneşti unul din semne, să realizezi un test de realitate. Dacă visezi cel mai adesea clase de şcoală sau plăji sau maşini rapide, imediat ce le întâlneşti în vis vei fi programat să faci un test de realitate. Astfel vei deveni conştient că visezi.

După cum se poate constata, aceşti şase paşi sunt intercorelaţi şi alcătuiesc un proces complet. Toate tehnicile şi metodele de inducere a viselor lucide se bazează pe acest proces. Ei trebuie exersaţi cu răbdare, până ce ne vor impregna subconştientul. Urmând aceşti şase paşi, vei avea în mod inevitabil vise lucide. Iar reuşita finală va fi atunci când vei putea spune: “Da, sunt conştient că visez!”

Sursa

3 gânduri despre „Arta de a visa

  1. Îți mulțumesc mult, Karyn ! Am avut un vis pe care-l ,,rasucesc” pe toate părțile…  A fost sublim… Voi analiza articolul cu atenție și voi pune in practica…cum mă voi pricepe. Pup. Mulțumesc din nou Trimis din Yahoo Mail pe Android

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.