In prima zi, a taberei , am fost pe insula Aegina, unde am avut parte de soare, iasomie si pasari care cantau de pretutindeni, incat aveai impresia ca esti intr-un colt de rai. Dupa energiile Atenei din Templul Aphaia, Sf. Mina si Sf. Nectarie, am fost la Manastirea Chrysoleonitissa, unde se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, la care Sfantul Nectarie s-a rugat timp de sase saptamani neincetat cu putin timp inainte sa treaca la Domnul. Ne-am intors in Atena cu un puternic sentiment de impacare si compasiune si o profunda binecuvantare.
A doua zi era in plan Acropole, dar pentru ca ploua cu galeata, ne-am indreptat care Nea Makri, o mica localitate aflata la doar 30 de kilometri de Atena, unde sunt moastele Sfantului Efrem cel Nou. Desi nu era initial in programul taberei, am simtit ca trebuie sa ajungem acolo. Spre norocul nostru a fost singura zi ploioasa din opt zile cat am stat in Grecia.
Am prins o parte din slujba de duminica si pentru ca asa a fost randuit, preotul ne-a binecuvantat si ne-a dat anafura. Venisera oameni din toate colturile lumii. Ne-am gasit care pe unde un loc sa ne asezam pentru a ne ruga. Iar dupa un timp s-a apropiat de noi o romanca care ne-a spus „sa lasam toate necazurile acolo caci sfantul ne asculta toate rugaciunile”. Ne-a povestit despre minuni si chiar una din receptionerele de la hotel ne-a marturisit ca urma sa se opereze iar dupa vizita la sfantul Efrem nu a mai fost nevoie. Priveam in jurul meu, masa mare de oameni necajiti, care si-au indreptat ultima speranta catre acest sfant facator de minuni. Sunt inca fascinata de incarcatura deosebit de binefacatoare, a acelor locuri. Am simtit cum imi vibra tot corpul si continuam sa ma rog.
La un moment dat o femeie a venit catre biserica tarandu-se, cu greu voi uita cu cata disperare cerea ajutor sfantului. A fost o experienta puternica si mai mult decat atat am adus cu mine o icoana a Sfantului pe care am asezat-o cu multa iubire la micul meu altar si ulei sfant de la cadela.
Sfantul Efrem cel nou s-a nascut in Grecia pe data de 14 septembrie 1384 (de ziua Sfintei Cruci). Sfantul Efrem cel Nou a ramas orfan de tata inca de mic copil, astfel ca el impreuna cu ceilalti 6 frati ai sai au fost ingrijiti numai de mama sa evlavioasa. La varsta de 14 ani, Sfantul Efrem cel Nou a intrat ca monah in Manastirea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihanitilor, din regiunea greceasca Attica (de langa localitatea Nea Makri).
Pe data de 14 septembrie 1425 (tot de ziua Sfintei Cruci, cand Sfântul Efrem cel Nou implinea 41 de ani, a fost luat in robie de catre turcii care au atacat manastirea de pe Colina Neprihanitilor, iar ceilalti călugari din obstea sa au fost decapitati.
Martiriul Sfântului Efrem cel Nou – a durat 8 luni, pana pe data de 5 mai 1426, intr-o zi de marti, la ora 9 dimineața, cand si-a dat sufletul in mainile Domnului, in urma chinurilor cumplite la care fusese supus (a fost spanzurat cu capul in jos, in pantece i-au infipt un tăciune aprins si i-au sfâșiat carnea). In toata aceasta perioada de 8 luni de robie, turcii l-au chinuit zi de zi pe Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou, pentru a-l determina să-si lepede credinta ortodoxa si sa se faca musulman.
Patimirile suferite de Sfantul Efrem cel Nou, au fost descoperite prima data Monahiei Macaria, apoi si altor credinciosi din Grecia. El li s-a aratat acestor oameni uneori aievea, iar alte ori in vis, pentru a-i imbarbata si a le promite ajutorul sau (pe care oamenii l-au primit neintarziat).
Telul acelor salbatici era de a-i ucide pe calugari, dupa ce ii vor fi supus la chinuri cumplite. Dintre toți, Sfantul Efrem este cel mai pasnic si cel mai netulburat. Acest lucru ii scoate din minți. Astfel, in vreme ce altora le taie capul cu sabiile, pe Sfant il pun in lanturi pentru a-l căzni si pentru a-i infrange vointa cea catre Dumnezeu, pentru a-l sili sa se lepede de credinta sa.
„- Unde este Dumnezeul tau ca sa te ajute acum?
– Doamne, nu ține seama de vorbele acestor oameni, insa faca-se voia Ta.
– Doamne, în mainile Tale încredințez duhul meu.”
Martiriul sau este cumplit. Se spune ca Domnul insusi L-a intampinat, zicandu-i: “Vrednic esti, Efrem, Căci pe Hristos L-ai mărturisit!”
Vreme de peste 500 de ani, nimeni nu a stiut nimic despre acest Mare Mucenic, iar in data de 3 ianuarie 1950, monahia Macaria a descoperit, prin revelatie dumnezeiasca, Sfintele Moaste ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou, precum si viata si patimirile sale.
Sfantul Efrem cel Nou este sarbatorit de doua ori pe an: pe 3 ianuarie (ziua aflarii Sfintelor sale Moaste) si pe 5 mai (ziua adormirii sale intru Domnul).
In inima am simtit puterea credintei a celor ce se rugau la sfantul. Mai presus de durere se afla credinta, iar Dumnezeu ne iubeste pe toti.
Voi reveni si cu alte articole frumoase, pentru voi cu drag,