Stand in propria treaba

10626586_724230357650415_6487879113507314435_n

„Pot găsi doar trei tipuri de treburi în Univers: a mea, a ta şi a lui Dumnezeu. (Pentru mine cuvântul Dumnezeu este sinonim cu  „realitate”. Realitatea este Dumnezeu, pentru că guvernează totul, ne conduce vietile. Orice nu este sub controlul meu, al tău, orice nu depinde de un om anume, este treaba lui Dumnezeu).

Cea mai mare parte a stresului vine din faptul că trăim mental în afara treburilor noastre. Când mă gândesc „Trebuie să-ţi găseşti o slujbă, vreau să fii fericit, ar trebui să fi punctual, ar trebui să ai mai multă grijă de tine”, ma bag în treaba ta.  Când sunt îngrijorată de cutremure, inundaţii, război sau când voi muri, ma bag unde nu imi fierbe oala, adica în treaba lui Dumnezeu.a

Dacă sunt mental în treaba ta sau a lui Dumnezeu, efectul este separarea. Am observat asta la începutul anului 1986. Când ma bagam mental în treaba mamei mele, de exemplu, cu un gând ca „Mama mea ar trebui să mă înţeleagă”, am experimentat imediat un sentiment de singurătate. Şi am înţeles că de fiecare dată în viaţa mea, când m-am simţit rănită sau singură, mă aflam în treaba altora.

Dacă tu îţi trăieşti viaţa, iar eu trăiesc mental viaţa ta, cine este aici trăind-o pe a mea? Suntem amândoi acolo. Fiind mental în treaba ta, mă reţine de la a fi prezentă în treaba mea. Sunt separată de mine, întrebându-mă de ce viaţa mea nu funcţionează.

Să cred că ştiu ce e mai bine pentru altcineva, înseamnă să fiu în afara treburilor mele. Chiar şi în numele iubirii, este aroganţă pură, iar rezultatul este tensiune, anxietate şi frică. Ştiu ce este bine pentru mine? Asta este singura mea treabă. Ar trebui să lucrez cu asta, înainte să încerc să rezolv problemele tale pentru tine.

Dacă înţelegi cele trei tipuri de treburi îndeajuns să stai în treaba ta, ţi-ar putea elibera viaţa într-un mod în care nici nu-ţi poţi imagina.Data viitoare când simţi stres sau disconfort, întreabă-te în a cui treabă te afli mental şi s-ar putea să începi să râzi! Întrebarea aceasta te poate aduce la tine insuti. Şi ai putea vedea cum nu ai fost niciodată prezent şi că ţi-ai trăit toată viaţa, mental, în treburile celorlalţi.

Doar simplul fapt de a  observa când te bagi în treburile celorlalţi, te poate aduce înapoi la sinele tău minunat. Iar dacă practici asta pentru un timp, vei observa că nici tu nu ai nici o treabă şi că viaţa ta se desfăşoară perfect pe cont propriu.”

Byron Katie, fragment din cartea „Iubind ceea ce este”

6 gânduri despre „Stand in propria treaba

 1. Multumesc frumos Karyn, toti suntem pe calea noastra, a fiecaruia dar voiam sa te intreb daca tu poti sa fii doar in treaba ta ! A judeca inseamna ca esti in treaba altora, nu ? Nu este de loc simplu dar incercam. Ce ar fi daca am trece totul prin constiinta, ar fi mult mai simplu, numai s-o ascultam !
  cu drag, Titi.

  Apreciază

 2. Nimic nu e simplu Titi. Nici o cale oricare ar fi ea. A fi in treaba ta este un punct de vedere. A fi in treaba ta dar de a te darui cu iubire tuturor este iarasi un alt punct de vedere. Noi suntem cei ce facem diferenta. Intr-un plan superior al constiintei suntem un intreg. Alegem sau nu sa ne separam de El, in egoism, lasitate, gelozie sau o eterna preocupare de judecare a aproapelui. Acest fragment l-am trimis doar pentru a zgandari un pic acea constiinta. Te imbratisez, Karyn.

  Apreciază

 3. Multumesc, Karyn, da ai zgandarit constiinta,cel putin a mea! Intrebare: a darui nu inseamna ca te bagi in treaba altcuiva?

  Apreciază

 4. Sunt putini oameni care daruiesc autentic, marea majoritate nu stiu sa primeasca, iar daca acest aspect nu este indeplinit nu poti darui ceva ce nu contii. Starea de a darui este insasi sensul fiintei umane caci in dar il manifestam pe Dumnezeu. A te darui cu iubire inseamna sa fii de ajutor semenilor tai prin darul tau, prin ceea ce esti, respectand liberul arbitru al fiecaruia si ramanand in tine in constiinta ta cu iubire, echilibru, compasiune.

  Apreciază

 5. Multumesc! Citind articolul mi-am dat seama ca sunt bagata pana la gat in treaba altora 🙂 si mai putin in treaba mea. Ce bine se potriveste vorba romaneasca :ia vezi-ti de treaba ta !”
  O seara frumoasa !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.