Pistis Sophia

”Povestea misterioasa a manuscrisului care face obiectul acestei carti ar fi ea insasi de ajuns pentru a incita la lectura. Dificultatile pe care le-au intampinat cei care s-au ocupat de datarea, atribuirea si interpretarea scrierilor reunite sub numele de Pistis Sophia au fost extrem de mari. Multitudinea teoriilor legate de aceste aspecte este evidentiata in partea de introducere a volumului, care ofera un ajutor binevenit pentru intelegerea acestei opere surprinzatoare.
Asemenea Evangheliei dupa Toma si altor documente gnostice descoperite la Nag Hammadi, in Egipt,  Pistis Sophia (subintitulata „Cartile Mantuitorului”) este dedicata invataturilor tainice date de Iisus ucenicilor sai. In acest tratat, Iisus este peste tot proeminent si central. El este infatisat aici ca Mantuitor si Prim Mister, care le stie pe toate si le reveleaza pe toate cu o mila nesfarsita. Ca atare, el preexista din vesnicie, iar functia sa nu este doar pamanteasca, ci si cosmica si supra-cosmica.
Este evident ca textul nu era unul destinat sa circule ca evanghelie publica. Unele lucruri trebuiau predicate oamenilor obisnuiti, dar  multe altele erau destinate doar apostolilor in devenire, adica celor ce urmau sa propovaduiasca lucrurile cele mai inalte ale Evangheliei. Asadar, ˝Cartile Mantuitorului˝ trebuie sa fie privite ca fiind apocrife in sensul originar al cuvantului, adica scrieri ˝retrase˝ sau ˝rezervate˝. Elemente de religie, magie, metafizica si istorie apartinand unei traditii pierdute se regasesc in acest document de importanta majora nu numai pentru istoria gnosticismului crestin, ci si pentru istoria dezvoltarii religiei in Occident.” Editura Herald

Cap. 29

Iisus intra in al 13-lea eon si o gaseste pe Pistis Sophia

Dupa aceea am urcat pana la valurile celui de-al 13-lea eon .Cand am ajuns la valurile lor, acestea s-au dat singure la o parte si s-au deschis pentru mine. Am intrat in cel de-al 13-lea eon si am gasit-o pe Pistis Sophia stand singura sub cel de-al 13-lea eon , fara ca niciunul dintre acestia sa fie cu ea. Si ea sedea in taramul acela indurerata si jelind fiindca nu fusese luata in cel de-al 13-lea eon taramul ei din inalt.  Si ea mai era indurerata din pricina chinurilor pe care Authades, care este una din cele 3 puteri intreite, i le-a pricinuit. Dar cand voi ajunge sa va vorbesc despre emanarea lor,va voi spune misterul felului cum s-au petrecut aceste lucruri.

Cand Pistis Sophia m-a vazut stralucind foarte tare, fara ca lumina ce ma inconjura sa aiba masura, ea s-a tulburat foarte si s-a uitat la lumina vesmantului meu.  A vazut misterul numelui ei in vesmantul meu si toata Slava Misterului Sau, caci ea fusese inainte in Taramul din Inalt,in cel de-al 13 eon si era obisnuita sa proslaveasca Lumina din Inalt, pe care o vazuse in valul Comorii Luminii. Cand ea a continuat sa proslaveasca lumina din inalt toti arhontii, care sunt impreuna cu cele doua mari puteri intreite, si Nevazutul Ei care este perechea Ei si celelalte 22 de emanatii nevazute s-au uitat la lumina -intrucat Pistis Sophia impreuna cu perechea Ei cu celelate 22 de emanatii fac 24 de emanatii pe care Marele Stramos Nevazut impreuna cu cele 3 Mari Puteri intreite le-a emanat”.

Va recomand aceasta carte ca de altfel toata Colectia Manuscris.

2 gânduri despre „Pistis Sophia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.