In spatele Orgoliului este doar Frica

Stiti care sunt cele şapte păcate capitale? Mândria sau Orgoliul, Zgârcenia, Necurăţia, Invidia, Lăcomia, Mânia si Lenea. De ce “capitale”? Pentru că ele sunt izvorul multor păcate.  Iar daca privesc mai atent toate pornesc de la lipsa Iubirii!

Cine şi când a definit cele şapte păcate capitale? Lista a fost întocmită de Papa Gregorie cel Mare în secolul VI şi apoi a fost popularizată în Evul Mediu de către Dante, în lucrarea „Infernul“. După 1.500 de ani, în Martie 2008, Biserica Catolică a actualizat lista păcatelor capitale, adăugând şapte noi păcate. Lista a fost publicată în ziarul Vaticanului, L’Osservatore Romano şi sunt acestea: Distrugerea mediului înconjurător,  Experimentele stiinţifice a căror natură morală este discutabilă, Manipulări genetice care duc la alterarea ADN-ului, Consumul sau traficul de droguri, Injustiţia socială care duce la sărăcie, Avortul si Pedofilia.

… nici unul dintre aceste şapte păcate nu este mai “de moarte” decât oricare alt păcat. Toate păcatele duc la moarte (Romani 6:23). Lăudat să fie Dumnezeu pentru faptul că prin Mântuitorul Iisus Hristos, toate păcatele noastre, inclusiv “cele şapte păcate de moarte” pot fi iertate (Matei 26:28; Faptele Apostolilor 10:43; Efeseni 1:7)”

Exista asa zisele duhuri ale viciilor care se accepta prin liber arbitru, cum ar fi fumatul, bautura, jocurile de noroc, prostitutia, etc. Nimeni nu te poate dezlega de acestea. Cine spune ca o poate face este doar o iluzie. Singurul in masura sa poata opri aceste vicii si sa vindece esti chiar tu. Simplu, constientizand si dorind sa te vindeci de ele!

Mai sunt duhurile depresiei, orgoliulului, razbunarii, vanitatii, lacomiei, lenei,  desfraului, minciunii, etc!  Aceste duhuri ca si cele de mai sus sunt acceptate tot prin liber arbitru. Puterea este in tine! Constientizeaza si doreste-ti sa te vindeci de ele! Doar lupta cu acestea este un pic mai dificila caci sunt extrem de inselatoare si se manifesta in cele mai igenioase moduri cu putinta!

Spiritele cu varsta astrala mare manifesta in general un orgoliu pronuntat venit din cunoasterea care se afla la nivelul sinelui. Orgoliul in lumea spirituala este unul din cei mai mari dusmani. Multi dintre colegii mei se lasa orbiti de orgoliu neintelegand ca este loc pentru toti  pentru a se manifesta. Aceasta greseala a mai fost facuta candva in Atlantida. Scopul nu este sa ne aratam puterea, caci nu este a noastra! ci sa o folosim spre binele Suprem al tuturor. Acelasi lucru il transmit si elevilor mei. Darurile pe care le avem SUNT DE LA DUHUL SFANT si au menirea  de a fi folosite spre binele Suprem al tuturor!!! Acestea sunt primite ca merit pentru sufletele curate si cu credinta in Dumnezeu! Si atunci nu acestea sunt cele mai ispitite suflete?

Le sunt trezite orgoliul si vanitatea prin lauda excesiva a celor din preajma. Nu acesta este scopul. Aceste laude au menirea sa te determine sa ratacesti si sa te pierzi pe drum. Planul divin se intampla ca vrei sau nu! Misiunea personala pe care o  primesti sau o alegi trebuie sa o duci la indeplinire! Daca ratacesti, in final va fi  data altcuiva potrivit, care sa o  poata duce la indeplinire!

Ieri am fost la Orfelinatul din Valea Plopului si am fost bucuroasa sa stau de vorba cu Parintele Tanase. Un om minunat binecuvantat de  Dumnezeu!  Parintele cand a auzit cu ce ma ocup (reiki!) a fost sceptic si m-a luat la o serie de intrebari care initial pareau rautacioase. Orgoliul incerca sa se manifeste, insa am privit omul in esenta intelepciunii sale. Orgoliul ma facea sa ma simt acuzata, inima in schimb imi spunea sa simt omul si sa il inteleg, caci avea dreptate prin prisma celor intamplate cu alti colegi practicanti de reiki. Mi-a cerut argumente si am cautat sa nu fac polemica caci nu era cazul!  Parintele a fost surprins in final,  cand dupa o tura de argumente pro si contra l-am intrebat cum facem cu donatia. Era surprins. I-am privit zambetul minunat pe chip si inima mi s-a umplut de bucurie caci reusisem sa ajung in final la el. Atunci m-a intrebat: „dupa tot ce ti-am spus inca mai esti interesata sa discutam despre donatie?” i-am raspuns „da, Parinte! te inteleg si respect tot ce mi-ai spus! data viitoare voi veni cu mai multe argumente!” Omul ma pusese la incercare. Inainte sa plecam am primit o minunata binecuvantare , ne-am salutat cu dragoste si am plecat Luminosi catre Bucuresti.

V-am scris despre acesta experienta a mea pentru ca aici Orgoliul se putea manifesta extrem! Nu este usor sa il stapanesti. Se invata! Si este minunat cand reusesti! Orgoliul nu se poate manifesta cand faci lucrurile cu Iubire! Sunt doua lucruri incompatibile!

Orgoliul duce la lipsa iubirii. Orgoliul te face sa ai atasamente. Orgoliul incet incet te distruge. Este bine sa il constientizam ori de cate ori se manifesta in viata noastra in cele mai curioase imprejurari si sa stim sa ii facem fata. Mi-a placut si aceasta descriere facuta de Lois Boureau despre Orgoliu pe care va invit sa o savurati! Namaste!

„Sunt foarte putini oameni cãrora le place sã audã vorbindu-se despre orgoliu. N-am întâlnit încã pe nimeni care sã fi reusit sã-l stãpâneascã în întregime. Orgoliul este una din numeroasele manifestãri ale fricii, dar acesta are si o laturã care tine de aspiratia spre perfectiune a omului. Acesta este constient de perfectiunea divinã care existã în el, dar o exploateazã în mod gresit din dorinta de a avea întotdeauna dreptate, în detrimentul celorlalti. Orgoliul este o altã gresealã a planului mental, a intelectului. Orgoliosul se recunoaste dupã felul în care vrea, în orice împrejurare, sã aibã dreptate si sã le arate celor din jur cã ei gresesc. Vrea sã dea impresia cã el este singurul câstigãtor. Dar puterea ce pare sã vinã din orgoliu nu este decât o iluzie, cãci, în realitate, orgoliosul pierde întotdeauna.

Se spune cã orgoliul este cea mai mare nenorocire a umanitãtii. El stã la originea marilor tulburãri din viata socialã, a rivalitãtii între popoare, a rãzboaielor, intrigilor, urii si ranchiunei manifestate fatã de altii. Orgoliul dã nastere la ambitii pentru putere, dar înãspreste inima si ne împiedicã sã ne iubim semenii. Orgoliosul e convins cã el e întotdeauna drept si ceilalti nu. A încerca sã schimbi pe cineva e o formã de orgoliu. Când, în sinea ta, crezi cã esti corect si ai dreptate în comparatie cu altul care, dupã tine, nu numai cã greseste, dar modul lui de gândire e complet deplasat, tu esti singurul care are de pierdut.

Dacã te lasi stãpânit de orgoliu, asta te va costa foarte mult în ceea ce priveste dragostea, relatiile, sãnãtatea si fericirea! Oare chiar meritã? Orgoliosul e cel care se cunoaste cel mai putin pe sine. E atât de plin de el, încât orice tentativã de a-l lãmuri va fi sortitã esecului. Nu vrea sã stie nimic. Nu suportã sã fie contrazis. Îi place compania oamenilor care îl flateazã. Binele pe care-l înfãptuieste cineva cu dorinta secretã de a fi aplaudat si glorificat se întoarce întotdeauna împotriva autorului sãu. Din acest motiv, atâtia oameni încep un lucru cu bune intentii care, în final,
se întorc împotriva lor, cãci, pe parcurs, orgoliul a pus stãpânire pe ei.

Existã douã forme de orgoliu: mental si spiritual. Orgoliul mental îl caracterizeazã pe cel care crede cã stie totul. De îndatã ce i se pun la îndoialã cunostintele, orgoliul iese la suprafatã si acesta este începutul unei îndelungi lupte obstinate pentru a-l face pe interlocutor sã-i înteleagã punctul de vedere. Îl putem recunoaste pe orgolios dupã felul lui de a fi. Vorbeste repede, într-un stil grãbit. Vrea cu orice pret sã aibã dreptate si încearcã în toate felurile sã se facã înteles, pânã când interlocutorul exclamã: „Aha, am înteles”. Trebuie sã-i dai dreptate!

O altã trãsãturã specificã orgoliosului este folosirea în mod curent a cuvintelor: „Da, stiam”. El stie totul. Dacã într-adevãr stie totul, de ce se simte obligat sã spunã? Ti se întâmplã de multe ori sã rostesti aceastã frazã? În aceastã situatie, cel mai important este sã fii tu însuti convins cã stii. Tu si numai tu! Dacã ai fost întrebat „Stiai?”, era cu totul altceva. Era o întrebare care astepta un rãspuns. Nevoia de a spune cã stiai ceva, fãrã a fi fost întrebat, se naste din orgoliu.

Orgoliul te face sã rezisti oricãrei transformãri interioare. Încearcã mereu sã te împiedice sã-l vezi pe Dumnezeu în fiecare om, sã ierti, sã-ti exprimi emotiile si sentimentele, sã fii tu cu adevãrat, sã înveti sã te cunosti si sã evoluezi.

Dacã în prezent esti supãrat pe cineva si simti cã ti-e imposibil sã-i ceri iertare, în primul rând fiindcã-i porti picã si fiindcã n-ai încercat sã recunosti dragostea în gesturile sau cuvintele sale, înseamnã cã lasi orgoliul sã te împiedice. Probabil gândesti în felul urmãtor: „Dar dacã i-as cere iertare, asta ar însemna, nici mai mult nici mai putin, sã-i dau dreptate si sã recunosc cã am gresit!”

Încearcã sã privesti orgoliul ca pe o entitate exterioarã care nu vrea decât sã te influenteze. Imagineazã-ti cã e o voce din capul tãu care te deranjeazã continuu si nu te lasã sã trãiesti. Hotãrãste cã, de acum înainte, vrei sã-ti dirijezi singur viata, fãrã a mai asculta de vocea aceea. Îti sugerez sã-i dai, ca si supraconstiintei tale, un nume.  De fiecare datã când îi simti prezenta, spune-i: „pleacã de aici, nu te-am invitat, dispari imediat!” Vei vedea cã foarte eficient. Când esti stãpânit de orgoliu, nu mai esti tu însuti, nu-l mai exprimi pe Dumnezeul tãu interior. Te lasi influentat.

Orgoliul tãu va face orice pentru a supravietui. Se va întoarce împotriva ta din momentul în care ai hotãrât cã vrei sã-l stãpânesti. Te va ataca mai ales în primele sãptãmâni ce urmeazã deciziei tale. Dupã observatiile si experientele personale, pot sã-ti spun cã în primele trei sãptãmâni va fi cel mai rãu. Apoi, treptat, rezistenta sa începe sã slãbeascã si totul devine mult mai usor. Orgoliului îi este fricã.  Dar va reveni, pentru a verifica adevãrul spuselor tale. O vreme va face orice ca sã supravietuiascã, pentru a dispãrea apoi cu totul. Trebuie sã rãmâi în permanentã atent, sã fii stãpân pe situatie. E bine sã fii mai constient, pentru cã omul e în general foarte orgolios. Nu ne putem debarasa de azi pe mâine de aceastã boalã care existã de generatii întregi. Începe prin a câstiga mici victorii în fiecare zi, fãcând acte de dragoste!

Orgoliul reprezintã de fapt exaltarea eului inferior, a personalitãtii, în contradictie cu eul superior, individualitatea. Pe mãsurã ce o vei dezvolta pe aceasta din urmã, orgoliul va avea tot mai putinã putere asupra ta.

Atentie si la orgoliul spiritual. Pe mãsurã ce o persoanã evolueazã, ea devine tot mai constientã si pericolul de a se lãsa stãpânitã de orgoliu va fi tot mai mare. Începe sã se simtã superioarã celorlalti: „Eu sunt mai bun decât tine. El nu e atât de evoluat ca mine”. Aceste gânduri se nasc din orgoliul spiritual. Am cunoscut persoane care atinseserã un grad de evolutie ridicat dar, în momentul în care era vorba sã le fie de folos altora, s-au lãsat stãpânite de orgoliu si totul s-a întors împotriva lor. Este foarte important sã fii atent în special când devii mai constient.

Faptul cã ai ajuns la un nivel mai ridicat decât altcineva nu înseamnã neapãrat cã acesta îti este inferior. Gradul lui de constiintã e inferior, dar puritatea sufletului sãu e la fel de perfectã ca a ta. Numai exprimarea e diferitã. Dacã îi privesti pe ceilalti ca fiind mai mici decât tine e ca si cum te-ai compara cu un elefant si i-ai considera pe ceilalti niste soareci. Crezi cã un elefant e mai valoros, ca animal, decât un soarece? E primejdios sã gândesti astfel. E ca si cum ai spune cã tu esti Dumnezeu si celãlalt nu. Dar trebuie sã-l vezi pe Dumnezeu în fiecare om. Ceea ce face deosebit de dificilã munca pentru stãpânirea orgoliului este faptul cã, de îndatã ce cineva se lasã cuprins de orgoliu, aceasta tinde sã scoatã la ivealã si orgoliul celuilalt. Când doi orgoliosi se înfruntã, rezultatul este inevitabil „doi învinsi”.

Cel mai bun mijloc de a învãta sã-ti stãpânesti orgoliul atunci când discuti cu cineva care tine neapãrat sã aibã dreptate este sã nu te încãpãtânezi.
Acceptã ideea cã, în momentul respectiv partenerul tãu de discutie detine un adevãr important pentru el. la fel de important ca al tãu. Cine are dreptate? Amândoi, fãrã îndoialã. Deci, accepti în forul tãu interior cã celãlalt are dreptate, dar cã si adevãrul tãu e la fel de important. Îti sugerez sã-i rãspunzi urmãtoarele: „Accept punctul tãu de vedere, chiar dacã este diferit de al meu si chiar dacã nu-l înteleg. Accept cã pentru tine e important”. Celãlalt va fi complet nãucit. Orgoliosul vrea întotdeauna sã câstige, sã aibã dreptate, sã aibã impresia cã celãlalt a pierdut. Dar, dupã
aceste cuvinte, se va gãsi într-o situatie în care adevãrul sãu este acceptat fãrã ca celãlalt sã piardã. Vorbindu-i astfel, eviti sã te certi cu el sau sã i te supui. Supunerea înseamnã a-ti schimba punctul de vedere pentru a fi de acord cu celãlalt. Si în acest caz, amândoi aveti de pierdut: tu fiindcã, supunându-te, ai impresia cã ti-ai pierdut toatã energia, si celãlalt, care se crede câstigãtor, dar si-a câstigat o falsã putere. Puterea lui trebuie sã vinã din el însusi, nu din ceilalti.

Oricine câstigã prin orgoliu este în mod automat un învins. Contrariul orgoliului îl reprezintã umilinta. Dar, atentie, multi oameni se considerã umili pentru a-si ascunde teama, cãci în realitate ei sunt slabi. Le e atât de teamã sã nu greseascã, încât se supun de bunã voie. Dã-le putere si vei vedea cã se schimbã imediat; umilinta lor dispare ca prin farmec… Este ceea ce numim falsã umilintã. Sunt si oameni care se umilesc mereu si nu-si pot accepta talentele si calitãtile. Se simt foarte încurcati când cineva le face un compliment. Fac totul cu umilintã… Si asta este tot falsã umilintã, de fapt, tot o formã de orgoliu.

Cel mai bine este sã te compari cu cei care-ti sunt cu mult superiori si sã-ti dai seama cã, pur si simplu, ei stiu mai bine sã-l exprime pe Dumnezeu. Astfel realizezi cã mereu mai ai ceva de învãtat si accepti mai usor cã orice om e atât de perfect pe cât poate fi el. Orgoliul atrage dupã sine ipocrizia, vanitatea, setea de putere si alte stãri de spirit care nu sunt benefice. Existã douã forme de ipocrizie: cea a omului puternic care se dã drept un oarecare si cea a omului obisnuit care se dã mare. Ambele forme ne pun în încurcãturã: unul prin falsã umilintã, celãlalt prin vanitate.

Dacã orgoliosul ar stii ce-l asteaptã dupã moarte… si ce îsi pregãteste pentru viata viitoare…! Aceasta nu e o carte de spiritism, dar e bine sã reflectezi la tot ce ti-am spus. De aceea e important sã-ti stãpânesti orgoliul, sã devii mai constient de motivatiile tale. Vrei sã te bucuri de glorie si sã fii flatat de ceilalti? Dacã e asa, totul se va întoarce împotriva ta. E chiar asa de important sã ai întotdeauna dreptate? Observã cât te poate costa asta! Poate ajuti pe cineva în speranta cã-ti va spune cât esti de bun si de minunat?

Speri ca ajutorul pe care-l dai sã fie strigat în gura mare pe stradã, de toatã lumea? Observã ce se întâmplã cu tine! Sã presupunem cã ai ajutat pe cineva, dar persoana respectivã ti s-a pãrut ingratã, nerecunoscãtoare. Nici mãcar nu ti-a multumit, în schimb a început sã povesteascã tuturor cum si-a luat viata în propriile mâini si, astfel, s-a schimbat nebãnuit de mult. Despre ajutorul tãu n-a suflat nici o vorbã! Te demoralizeazã, nu-i asa! Ai fi preferat sã spunã cã totul ti se datoreazã tie? A astepta recunostintã din partea cuiva este o formã de orgoliu.

Poate vei fi tulburat citind aceste rânduri, dându-ti seama cât esti de orgolios!:))) Dar scopul meu nu este sã te tulbur, ci sã te fac sã devii constient. Dacã îti vei da seama cã esti o persoanã orgolioasã, e vremea sã începi sã lupti cu orgoliul tãu, cãci el este cel care te împiedicã sã iubesti.

Tot mai multi oameni sunt afectati de boli grave de inimã cum ar fi scleroza multiplã. Orgoliul face ravagii. Ideal pentru ei ar fi sã-si lase inima liberã sã iubeascã. Sã fie mai putin duri fatã de ei însisi si fatã de ceilalti. Latura mentalã trebuie folositã pentru a evolua si nu pentru a te umili pe tine si pe altii. Sinceritatea te va face sã trãiesti o fericire cu mult mai mare decât aceea de a avea totdeauna dreptate. Dacã îti vei da seama cã n-ai tãiat legãturile cu pãrintii tãi, dupã ce ai trecut printr-o asemenea fazã, si încã eziti sã o faci, e un semn de orgoliu. A cere iertare si a-ti arãta dragostea fatã de cineva nu te face sã pierzi nimic. Toti cei implicati sunt atât de perfecti pe cât stiu sã fie. Fiecare a fãcut asa cum s-a priceput mai bine. Pur si simplu, n-a stiut sã-si exprime dragostea. Pentru a o lua de la început, unul sau altul trebuie sã-si deschidã inima si sã-si lase orgoliul deoparte. E cel mai bun lucru pe care îl poate face un om pentru celãlalt.

A gândi sau a vorbi cu capul e o formã de orgoliu. În acel moment intri în contact cu mintea celuilalt si el îti rãspunde tot cu capul, nu cu inima. Totul revine mereu la acelasi lucru: dragostea. Fiecare semn de dragoste sfârseste prin a rezolva toate problemele si transformã totul în viatã. Dragostea are o mare putere de vindecare fizicã, mentalã, emotionalã si spiritualã. Acum îti dai seama probabil cã în spatele orgoliului se ascunde întotdeauna frica. Frica de a nu fi iubit, de a fi respins, judecat, criticat. Tema de a nu fi la înãltime într-o situatie, teama de a pierde pe cineva sau ceva. Dacã ai de-a face cu o persoanã orgolioasã, încearcã sã observi toatã suferinta si teama ascunse în comportamentul sãu. Poate cã va încerca sã te schimbe, sã-ti provoace teamã prin atitudinea sa autoritarã, transantã. Dar sã nu te lasi impresionat, cãci în realitate este, probabil, mai speriatã decât tine. Nu încerca sã-i rãspunzi tot cu mintea. Vãzându-i suferinta, vei fi în mãsurã sã ajungi la inima ei.

Te sfãtuiesc sã faci o retrospectivã a ultimelor trei zile. Scrie tot ce-ti amintesti în legãturã cu contactele pe cate le-ai avut (cu cei apropiati sau cu altii) – prin gânduri, vorbe sau fapte. Fii sincer cu tine însuti. Nimeni nu se va uita pe foaia ta de hârtie. Dacã vrei, arde-o dupã ce ai terminat. Observã de câte ori te-ai lãsat stãpânit de orgoliu. Poate fi vorba despre orgoliu mental: „Eu stiu mai bine”, sau „Eu sunt mai bun”. Exercitiul n-a fost conceput pentru a te face sã te simti vinovat, ci pentru a te ajuta sã devii constient, sã-ti dai seama unde esti si ce hotãrâre trebuie sã iei. Observã cât te-a costat în ceea ce priveste sãnãtatea, linistea interioarã, relatiile, fericirea, dragostea fatã de ceilalti. Esti pregãtit sã plãtesti în continuare acest pret?

Cred cã, dacã ai reusit sã citesti pânã aici, ai intentia fermã sã fii propriul tãu stãpân, sã stii sã-ti recunosti adevãratele nevoi. E fundamental sã te ocupi de orgoliul tãu. Observã ce schimbãri se vor petrece în viata ta. Când vei termina lista, studiazã fiecare situatie si du-te sã vorbesti cu persoana în cauzã. Dacã e cazul sã-ti ceri iertare, fã-o. Explicã-i faptul cã te-ai lãsat dominat de orgoliu. Spune-i cã nu erai cu adevãrat tu cel care-i vorbeai, cã totul venea din orgoliu. Mãrturiseste-i cã ai decis sã fii propriul tãu stãpân, dar va trebui sã aibã rãbdare cu tine, cãci nimic nu se poate face de azi pe mâine. Acest semn de dragoste te va ajuta, crede-mã. Iatã afirmatia pe care trebuie s-o repeti cât mai des posibil:
MÃ ACCEPT CU ORGOLIUL MEU SI MÃ ELIBEREZ TREPTAT DE EL, ÎNCERCÂND SÃ-L VÃD PE DUMNEZEU ÎN TOTI CEI CE MÃ ÎNCONJOARÃ.”

 

2 gânduri despre „In spatele Orgoliului este doar Frica

  1. oh, Dumnezeule, multumesc!!
    cat de mult m-a ajutat acest material sa constientizez utme subtile de orgoliu in mine…am primit un dar…multumesc.
    :))
    Dana.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.