Meditatia pentru începatori

meditation-for-beginners

Mai mult sau mai putin, toata lumea este interesata de meditatie… Ce înseamna meditatia? Si cum se face ea?

Meditatia înseamna a-L asculta pe Dumnezeu. Este o practica ce duce la cunoasterea de sine. Ea elimina agitatia mintii si tensiunile interioare.

Cu tehnica simpla care va va fi descrisa în continuare, veti începe o calatorie fascinanta în tarâmul adevarului. Cele mai propice momente pentru practicarea meditatiei sunt înainte de a rasari soarele si seara, înainte de culcare. Însa tinând cont de programul încarcat din timpurile noastre, orice moment este potrivit.
Timpul recomandat pentru practicarea meditatiei este de minim 20 minute, de doua ori pe zi. Este bine sa nu urmariti sa meditati atunci când sunteti obositi sau epuizati.

Un exercitiu meditativ simplu

Meditatia poate fi practicata  sezand cu picioarele sprijinite pe podea, in lotus daca este confortabil, intins pe spate dar exista riscul sa adormiti..etc) oricum cu timpul veti simti in mod natural care este pozitia potrivita si tot ce va este necesar.

Închideti ochii, eliminati pe cât posibil orice fel de gânduri, preocupari interioare, ale voastre sau ale altora. Deveniti constienti de corpul vostru. Constientizati contactul corpului cu suprafata pe care sunteti asezati. Fiti atenti la modul în care mâinile se odihnesc, la pozitia si greutatea corpului, la respiratie, puls, etc.  O muzica relaxanta instrumentala va poate fi de ajutor. De asemenea se gasesc melodii instrumentale cu sunete din natura care va pot ajuta in relaxare. Este indicat sa va alegeti dinaintea inceperii meditatiei muzica potrivita pentru ca anumite vibratii va pot deranja.

Relaxati-va gradat, începând cu piciorul stâng, de jos în sus, apoi piciorul drept, bratul stâng, bratul drept, trunchiul, global, de jos în sus, gâtul, capul.

Focalizati-va acum atentia asupra procesului respiratiei. Observati îndeaproape ritmul respiratiei, simtind cum aerul si energia adusa de el intra si ies din corpul vostru.

Constientizati acest proces divin prin care energia patrunde în corpul vostru si va mentine în viata. Simtiti miracolul respiratiei.

Odata concentrarea mentinuta si aprofundata, ea devine meditatie. Aceasta va va purta apoi din ce în ce mai mult în adâncul fiintei voastre. În practica meditatiei este necesar sa fiti cât mai constienti, sa aveti o stare de „martor”.

Martorul tacut din voi care priveste prin ochii vostri cât timp sunteti în starea de veghe, este cel care observa visele si meditatia. Treceti acum la o noua etapa.

Fiti foarte atenti asupra oricarui gând care va apare în minte. De unde a venit noul gând? Ce anume v-a adus el în fiinta? Cum v-a transformat? Unde se duce el când dispare din mintea voastra? Cine este cel care analizeaza acest gând? Totusi exista un „eu” care observa totul. El este singurul care exista cu adevarat si care a existat dintotdeauna înlauntrul vostru, nedescoperit.

Aceea este adevarata stare a meditatiei. În acea stare puteti sa renuntati la punctul de concentrare si sa va bucurati din plin de meditatie.

Meditatia ne poate aduce mai aproape de Dumnezeu, oferindu-ne accesul la starea de gratie de a ne trezi spiritual. Unele dintre fenomenele pe care le puteti experimenta în timpul meditatiei sunt: vibratii spontane în diferite zone ale corpului, viziunea unor culori minunate care nu pot fi vazute în starea de veghe, experiente auditive (sunete armonioase), imagini de vis (dintre care unele purtând simboluri importante si care va pot purta catre alte lumi, în afara de lumea fizica în care traiti), un sentiment de caldura si relaxare în zona inimii, miscari spontane ale corpului,
sentimente de adânca fericire si pace, estomparea unor simtaminte nedorite si atenuarea tensiunii din muschi.

Meditatia înseamna:
• Sa va pastrati mintea calma
• Sa va pastrati linistea interioara si puterea de concentrare fara efort
• Sa dobânditi o constiinta superioara a lumii care va înconjoara
• Sa traiti prezentul, fara grija trecutului sau a viitorului
• O calatorie frumoasa, plina de inspiratie si aspiratie, nu doar o destinatie

Meditatia NU înseamna:
• Sa adormi
• Sa intri în transa mediumica
• Sa te rupi de realitate devenind lunatic
• Sa te identifici cu diferite gânduri si sa uiti cine si unde esti, sau ce faci acolo

Efecte benefice ale meditatiei:
• Scaderea stresului, a tensiunii, eliminarea depresiei, a anxietatii
• Echilibrarea planului afectiv
• Întarirea sistemului imunitar, o sanatate mult mai buna
• Simtul unitatii cu tot ceea ce exista, concentrarea si încrederea în sine mult marite
• Liniste si libertate mentala, optimism
• Sentimentul integrarii spirituale în armonia Creatiei.

Cu mult drag,

articol preluat din revista Yoga Magazin nr.20

Un gând despre „Meditatia pentru începatori

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.