Psalmul 22, altfel decat il stim

Biblia de la Bucuresti (cunoscuta si sub denumirea de Biblia lui Serban Cantacuzino) a fost prima traducere completa a Bibliei in limba romana, fiind publicata la Bucuresti in 1688. Scrisa cu caractere chirilice, titlul ei complet era „Biblia adeca Dumnezeiasca Scriptura a Vechiului si Noului Testament”. Traducerea s-a bazat pe versiunea lui Nicolae Milescu a Septuaginta, revazuta de „oamenii locului”, cu aportul fratilor Greceanu (Radu si Serban), fiind tiparita in Tara Romaneasca cu ajutorul principelui Serban Cantacuzino (1678-1688), unchiul lui Constantin Brancoveanu.

Este prima traducere completa in limba romana a tuturor textelor biblice. Aceasta Biblie a pus o piatra de temelie la dezvoltarea limbii romane scrise, pentru mult timp ea fiind Biblia standard folosita de catre Biserica Ortodoxa Romana.

Psalmul 22 este un psalm care da o forta extraordinara sufletului, mai ales daca este spus cat mai des posibil, asa cum spunem si Rugaciunea Inimii.

Iata cum a fost tradus Psalmul 22, principele Seban Cantacuzino:

1.”Domnul este pastorul meu si nimic nu-mi lipseste

2. „La pasuni bune ma salasluieste, si ma povatuieste la ape line

3.”Sufletul mi-l intareste pentru numele Sau, si pe cararile dreptatii ma povatuieste

4.”De-as umbla pe valea umbrei mortii , de rele nu m-as teme, caci Tu cu mine esti

5.”Toiagul Tau si varga Ta, acestea sunt mangaierea mea”

6.„Tu-mi gatesti masa inaintea vrajmasilor mei. Cu untdelemn ungi capul meu, si cupa mi-e plina rasa”

7. „Mila Ta, Doamne, sa ma insoteasca in toate zilele vietii mele, ca sa locuiesc zile multe, in casa Domnului Dumnezeului meu”.

(sursa traducere Manastirea Brancoveanu, 2 octombrie 1992, http://www.crestinortodox.ro)

Aceasta traducere schimba atentia noastra de la viitor sau trecut si o indreapta cu forta catre prezent. „Nimic nu-mi va lipsi” ramane in constiinta noastra doar ca o posibila speranta ca va putea fi bine. In schimb : „nimic nu-mi lipseste” este o certitudine care ma aliniaza cu centrul. In starea de prezenta, in comuniune cu Dumnezeu, nimic nu imi lipseste.

Dumnezeu inseamna toate cele de trebuinta, Acum. „Cu untdelemn ungi capul meu” – cu untdelemnul constiintei, „si cupa e plina rasa”, nu exista nici un fel de lipsa, in belsugul pe care il da Dumnezeu. Dumnezeu este in noi si cu noi.

Cel mai mare virus al constiintei este sa credem ca ne lipseste ceva. Totul se afla in noi. Noi creem posibilitatile si tot noi le distrugem, atunci cand dam acces indoielii si fricii sa intre in intregul nostru  sistem. Nu mai permite acest lucru, fie ca repeti mereu :”Domnul ma paste si nimic nu imi lipseste”.

Pe masura muncii cu noi insine si a rugaciunii inimii, avem „ape line” pastoriti de Domnul in Voia Sa. Noi nu putem cunoaste viitorul, nici chiar ingerii nu au cu totii acces la viitor, daca nu se afla in misiunea lor.

Doar Acum, avem puterea de a ne schimba viata, de a creea, de a vindeca, de a ocroti, de schimba orice, caci tot ceea ce facem conteaza. Seteaza-ti cea mai importanta functie : Fi Prezent in Propria Viata!

multumiri H.M.

 

 

 

3 gânduri despre „Psalmul 22, altfel decat il stim

  1. Multumesc din suflet! Nimic nu e întâmplator….aveam mare nevoie de asta….Domnul ma paste si nimic nu-mi lipsește! Multumesc !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.