Constelatiile Copilului Interior

constelatii familiale

Constelatiile Copilului Interior

 

Evoluam ca o insiruire de noi insine.  Si deseori, ceea ce purtam in spate devine un balast. Trecerea de la o etapa la alta, ne reuseste doar daca trecutul ramane trecut. Abia atunci trecerea se produce.

Exista o poveste biblica despre un anume Iacob. O zi intreaga a stat cu ingerul pe malul raului iar cand au vrut sa se desparta, Iacob i-a spus: „Nu te las sa pleci pana nu ma binecuvantezi„. Asa se intampla cu diferitele varste ale vietii noastre. Copilul mic din noi se desprinde numai dupa ce ne-a binecuvantat, iar noi am fost deschisi la această binecuvantare. La fel se intampla si cu celelalte varste, dar este valabil mai ales pentru copilul interior.(Bert Hellinger)

Diferit de constelatiile familiale clasice, constelatia copilului interior urmareste vindecarea fiintei prin observare, acceptare si intelegere a experientei sau a traumei trecute.

Energia blocata de cuvinte, gesturi sau imagini neintelese, determina fiinta sa fie incapabila sa isi asume pe deplin feminitatea sau masculinitatea si sa poata iubi autentic.

Cei mai mulţi dintre noi isi traiesc viata prin intermediul propriilor percepţii ale adevarului, deseori distorsionat de nevoi inconstiente de atentie si iubire indreptate in primul rand catre mama sau tata. Cel mai simplu adevăr pentru toate fiintele umane este adevarul dragostei. Fiecare dintre noi cautam sa ii iubim si sa le fim loiali celor de care nu suntem legaţi.

Ce se intampla in cadrul unei Constelatii familiale?

Metoda este aparent simpla: persoana care solicita sprijin alege din grupul participant la constelatie, persoane care nu au legatura cu el sau cu familia sa, pentru a reprezenta aspecte ale sale, de la nou nascut si pana in prezent. Poate alege si alte roluri care ii sunt relevante: mama, tata, s.a. Cei care participa sunt conectati din momentul imputernicirii cu acel rol la campul de constiinta. Ceea ce se intampla este greu de descris in cuvinte. Desi este o metoda terapeutica cu o eficienta ridicata, nimeni nu poate spune exact cum functioneaza metoda. Oameni pe care nu i-ai intalnit niciodata, transmit mesaje pe care nu aveau de unde sa le cunoasca. O explicatie ar putea fi o descoperire revolutionara a psihologului italian Giacomo Rizzolatti, in cercetarea creierului, si care se refera la neuronii-oglinda. Aceasta descoperire aduce corelatii in planul fizic pentru concepte de baza in psihologie, cum ar fi empatia, simpatia, transfer, contratransfer, reprezentari interne.

Dar aceasta descoperire nu raspunde la toate intrebarile despre cum functioneaza metoda. Exista si alte teorii pentru a incerca sa explice fenomenul constelatiilor. O teorie care prezinta o foarte mare fidelitate pentru modul cum functioneaza metoda constelatiilor este cea a dr. Rupert Sheldrake, teoria campurilor morfice, si care poate furniza o explicatie pentru conceptul psihiatrului Carl Gustav Jung, cel de „inconstient colectiv“, ca impartasire si transmitere de pattern-uri informationale si arhetipuri printr-o memorie in natura…“

Astfel, pe baza mesajelor primite prin cei imputerniciti in roluri, clientul isi poate vizualiza blocajele, acolo unde sunt si fata de cine sunt indreptate, informatii care au rol determinant in procesul de intelegere si apoi de vindecare.

In cadrul acestui workshop, participantii pot fi ajutati:

  • sa observe si sa inteleaga aspectele care nu sunt vindecate in viata lor;
  • sa observe si sa reflecteze asupra schimbarii convingerilor limitative;
  • sa invete sa aiba mai multa atentie, intelegere si iubire de sine;
  • sa devina constienti si sa invete sa isi foloseasca resursele interioare;

In toata aceasta lucrare, ghizii de lumina ne sunt alaturi in parcursul procesului de vindecare. Citeste ce au trait si simtit cei care au participat la aceste constelatii : Testimoniale Constelatiile Copilului Interior