Axa apa si foc

047297da04344912112573040acf9f02In filosofia chineza axa ver­ticala care leaga elemen­tul apa cu elementul foc, in­con­stientul cu constientul, cerul cu paman­­tul este reprezentata in planul sanatatii, de rinichii (apa) si inima (foc). Pe un plan su­pe­rior, axa apa-foc reprezinta evo­lutia spirituala (tre­cerea de la individ la intreg, de la egoism la altruism, de la razboi la pace si iubire).

Apa înseamna tot ce am adunat in structura noastra profunda (sub­con­stient, inconstient, arhetipuri), ceea ce mostenim de la parinti, ceea ce am invatat, dar si fri­ca si voinţa, iar in planul sanatatii, rinichiul si orga­ne­le subor­do­na­te lui, in medicina chi­neza: urechea, oasele, sfera ge­­nitala, fertilitatea. Focul, celalalt element, da directia de evoluţie, sim­­boli­zeaza spiritualitatea, sufletul, credin­ta, bucuria de a trai, iubirea, energia men­tala sau, cum spun chi­nezii, spi­ritul Shen. In planul sanatatii, focul simbo­li­zează ini­ma si intes­tinul sub­tire, dar si o a doua pe­re­che de or­gane virtuale sau funcţii: peri­card-trei focare, pre­zente in medicina chineza, si care in fiziologia mo­der­na cores­pund cu axul hipotalamus – hipofiza.

Aici se gasesc centrul reglarilor hormonale si emo­tionale, centrul foa­mei, setei, somnului, termoreglarii (ast­fel se explica de ce o tulburare emo­tionala e inso­tita de perturbarea somnului si a poftei de mancare). Exista puncte de acupunctura care reglează hipota­la­musul si hipofiza (fapt dovedit prin analize de labo­rator), există puncte care pot regla starile emotionale si glandele endocrine, dar lucru si mai important, resta­bilesc echilibrul si pofta de viata, echi­li­brand somnul, pofta de mancare si metabolismul. In ce priveste inima, ea nu poate fi afectată direct, caci aceasta ar insemna moartea, de aceea exista pericardul, denumit si „inteleptul corpului”, care protejeaza inima de socu­rile puternice, dand totusi unele semne cum ar fi pal­pitatiile si insomnia. Inima se exprima prin limba si vorbire, iar rinichiul prin ureche si ascul­tare. Asa ne „ridica” sau ne „coboara” vorbele, caci sufletul se exprima prin energia sonora a vorbelor, care ajunge prin urechi la rinichi (denumit si izvorul de ener­gie al organismului, care ne da durata vietii). Omul echilibrat si cu inima buna are vorbele pline de energie pozitiva si ne incarca organismul (ri­nichii) cu ener­gie vindeca­toa­re.

Pericardul ne ajuta sa ne cu­noastem mai bine pe inte­rior, acolo unde am de­po­zitat toate traumele emotio­nale si bucuriile. Trei-focare este echivalentul du­hului de viata care ne povatu­ieste si ne ajuta sa ne inte­gram in mediul incon­jurator. Tot trei-focare regleaza metabolismul apei si arde­rile, existand trei centri sau focare: inferior (rini­chiul si vezica uri­nara), mijlociu (stomacul si pan­creasul) si superior (cord si plaman). In functie de nive­lul la care se pro­du­ce tulburarea, este afectat organul corespunzator. Există chiar sindromul de congestie pe trei-focare, care se traduce prin acci­dente vasculare, infarct miocardic, insuficienta renala. Diagnosticul de laborator poate oferi date despre aceste afectiuni numai dupa ce ele s-au instalat, in timp ce in acupunctura exista puncte de alarma si alte semne (limba, fata, puls), care ne spun cu mult timp inainte ce se poate intampla si astfel putem preveni aceste afectiuni.

Există în acupunctură puncte cum ar fi C7 (Shenmen) care împreună cu VS6 (Neiguan) reglează pulsul, ten­siunea arteriala si oxigenarea mio­cardului, iar punctul P9 (pla­man 9) regleaza circulatia arte­riala si spasmele vas­culare. Su­ferintele inimii se mani­festa prin simptome precoce: cum ar fi palpitatii, insomnii, amorteli ale limbii, obo­sea­la, apasare in piept sau senzatie de gol, dureri pe punc­tele de alarma pe spate intre cei doi omoplati (ca­re devin dureroase uneori cu ani inainte de declansarea unei afectiuni cardiace).

images
Dintre plantele autohtone, se recomanda un ames­tec de paducel, talpa-gaştii, salvie, roinita, salcie, pa­padie; dintre plantele din medicina chineza si indiană, foarte valoroase sunt arjun, cordiceps, chitosan (flui­di­fica sangele si scade colesterolul), natokinase (deri­vat de soia cu efect anticoagulant), coenzima Q10, ome­ga 3 de sursă vegetala sau animala. Alimentele cu gust amar (carne de oaie, orez, grâu, dovleac), combinate cu ali­mente cu gust picant şi acru. Programele de relaxare, gimnastica qigong, tehnici de respiratie si eliberare emotionala sau restabilire a coerentei cardiace, pot imbunatati starea emotională si a inimii, caci nu există inima sanatoasa, intr-un organism stresat si cu o minte trista.

Pentru refacerea energiei pe rinichi, se recomanda un amestec de ienupar, afin, coacaz negru, coada-calului, mesteacan, matase de porumb, lemn-dulce; plante din farmacopeea chi­ne­za: vitex, cordiceps, ganoderma, dong quai, gol­denseal. Alimentele recomandate sunt cele cu gust sarat cum ar fi măsline, peste si mazare.

sursa dr Teodor Codlea

3 gânduri despre „Axa apa si foc

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.